Bilten vesti

24. FEBRUAR 2002.

SADRZAJ


* * *

SR JUGOSLAVIJA

KOSTUNICA RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA IGMANSKE INICIJATIVE

BEOGRAD, 22. februara (Tanjug) - Predsednik SRJ Vojislav Kostunica primio je danas predstavnike Igmanske inicijative, koja predstavlja preko stotinu nevladinih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije, nastale sa ciljem ubrzanja medjusobne saradnje i pomirenja izmedju zemalja takozvanog Dejtonskog trougla.

Predstavnici Igmanske inicijative predstavili su svoje inicijative o ukidanju viznih rezima, prekogranicnoj saradnji i stvaranju zona slobodne trgovine koje bi ujedno trebalo da budu pretpostavka za uspostavljanje zajednickog trzista.

Predsednik Kostunica podrzao je iznete predloge i pritom dodao da to tek treba da bude uvod u siru regionalnu saradnju sa svim zemljama regiona. Kostunica je posebno napomenuo da je povratak izbeglih i prognanih jedan od prioriteta na kojem treba dalje raditi i taj proces unapredjivati i zalozio se da povratak izbeglica ubuduce bude most medju zemljama regiona, a ne faktor razdvajanja, saopsteno je iz Kabineta predsednika.

OEBS-MICUNOVIC: NIZ USPESNIH BILATERALNIH SASTANAKA

BEC, 22. februara 2002. (Beta) - Predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic izjavio je u Becu da je na marginama zimskog zasedanja Parlamentarne skupstine OEBS danas razgovarao s sefom americe delegacije Stenlijem Hojerom o odnosima SAD i SRJ i ocenio da "Amerika u ovom trenutku gleda na SRJ sa ogromnim simpatijama".

"Razgovarali smo tom prilikom o odnosima izmedju SAD i SRJ, o americkoj pomoci, trgovinskom statusu SRJ, jer se zalazemo za ukidanje carina, ali i zamrznutih sredstava. Takodje, bilo je reci o saradnji sa Hagom, o problemima nestalih lica na Kosovu, kao i niz drugih pitanja", rekao je Micunovic.

On je dodao da "Amerika gleda na SRJ u ovom trenutku sa ogromnim simpatijama i jednom pozitivnom energijom da se Jugoslavija sto pre stabilizuje".

"Imaju veliko razumevanje za socijalne probleme koje nase zemlja ima, kao sto je visoka stopa nezaposlenosti i sporost oporavka privrede. Oni su spremni da u tom pogledu pomognu, posto sami znaju da socijalno nestabilna sitiuacija ne pogoduje demokratizaciji. Nasi odnosi se nalaze na uzlaznoj liniji i saradjivacemo kako kroz OEBS i druge medjunarodne institucije, tako i kroz bilateralne kontakte", rekao je Micunovic.

Micunovic je istakao da je danas imao niz bilateralnih susreta.

On se sastao i sa predsednikom Austrije Tomasom Klestilom, koji je i dalje pod dobrim utiskom nedavne posete SRJ. Klestil je govorio o novim jugoslovenskim vlastima, kao i potrebi da se SRJ podrzi.

Micunovic je u Becu razgovarao i sa predstavnicima ruske Dume, kao i finskog parlamenta.

On je razgovarao i sa poslanicom nemackog Budnestaga Ritom Zismut, koja je, prema njegovim recima, odlicno informisana o stanju na Balkanu. "Ona je jedna od retkih koja je ukazivala na lose stanje ljudskih prava na Kosovu od dolaska medjunarodnih snaga", rekao je Micunovic dodajuci da se Susmutova zalaze za podsticanje razgovora izmedju Beograda i Pristine.

Micunovic je imao i kratak susret sa potpredsednikom hrvatskog Sabora Zdravkom Tomcem, sa kojim je dogovoreno da pocnu parlamentarni kontakti. Tomac je prihvatio poziv da delegacija spoljnopolitickog odbora hrvatske skupstine uskoro poseti Beograd.

Predsednik Veca gradjana razgovarao je i sa funkcionerima Saveta Evrope. "Sastao sam se sa Brunom Halerom, sekretarom Parlamentarne skupstine Saveta Evrope, koji je insistirao da obavezno dodjemo u Pariz, gde ce biti podnet nacrt izvestaja o SRJ, i gde je vazno da uticemo kod samog nacrta", kazao je Micunovic.

On je rekao da se na zimskom zasedanju Parlamentarne skupstine OEBS, kojoj prisustvuje delegacija SRJ, radi na pripremi dokumenata koji treba da se usvoje na predstojecem letnjem zasedanju u Berlinu.

"Ovo je pripremni sastanak na kojem treba da se pripreme rezolucije, pre svega u vezi sa borbom protiv terorizma. Postoji vrlo ziva aktivnost medju parlamentarcima, medju kojima ima mnogo uticajnih ljudi, koji ce preneti iznete stavove svojim vladama i imace uticaj na politiku tih zemalja. Zbog toga je veoma vazno odrzavanje sto vise susreta", kazao je Micunovic.

On je dodao da medju ucesnicima skupa postoji izvesna napetost oko daljeg razvoja situacije u svetu, odnosno oko pitanja da li ce posle Avganistana doci do bombardovanja drugih zemalja i kakve ce to imati posledice po Evropu.

OEBS-SRJ: MICUNOVIC ZADOVOLJAN POSETOM BECU

BEC, 23.februara 2002. (Beta) - Delegacija Savezne skupstine, na celu sa predsednikom Veca gradjana Dragoljubom Micunovicem, koja je ucestvovala u radu Prvog zimskog zasedanja Parlamentarne skupstine OEBS u Becu, zavrsila je danas boravak u glavnom gradu Austrije.

Micunovic je agenciji Beta izjavio da je zadovoljan boravkom u Becu gde je jugoslovenska delegacija predsedavajucem Parlamentarne skustine OEBS Adrianu Severinu predocila ideju da OEBS, sa svoje strane, potvrdi demokratski kurs i rezultate SRJ i da to bude dodatna preporuka za prijem u Savet Evrope tokom ovog leta.

"Podrsku za prijem SRJ u SE dobili smo od Petera Sidera, predsednika Parlamentarne skupstine SE, generalnog sekretara SE Bruna Halera, zatim od Terija Dejvisa, predsednika Socijaldemokratske grupe u SE, kao i mnostva delegacija sa kojima smo imali prilike da razgovaramo, od delegacija Rusije do Nemacke", rekao je Micunocic.

Te delegacije su izrazile spremnost da se zaloze u Savetu Evrope da se SRJ primi sto pre u njeno clanstvo.

"Moja je argumentacija da ako Evropa vrsi pritisak da se SRJ ocuva kao jedna zajednica, onda je sasvim normalno da i Parlamentarna skupstina SE, prijemom SRJ takodje izvrsi neku vrstu pritiska za njeno ocuvanje", izjavio je Micunovic.

U okviru zasedanja Parlamentarne skupstine OEBS doslo je i do susreta takozvane parlamentarne Trojke za Pakt stabilnosti za jugoistocnu Evropu, koju cine predsedavajuci Parlamentarne skupstine OEBS, Saveta Evrope i parlamenta EU.

"Ovaj sastanak je pokusaj da se revitalitzira Pakt stabilnosti. Medjutim, nedostaje jos jedna strateska opredeljnost da se sa velikim novcem prihvate svi projekti. Potrebno da sazri ideja da bez ekonomskog oporavka ne moze postojati stabilan regiona, a ni voditi se borba protiv terorizma, jer siromastvo i nezaposlenost stvaraju plodno tlo za manipulaciju ljudima i njiohovu zloupotrebu da ucestvuju u nasilju", rekao je Micunovic.

Prema njegovim recima, bez velikih integracija, koje treba u regionu da se podsticu kroz privredu, nema ekonomskog oporavka. Danas ni jedno trziste ispod 50 miliona ljudi nije interesantno, niti ima sansu da utice na privredne tokove.

"Zato Pakt stabilnosti treba da se vrati svojim prvim intencijama kada je prihvatao samo projekte koje obuhvataju vise zemalja. Nazalost, novca za projekte koji je toliko obecavan nema na vidiku. Bila bi velika steta da se nada, koju je pobudio Pakt stabilnosti, ugasi", ocenio je Micunovic.

OEB-SRJ-MICUNOVIC: PRIJEM U SE NAJBOLJI IZRAZ PODRSKE SRJ

BEOGRAD, 23.februara 2002.(Beta) - Predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope (SE) Peter Sider smatra da su odnosi Srbije i Crne Gore "unutrasnja stvar Jugoslavije" i da to pitanje "ne sme biti predmet prigovora" prilikom odlucivanja o prijemu SRJ u SE, izjavio je danas predsednik Veca gradjana Savezne skupstine Dragoljub Micunovic.

Micunovic je novinarima po povratku iz Beca, gde je prisustvovao zimskoj sednici Parlamentarne skupstine OEBSa, preneo da je Sider izrazio uverenje da ce Jugoslavija "u najskorije vreme" postati clanica SE.

Micunovic je istakao da je iz razgovora sa evropskim zvanicnicima proizasao "jasan zakljucak" da bi i SE i EU trebalo da imaju jedinstven stav, odnosno da zele da sacuvaju Jugoslaviju, podrze federaciju i ubrzaju integraciju SRJ u Evropu.

Prema njegovim recima, Evropa bi podrsku opstanku Jugoslavije najbolje demonstrirala time sto ce je sto pre primiti u SE.

Predsednik Veca gradjana ce, kako je sam najavio, 1. marta ucestvovati na sastanku Politickog komiteta SE u Parizu gde ce biti razmatran nacrt izvestaja o Jugoslaviji. Od tog izvestaja ce zavisiti da li ce SRJ biti primljena u SE u junu ili septembru ove godine, istakao je Micunovic.

On je rekao da je u Becu razgovarao i sa predsednikom Parlamentarne skupsine OEBSa Adrianom Severinom koji je izrazio zelju da "pruzi garancije da je Jugoslavija na pravom putu demokratizacije i da ispunjava uslove da udje u SE".

Micunovic je kazao da je sinoc u Becu razgovarao i sa predstavnicima srpske dijaspore koji su izrazili zelju da steceni kapital uloze u Jugoslaviji, ali i ukazali na niz problema koje bi trebalo resiti kako bi im bio omogucen povratak i ulaganje u maticnu zemlju.

Zimsko zasedanje Parlamentarne skupstine OEBSa, na kojem je ucestovala i jugoslovenska delegacija na celu sa Micunovicem, je "u stvari priprema za veliku letnju konferenciji koja ce biti posvecana terorizmu, ljudskim pravima i bezbednosti", kazao je predsednik Veca gradjana novinarima na beogradskom aerodromu.

On je ocenio da je glavno pitanje u toj borbi koristenje stecene energije, a da "ne budu povredjena i smanjena ljudska prava".

Postavljaju se dva problema, da se definisu svi oblici terorizma i organizacije koje ga sprovode, ali i da se pojacana ovlascenja policije ne iskoriste za ponovno problematizovanje ljudskih prava, umesto njihovu zastitu, kazao je Micunovic.

On je istakao da je "apsolutno prihvacen jedan stav da ni jedan razlog nacionalni, partijski, ideoloski, verski, ne moze biti alibi za upotrebu teroristickih sredstava".

U toj borbi akcenat je stavljen na kampanju koja ne sme da se svede na "predrasude ili politicke obracune sa pojedinim zemljama ili religijama", naveo je Micunovic, isticuci da su delegacije zabrinute u kom smeru ce se kretati dalja kampanja i da "Evropa trazi da o svim stvarima bude konsultovana".

Jugoslovenska delegacija je razgovarala i sa najvisim zvanicnicima Austrije o unapredjenju medjudrzavne saradnje, prilikom cega je izrazena "zelja Austrije da pomogne oporavku SRJ i integraciji" u medjunarodne institucije, naveo je Micunovic.

SLOVACKA-SRJ: MIR NA BALKANU SAMO UZ CELOVITU SRJ INTEGRISANU U EU

PRAG/BRATISLAVA, 22. februara 2002. (Beta) - Predsednik slovackog parlamenta Jozef Migas ocenio je danas u razgovoru sa predsednikom Veca republika Savezne skupstine Srdjom Bozovicem da je mir na Balkanu moguc samo uz celovitu Jugoslaviju, integrisanu u Evropsku uniju.

Migas je na zajednickoj konferenciji za novinare sa jugoslovenskim gostom istakao da se "Slovacka zalaze za ocuvanje jedinstvene Jugoslavije i njeno postepeno integrisanje u evropske strukture."

"Samo tako je moguc mir na Balkanu", rekao je novinarima Migas.

Predsednik slovackog parlamenta je na pocetku posete, tokom sinocnje radne vecere, naglasio da se Slovacka boji da bi "svaka dalja atomizacija dovela do tragicnih dogadjaja u samoj Crnoj Gori, a zatim i na Balkanu, jer bi izazvala lavinu cije posledice ne mozemo ni da sagledamo".

Jozef Migas je, kako je za agenciju Beta izjavio jugoslovenski ambasador u Bratislavi Miroslav Kopecni, kao jedinu mogucu formulu za Kosovo naveo demokratizaciju, povratak izbeglica, siroku autonomiju za srpsku manjinu i uvodjenje civilizacijskih tekovina.

"Sto pre kosovski lideri to shvate to ce se pre realizovati ciljevi medjunarodne zajednice koje u potpunosti podrzava i Slovacka", kazao je Migas.

Tokom danasnjeg susreta Migasa i Bozovica otvoreno je i pitanje rezima viza i mogucnosti njegove liberalizacije za gradjane Slovacke i Jugoslavije.

Slovacki domacini su istakli da su odnosi izmedju dve zemlje na najvisem nivou izuzetno dobri, ali da ima mnogo prostora da se prosiri saradnja na nizim nivoima, recimo u razmeni iskustva u transformaciji politickog sistema, skolstva, zdravstva ili javne uprave.

Jugoslovensku delegaciju danas nakon razgovora u slovackom parlamentu ocekuju razgovori i u slovackoj vladi i kasnije MIP.

SRJ-SLOVACKA-BOZOVIC: SLOVACKA CE PODRZATI PRIJEM SRJ U SE

BEOGRAD, 22. februara 2002. (Beta) - Predsednik Veca republika jugoslovenskog parlamenta Srdja Bozovic izjavio je veceras da su visoki slovacki zvanicnici obecali da ce podrzati prijem SRJ u Savet Evrope (SE) i, u skladu sa svojim mogucnostima, "protezirati" poziciju SRJ u svim medjunarodnim organizacijama i institucijama.

Najvisi slovacki zvanicnici su podrzali "stanoviste ocuvanja teritorijalnog jedinstva i celokupnosti SRJ po poznatom principu demokratske Crne Gore u demokratskoj Jugoslaviji", rekao je Bozovic agenciji Beta u telefonskom razgovoru iz Bratislave, u kojoj boravi na celu jugoslovenske parlamentarne delegacije.

Slovacki sagovornici su, tokom zvanicne posete delegacije jugoslovenskog parlamenta toj zemlji, ocenili i da uputstvo o eventualnom razlazu SRJ po principu ceskoslovackog modela "nije i najbolji put za resavanje drzavnih pitanja medju drzavama", dodao je Bozovic.

On je rekao i da slovacki zvanicnici smatraju da resavanje krize na Kosovu i Metohiji mora da se veze za "striktnu i doslednu primenu Rezolucije 1244" Saveta bezbednosti UN.

Predstavnici Slovacke slozili su se sa jugoslovenskom delegacijom da je, s obzirom da su obe zemlje u procesu tranzicije, vazno uspostavljanje raznih oblika ekonomske, kulturne i prosvetne saradnje, kao i u oblasti sporta, informisanja, nauke i drugih domena gde postoji zajednicki interes, dodao je Bozovic.

Sef jugoslovenske delegacije naveo je i da su slovacki zvanicnici "veoma pohvalno" ocenili polozaj slovacke manjine u Jugoslaviji.

Jugoslovenska parlamentarna delegacija danas je u Bratislavi razgovarala sa predsednikom i potpredsednikom slovackog parlamenta, potpredsednikom vlade te zemlje, kao i sa ministrom inostranih poslova Slovacke.

Te razgovore Bozovic je ocenio kao "neposredno otvorene, prijateljske i sadrzajne".

SRJ-MAKEDONIJA-UN: ZATVARA SE PROBLEM GRANICE

SKOPLJE, 22. februara (Tanjug) - Generalni sekretar UN Kofi Anan rekao je danas u telefonskom razgovoru sa predsednikom drzave Borisom Trajkovskim da je sporazum Makedonije i Jugoslavije o granici pravno validan i da ga moraju postovati sve drzave, clanice svetske organizacije, potvrdjeno je veceras u Skoplju.

Kabinet Trajkovskog u saopstenju navodi da je to zvanican stav UN i da problem granicne linije izmedju Makedonije i Jugoslavije prakticno ne postoji.

I NATO je zvanicno potvrdio da ne postoji nista sporno u medjudrzavnom dogovoru o granici koji je potpisan pre godinu dana. Ambasador alijanse u Makedoniji Klaus Folers je izjavu americkog generala Kita Hubera iz sastava Kfora, koju je podrzao i UNMIK, da ne priznaje kosmetski deo makedonsko-jugoslovenske granice utvrdjen prosle godine medjudrzavnim sporazumom- nazvao" nesrecnom". Makedonski ministar inostranih poslova Slobodan Casule izjavio je danas da je telefonom razgovarao sa sefom civilne misije UN na Kosmetu Mihaelom Stajnerom koji mu je potvrdio da se u potpunosti postuje dogovor Makedonije i Jugoslavije o granici. Ne postoji nijedno sporno pitanje u tom dokumentu koje bi trebalo ponovo razmatrati, dodao je Casule.

SVILANOVIC I PETRIC RAZGOVARALI O ODNOSIMA SRJ I BIH

BEOGRAD, 24. februara 2002. (Beta) - SMIP Goran Svilanovich izjavio je danas, nakon susreta sa Visokim predstavnikom medjunarodne zajednice u BiH Volfgangom Petricem, da je bilo reci o onome sta je uradjeno u poslednjih nekoliko godina u BiH i sta je postignuto posle promena u SRJ u odnosu na Bosnu. Svilanovich je u izjavi novinarima podsetio da su za poslednjih 15 meseci uspostavljeni diplomatski odnosi SRJ sa BiH, kao i da je potpisan ugovor o slobodnoj trgovini.

Petric je istakao "pozitivan razvoj" odnosa SRJ i BiH. "To je put ne samo prema bilateralnoj, vech i prema regionalnoj saradnji koju smatram veoma vaznom", dodao je on. Takvom saradnjom u regionu jugoistocne Evrope postichi che se, prema recima Petrica, neophodna stabilnost za brzi ulazak zemalja regiona u evropske integracije.

SVILANOVIC RAZGOVARAO SA MLADIMA O BUDUCNOSTI DRZAVE

BEOGRAD, 22. februara 2002. (Beta) – SMIP Goran Svilanovic razgovarao je danas sa predstavnicima jugoslovenskih omladinskih organizacija i podmladaka parlamentarnih partija o buducnosti zajednicke drzave Srbije i Crne Gore i polozaju mladih u drustvu.

Danasnji razgovor u Palati Federacije prvi je u ciklusu susreta najvisih drzavnih funkcionera i predstavnika najznacajnijih omladinskih struktura u Jugoslaviji, na temu: "Polozaj mladih u buducoj zajednickoj drzavi Srbije i Crne Gore".

Sa Svilanovicem je razgovaralo vise od 40 predstavnika omladinskih organizacija i podmladaka parlamentarnih stranaka.

SRJ SVILANOVIC DANAS U SKANDINAVSKIM ZEMLJAMA

BEOGRAD, 23. februara (Tanjug) - Jugoslovenski sef diplomatije Goran Svilanovic putuje sutra u petodnevnu radnu posetu Danskoj, Finskoj, Svedskoj i Norveskoj, gde ce sa MIP, premijerima i predstavnicima nacionalnih parlamenata razgovarati o prilikama u SRJ i o medjunarodnim pitanjima od sireg interesa.

Svilanovica ce primiti i norveski kralj Harold Peti.

Savezni ministar ce, kako je planirano, uz politicke susrete, u svim skandinavskim prestonicama odrzi predavanja o iskustvima Jugoslavije, dosad preduzetim merama i ciljevima zapocetih procesa drustveno-ekonomskih reformi. U Kopenhagenu, Svilanovic ce govoriti pred clanovima Udruzenja za spoljnu politiku Danske, koja na leto preuzima mesto predsedavajuce zemlje u EU. On ce, takodje, u Helsinkiju imati izlaganje u Drustvu "Pasikivi", a u Oslu i Stokholmu ce kao predavac istupiti u nacionalnim institutima za medjunarodne odnose.

Tokom boravka u Skandinaviji, Svilanovic ce se sresti i sa predstavnicima nase dijaspore, u ambasadi SRJ u Oslu svecano ce otvoriti izlozbu karikatura Predraga Koraksica, a sresce se i sa predstavnicima pojedinih preduzeca.

SRJ-AUSTRIJA: A.JOKSIMOVIC U BECU O KULTURNOJ SARADNJI I REGIONU

BEC, 22. februara 2002. (Beta) - Pomocnik SMIP Aleksandra Joksimovic izjavila je danas da je tokom dvodnevne posete Becu sa austrijskim zvanicnicima razgovarala o regionalnoj saradnji i buducnosti Pakta za stabilnost.

Joksimoviceva je imala susrete u MIP Austrije, sa sefom direkcije za jugoistocnu Evropu ambasadorom Valetinom Inckom i pomocnikom ministra Monikom Kalistom, koja je nadlezna za kulturu i obrazovanje, kao i i neformalni susret sa novim koordinatorom Pakta stabilnosti za jugoistocnu Evropu Erhardom Busekom.

"Prioriteti razgovora su se odnosili na regionalnu saradnju, reformu i buducnost Pakta za stabilnost, i kako se region moze uklopiti. Ono sto je vazno je da se za sve projekte trazi regionalni konsenzus. SRJ preuzima predsedavanje Procesom saradnje u jugoistocnoj Evropi (SEECP) u martu, te nam je zbog toga bilo vazno da vidimo kako ovaj proces moze saradjivati sa Paktom za stabilnost", rekla je Joksimoviceva.

Joksimoviceva je dodala da je u razgovorima bilo reci i "o kulturi kao vaznom segmentu regionalne i bilateralne saradnje SRJ i Austrije" i izrazila nadu da ce dve zemlje uskoro potpisati novi sporazum o saradnji u kulturi i obrazovanju.

"Razgovorali smo i o konkretnim predlozima za odrzavanje Dana Beograda u Becu, kao i za otvaranje mogucnosti za vise stipendista, koji bi mogli da dodju na razmenu u Austriju. Za SRJ je vema vazno da pored otvaranja ka svetu, svojoj omladini pruzi mogucnost da se sa tim svetom upozna", rekla je Joksimoviceva naglasivsi da je "krajnji cilj SRJ evropska interegracija".

KOMISIJA ZA ISTINU I POMIRENJE POCINJE RAD "PUNOM PAROM"

BEOGRAD, 22. februara (Tanjug)- Komisija za istinu i pomirenje, osnovana odlukom predsednika SRJ Vojislava Kostunice 29. marta prosle godine, danas je dobila prostorije za rad u centru Beograda, a obezbedjen joj je i budzet od 20.000 evra. Tim povodom clan komisije Svetozar Stojanovic najavio je da ona pocinje da radi "punom parom" u okviru trogodisnjeg mandata.

Osnovana je s ciljem da utvrdjivanjem istine o uzrocima raspada SFRJ, ratovima i o krsenju ljudskih, kao i humanitarnog i ratnog prava, otkloni nesporazume i uspostavi poverenje medju narodima.Clanovi su ugledne licnosti i strucnjaci iz razlicitih oblasti, koji ne primaju nadoknadu za taj rad. Komisija ce, da bi dosla do dodatnih sredstava, konkurisati kod fondacija za odredjene projekte, ali "bez uslovljavanja" .

Izvestilac u narednih sest meseci Mirjana Vasovic rekla je da ce se Komisija predstaviti svedocenjima zrtava koje su najvise osetile posledice zlocina, ali i ostalih aktera-"dzelata", svedoka, "saputnika zlocina". To ce, kako je najavila, biti i prvi udarni projekat Komisije koji bi trebalo da bude pripremljen u naredna dva meseca. Drugi projekat je "informacioni rat", koji je bio inspiracija i podloga zla.Clanovi Komisije trebalo bi da se pozabave formom tog vida rata, (zlo)upotrebom etnickih stereotipa, izjavama "stvaralaca javnog mnenja" i ostalih relevantnih faktora, rekla je Vasoviceva. Napominjuci da uvek postoji opasnost da se ovakva komisija koristi u dnevnopoliticke svrhe, ona je naglasila da "Komisija u takve aranzmane nece ulaziti".

"Ne pretendujemo na monopol na istinu, mozemo samo da joj se priblizimo", naglasila je izvestilac Komisije.

Predstavnici Komisije su na pitanje o odnosu prema Haskom sudu, rekli da "ne rade za Hag", ali da postoji mogucnost saradnje oko dokumentacije, s obzirom na to da ce Komisija imati relevantne podatke koji mogu biti od koristi Hagu, ali i drugim institucijama. Napomenuli su, medjutim, da ce Komisija pratiti sudjenja u Hagu zbog svedocenja i dokaza.

SRJ - DIJASPORA

PREDSEDNIK KOSTUNICA PRIMIO DELEGACIJU SAVETA DIJASPORE

BEOGRAD, 22. februara (Tanjug) - Predsednik SRJ Vojislav Kostunica primio je danas u Palati federacije delegaciju Saveta dijaspore, saopstio je Kabinet predsednika SRJ.

Predstavnici Saveta upoznali su predsednika Kostunicu s programom aktivnosti Saveta, izrazavajuci opredeljenje da veze izmedju matice i dijaspore budu cvrsce i raznovrsnije.

Predsednik Kostunica je istakao znacaj jacanja tih veza i izrazio uverenje da ce Savet dijaspore u svom buducem radu dati znacajan doprinos izgradnji i produbljivanju saradnje matice i nasih sunarodnika u rasejanju. Kostunica je uzpoznao predstavnike Saveta dijaspore s naporima koji se preduzimaju u cilju ocuvanja zajednicke drzave, naglasivsi da je stabilna zajednicka kuca osnovna pretpostavka i za plodniju saradnju drzave i dijaspore, navodi se u saopstenju.

DIJASPORA-SAVET: OD DIJASPORE SE OCEKUJE POVECANJE UGLEDA NASE ZEMLJE U SVETU

BEOGRAD, 22. februara (Tanjug) - U Beogradu je danas odrzana prva sednica Saveta dijaspore - savetodavnog tela koje je imenovala Savezna vlada s ciljem da ojacaju veze dijaspore i matice u svim oblastima drustveno-ekonomskog i politickog zivota i da se ocuva nacionalni i kulturni identitet dijaspore, saopstio je Savezni sekretarijat za informisanje.

Clanovi Saveta, po 11 predstavnika iz zemlje i inostranstva, izabrali su za predsednika Saveta profesora medjunarodnog menadzmenta i geopolitike iz Francuske Cedomira Nestorovica, a za potpredsednike profesora nuklearnog inzinjenjerstva iz SAD Jasminu Vujic i episkopa sabacko-valjevskog Lavrentija.

Obracajuci se clanovima Saveta, SMIP Goran Svilanovic je naglasio da se od njih, kao ljudi sa visokim profesionalnim profilom, ocekuje pomoc za povecanje ugleda nase zemlje u svetu. Medju najvaznija pitanja od interesa za dijasporu na kojima se ovde vec radi, Svilanovic je ubrojao ostvarivanje prava glasa, drzavljanstva i poboljsanja mogucnosti za ulaganja kapitala u matici, sa cime su se sagovornici slozili. Ministar Svilanovic je Savet dijaspore informisao o razgovorima koji se ovih dana vode o buducnosti Jugoslavije, a oni su preneli zelju nasih ljudi u inostranstvu, koji su veoma patriotski raspolozeni, da se zajednicka drzava ocuva.

Na sednici je postignuta saglasnost da Savet deluje nestranacki, zastupa interese cele dijaspore i da radi na izgradnji poverenja s maticom, a clanovi Saveta iz dijaspore, kao svojevrsni ambasadori nase zemlje, izrazavaju spremnost da u novim uslovima doprinesu ugledu nasse zemlje u drzavama u kojima zive i rade, navodi se u saopstenju.

DIJASPORA-SAVET: NOVE REALNE OSNOVE SARADNJE MATICE I DIJASPORE

BEOGRAD, 23. februara (Tanjug) - Savet dijaspore zavrsio je dovodnevno zasedanje u Beogradu usvajanjem organizacionih i pokretanjem niza sustinskih pitanja buduce saradnje, koja posle demokratskih promena u zemlji, pocinje na novim, realnim osnovama.

Savet je prvo telo tog tipa ustanovljeno odlukom Savezne vlade, osnovano krajem prosle godine s ciljem unapredjenja odnosa matice i dijaspore.

Kako je saopsteno iz Saveta, vrhovno telo dijaspore iz celog sveta bice glavna skupstina dijaspore, a njene clanove delegirace skupstine dijaspore u svakoj zemlji u svetu u kojoj dijaspora pokaze interes za samoorganizovanjem. Osnovni je princip da skupstine budu samostalne, potpuno nezavisne u svom organizovanju i delovanju. Dijaspora ce na najdmeokratskiji nacin odrediti najprimereniji vid samoorganiovanja radi ostvarivanja svojih interesa u odnosu na maticu, koja prihvata dijasporu kao ravnopravnog partnera u svim mogucim oblicima komuniciranja, kaze se u saopstenju.

Skupstine dijaspore ce, kao legitimno organizovane, na najbolji nacin predstavljati dijasporu i pred organima i institucijama drzava u kojima su osnovane.

Predlog koji lokalne organizacije treba da rasprave i eventualno usvoje je da lokalne skupstine budu sastavljene od delegata postojecih organizacija i slobodnih delegata koji treba da zastupaju nase gradjane koji nisu clanovi udruzenja.

Radi efikasnijeg ostvarivanja najznacajniji pitanja od interesa za nas narod u matici i dijaspori, Savet je osnovao posebne komisije koje ce obradjivati i pripremati inicijative i predloge Saveznoj i republickim vladma za njihovo resavanje.

Komisije pocinju da rade odmah, putem savremenih sredstava komuniciranja- elektronske poste i slicno. Radom ovih komisija obuhvaceni su i brojni predlozi koje su delegati iz dijaspore doneli sa sobom.Komisija za pravne odnose i regulativu starace se o stvaranju ustavnih prava, prava na drzavljanstvo, prava glasa na saveznim i republickim opstim izborima, pitanjima sluzenja vojnog roka, taksi i svim drugim pitanjima od neposrednog interesa za jugoslovenske gradjane u dijaspori. Komisija za privredno-poslovnu saradnju bice najbrojnija i ukljucice uspesne poslovne ljude iz dijaspore i predstavnike privrednih komora, kako bi pomogla potrebama zemlje i velikom interesovanju za ulaganja u nasu privredu i otvaranja sopstvenih preduzeca. Komisija za obrazovno-naucnu, kulturnu ,sportsku saradnju i odnose sa javnoscu, razmatrace najsire sva pitanja iz ovih oblasti u kojima je i najvise mogucnosti za afirmaciju dijaspore u zemljama gde zivi i promociju ugleda nase zemlje u svetu.

Savezno ministarstvo inostranih poslovo postavice WEB stranicu Saveta dijaspore, na kojoj ce zainteresovani moci da nadju sve o njenom radu, ali i visejezicne informacije o poslovnim mogucostima saradnje sa Jugoslavijom, o reformama u zemlji i o svim pitanjima za koja ljudi pokazu interes.

Takodje, formirana je komisija koja ce u ime Saveta dijaspore pomagati realizaciju "Moba 2002" (obnova crkava i manastira u matici). Cilj je jacanje veza omladine dijaspore i matice, radi ocuvanja nacionalnog identiteta. Ovo je inace, nastavak "Mobe 2001" koju je Srpska pravoslavna crkva uspesno organizovala tokom letnjeg raspusta. Sto se tice finansiranja Saveta dijaspore, Savezna vlada je uz odluku o osnivanju Saveta predvidela i sredstva u budzetu za njegov rad.

Savet je razmotrio pitanja Fonda dijaspore za maticu ,koji je osnovan 1999. godine od strane udruzenja gradjana pod nazivom Savet Sabora dijaspore. S obzirom na postojanje mnogo nedoumica oko pravnog statusa tzv. Saveta Sabora dijaspore, kao i trosenje dela sedstava koja su tada prikupljena, i koja su iz tog razloga sada blokirana, nadlezni drzavni organi vode istragu o tome.

Savet trazi od Saveznog ministarstva za inostrane poslove i Saveznog ministarstva pravde da hitno daju svoje tumacenje povodom svih tih pitanja. Nakon tog tumacenja, Savet dijaspore ce predloziti Saveznoj vladi mere i predloge povodom fonda, kako bi se sredstva iskoristila na najprimereniji nacin, a infromacija o eventualnom trosenju bila dostupna javnosti.

Na sednici je inicirano prosirenje Saveta clanovima iz dijaspore, tako da bi bili zastupljeni predstavnici iz svih zemalja u kojima je srpska dijaspora najbrojnija, a trenutno nisu zastupljeni.

SRJ – RAZGOVORI O FEDERACIJI

PESIC: STVARI SE KRECU U DOBROM PRAVCU

KOLASIN, 23. februara (Tanjug) - Savezni premijer Dragisa Pesic smatra da se pregovori o buducnosti jugoslovenske federacije "krecu u dobrom pravcu" i da ce se stvoriti ustavni okvir za njeno efikasno funkcionisanje. U izjavi novinarima sinoc na kraju posjete kolasinskoj opstini, Pesic je ocijenio da je sada veoma izvjesno da aktuelna vlast u Crnoj Gori uvidja da razrjesenje drzavno-pravne krize u ovoj republici "nije u referendumu, jer bi on, u stvari, proizveo nove konfrontacije i podjele".

"Stvari teku u pravcu da referenduma u Crnoj Gori nece biti, a da ce doci do ustavnog preuredjenja odnosa unutar federacije i da ce se stvoriti ustavni okvir za jednu modernu, funkcionalnu i efikasnu federaciju", kazao je Pesic.

DJELIC: SOLANIN PLAN NIKO JOS NIJE DOBIO NA PAPIRU

BEOGRAD, 24. februara (Tanjug) - Srpski ministar finansija Bozidar Djelic izjavio je za danasnji "Glas javnosti" da predloge visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane o buducim odnosima Srbije i Crne Gore "niko nije dobio na papiru".

"Ne bih zeleo da verujem da takva resenja u Briselu pisu ljudi koji nisu dovoljno upuceni u nase prilike", istakao je Djelic i dodao da bi "bilo pogubno za vodjenje ekonomske politike da imamo podeljene i pomesane ingerencije". Prema njegovim recima, mora da se zna sta su ingerencije zajednicke drzave, a sta Srbije i Crne Gore, "jer ce sve drugo biti izvor problema".

Povodom raznih verzija Solaninog plana, gostujuci sinoc na RTS, Djelic je, napominjuci da to nije "zvanicna pozicija vlade Srbije", rekao da je vreme je da se "ukljucimo u taj proces, jer ne bi bilo celishodno da poreski obveznici koji zive u Srbiji, saznaju za (Solanin) plan kada bude prekasno".

"Ono sto smo culi i sto nije bilo demantovano je delimicno zabrinjavajuce. Kako zamisliti da postoji jedna drzava a da nema jedinstvenu granicu. Ako je drzava, ima granicu, znaci nuzna je jedinstvena carina, jedinstven spoljno-trgovinski rezim i isto tako, tesko je zamisliti jednu drzavu sa dve valute", dodao je Djelic.

Prema njegovim recima, ako ta tri elementa nisu u tom paketu, onda je neminovno da Srbija obezbedi svoj ekonomski prostor i integritet svog trzistva.

"Zamislite kad bi carinske stope bile znatno nize na juznom vocu i poljoprivredi, kao sto je to danas u Crnoj Gori, roba bi ulazila na trziste Srbije i ugrozila nase proizvodjace i samim tim morali bismo da ispostavimo carinsku ispostavu na svakoj tacki, a to bila ekonomska granica", objasnio je Djelic.

VUJANOVIC: NISMO ODUSTALI OD NEZAVISNOSTI

PODGORICA, 23. februara(Tanjug)- Crnogorski premijer Filip Vujanovic ponovio je danas da Demokratska partija socijalista nije odustala od nezavisne i medjunarodno priznate Crne Gore i saveza samostalnih i suverenih drzava. U izjavi Radiju "Fri Montegro", Vujanovic je rekao da je "uvjeren da ce projekat nezavisnosti iznijeti stranke programski opredjeljene za Crnu Goru".

"Razgovori ce se okoncati plenarnim susretom u kojem ce se utvrditi prelazna forma, uz garantovano pravo na referendum", kazao je Vujanovic. "U suprotnom ce se konstatovati da dogovora nema i Crna Gora ide na referendum", naglasio je Vujanovic.

On je ocenio da moratorijim nije rizik za odrzavanje referenduma i da Evropska unije nije "u ovom trenutku za njegovo odrzavanje", naglasivsi da "treba biti pragmatican i ispostovati dinamiku odrzavanja referenduma", s tim sto ce tada EU garantovati njegovo odrzavanje i prihvatanje rezultata.

EU-SOLANA: POLOVINA MARTA KRAJNJI ROK ZA DOGOVOR O PREUREDJENJU

BRISEL, 22. februara 2002. (Beta) Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je danas u Briselu da je polovina marta krajnji rok za dogovor o preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore u saveznoj drzavi. Solana je ponovo istakao da je tokom njegovih jucerasnjih razgovora u Beogradu s celnicima SRJ, Srbije i Crne Gore, ostvaren "siroki politicki napredak".

Solana je, prilikom tradicionalnog godisnjeg susreta s novinarima akreditovanim u Evropskoj uniji, agenciji Beta rekao da svakako namerava da vec u ponedeljak stupi u vezi s predsednikom SRJ Vojislavom Kostunicom i crnogorskim predsednikom Milom Djukanovicem.

Izvori bliski visokom predstavniku EU su naznacili da je u jucerasnjim razgovorima u Beogradu "doslo do jasnog priblizavanja u sirem politickom smislu", kada je u pitanju zeljeno resenje za preuredjenje savezne drzave Srbije i Crne Gore.

Oni su posebno zeleli da ukazu na to da je Solana, u pisanom clanku za podgoricki dnevnik "Vijesti", izneo kljucne "politicke poglede i smernice" Evropske unije, kao osnovne zajednicke vrednosti i interese na kojima bi trebalo da budu ustrojeni odnosi Srbije i Crne Gore u zajednickoj drzavi.

Funkcioneri EU su naveli da i dalje ostaje da se sagledaju resenja za "tehnicke probleme" ali da to nisu, i o tome i nije bilo reci juce u Beogradu ustavnoinstitucionalna pitanja i mehanizmi, niti, recimo, problem evra. To ce biti ostavljeno strucnjacima, kada se postignu politicki dogovori i utvrde okviri za te mehanizme.

O ekonomskim, tehnickim pitanjima su, receno je, svoje stavove i argumente potpuno nedvosmileno izneli eksperti Evropske komisije, prilikom nedavnog susreta sa strucnjacima SRJ, Srbije i Crne Gore.

Tada je ukazano da "preuranjeno" uvodjenje evra u platnomonetarni sistem moze imati i stetne posledice po privredu neke zemlje. Zato je, kako je objasnjeno, Evropska unija upozorila i zemljekandidate za ulazak u Uniju da to ne cine.

EU: K. GALJAK DEMANTOVALA NAVODE RTV B92

BRISEL, 22. februara 2002. (Beta) Tvrdnje beogradske TV stanice B92 o "planu" za preuredjenje federacije koji je, navodno, visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana podneo celnicima SRJ, Srbije i Crne Gore, predstavljaju "prazne spekulacije", rekla je veceras agenciji Beta Solanin portparol Kristina Galjak.

Ona je zelela da podvuce da zvanicnici Evropske unije, iz vrlo jasnih potreba da se pregovori "i dalje odvijaju i okoncaju na konstruktivan nacin", ne mogu davati pojedinosti o Solaninim "sugestijama" i samim razgovorima.

Agenciji Beta je u diplomatskim izvorima EU i evropskim krugovima u Briselu receno da je "dobar deo ovih pregovora potpuno poverljiv" i da o mnogim pojedinostima koje se navode u informaciji TV B92, uopste i nije bilo reci u jucerasnjem susretu Solane sa predsednikom SRJ Vojislavom Kostunicom, predsednikom Crne Gore Milom Dukanovicem, potpredsednikom vlade SRJ Miroljubom Labusom i drugim zvanicnicima u Beogradu. Oni su naznacili da je "sasvim razumljivo" da su politicka rukovodstva u Beogradu bila "dobro i blagovremeno unapred upoznata" sa Solaninim predlozima isto kao i predsednik Djukanovic, pre jucerasnjih razgovora u Beogradu.

U danasnjem izvestaju TV B92 receno je da je vodjstvo u Beogradu tek juce upoznato sa Solaninim predlozima a da ih je predsednik Crne Gore dobio nedelju dana ranije.

Pozivajuci se na "obavestene i pouzdane izvore", TV B92 je danas javila da juce u Beogradu predstavljeni Solanin plan Solane predvidja da buduca zajednicka drzava Srbije i Crne Gore nema ni predsednika ni premijera.

Savezna vlada bila bi odgovorna samo za odbranu i spoljne poslove, s tim sto bi se sef diplomatije rotirao na godinu dana, kao i za ekonomske integracije uz koordinaciju republickih ministarstava, i za unutrasnju trgovinu.

Crna Gora bi, prema informaciji TV B92, po "Solaninom planu" mogla da zadrzi evro kao monetu, a pitanje paralelnog uvodjenja jugoslovenskog dinara ostalo je otvoreno.

Srbija i Crna Gora imale bi odvojene carine i poreske sisteme, a vodile bi odvojeno i spoljnotrgovinsku politiku. Svaka republika bi, navodno, mogla da ima svoju vojsku, a druga mogucnost je da armija bude zajednicka, ali da gradjani vojni rok sluze u svojoj republici.

Ukoliko bi bio usvojen, ovaj plan bi, predlozeno je, kroz tri godine isao na proveru.

REPUBLIKA SRBIJA

DJINDJIC: ZAPOSLJAVANJE PO EKONOMSKIH KRITERIJUMIMA

UZICE, 23. februara 2002. (Beta) - Premijer Srbije Zoran Djindjic izjavio je veceras u Uzicu da u Srbiji "nema viska zaposlenih", vec da su zaposleni godinama unazad "pogresno rasporedjivani po preduzecima po neekonomskim kriterijuma". Premijer je na tribini "Kako do boljeg zivota u Srbiji" odrzanoj veceras u Uzicu dodao da je za normalan rad srpske privrede potrebno tri miliona ljudi, sto je znatno vise u odnosu na trenutno raspolozivu radnu snagu.

"Proces tranzicije moramo pazljivo da izvsimo pod zajednickom kontrolom, a ne da kazemo da je srpska privreda preopterecen brod i da pola ljudi sa njega treba da skoci u hladnu vodu", rekao je premijer i istakao znacajnu ulogu sindikata pri izradi socijalnog programa.

Djindjic je izneo podatak da domaca privreda formalno zaposljava 1,8 miliona radnika, od cega se nekoliko stotina hiljada nalazi na radnim mestima koja ne stvaraju visak vrednosti, dok se 700.000 lica u Srbiji vodi kao nezaposleno.

Premijer Srbije istakao je znacaj kreditiranja malih i srednjih preduzeca, kako bi potencijal koji postoji i u uzickom kraju oziveo i sto veci broj ljudi dobio posao.

Pored premijera na tribini "Kako do boljeg zivota u Srbiji" ucestovali su republicki ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahovic, ministar za rad Dragan Milovanovic, ministar za socijalna pitanja Gordana Matkovic, direktor Agencije za mala i srednja preduzeca Nenad Penezic, direktor republickog Zavoda za trziste rada Svetozar Krstic i direktor republickog Zavoda za razvoj Olivera Bozic.

UZICE, 23. februara (Tanjug) - Srpski premijer Zoran Djindjic najavio je veceras da ce Direkcija za obnovu do kraja ove godine isplatiti stetu onima cija je imovina unistena u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

Povodom konstatacije da vlada Srbije pregovara o kreditiranju firmi ciji vlasnici su stekli privilegije zahvaljujuci vezama s bivsim rezimom, Djindjic je na tribini u razgovoru s gradjanima Uzica rekao da se on zalagao da se 5. oktobra 2000. godine podvuce crta. "Ja sam rekao da dok ne napravimo novi sistem pocistimo korov", podsetio je on. "Nisam imao vecinu za to".

Djindjic je primetio da je, umesto toga, prevladalo opredeljenje za neku vrstu legalizma i dodao da DOS ne moze da bude "cistiliste" zato sto su neki ljudi vec 6. oktobra presli na drugu stranu.

Odgovarajuci na predlog ucesnika skupa da se zabrani rad strankama koje sire govor mrznje, on je rekao da to nije dobro resenje I da treba pustiti psihopate da pokazu lice, a narod ce odluciti da li ce ih podrzati. "I narod se stidi pa kaze - nikad nisam glasao za (lidera radikala Vojislava) Seselja", rekao je on. Djindjic je ocenio da u Srbiji nema nacionalizma i da je 90 odsto Srbije na strani pristojnog.

RUSIJA-SRBIJA: COVIC ZADOVOLJAN RAZGOVORIMA SA RUSKIM ZVANICNICIMA

MOSKVA, 22. februara 2002. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije i sef drzavnih koordinacionih tela za Kosovo i jug Srbije Nebojsa Covic danas je u Moskvi ocenio kao "veoma uspesne" razgovore sa ruskim zvanicnicima, posvecene pre svega Kosovu.

Covic je razgovarao sa MIP Igorom Ivanovim, zamenikom nacelnika Generalstaba Aleksandrom Ruksinim i predsednikom Komiteta za spoljnu politiku Drzavne Dume.

Na konferenciji za novinare posle razgovora, Covic je rekao da su glavne teme razgovora bile situacija na Kosovu, jugu Srbije, i Makedoniji, i da je ocenjeno da se "na Kosovu nalazi generator nasilja i kriminala".

On je rekao da je ruska strana potvrdila da ce povuci deo svog kontigenta sa Kosova i da ce ostati manji deo ruskih vojnika na odredjenim pozicijama.

Dogovorili smo se da zajedno sa partnerima iz medjunarodne zajednice napravimo analizu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu, rekao je Covic.

"Na dobrom smo putu da zajedno sa medjunarodnom zajednicom ispravimo ono sto se dogadjalo na Kosovo u poslednje tri godine", kazao je Covic, dodajuci da se "bezbednosna situacija od dolaska medjunarodnih snaga nije promenila".

Govoreci o Haskom tribunalu, on je rekao da "ima mnogo kandidata za Hag medju sadasnjim albanskim politickim liderima", koji su nekada bili komandanti.

Ocekujemo potpunu profesionalnost Haskog tribunala imajuci u vidu zlocine pocinjene nad Srbima, dodao je on.

Po njegovim recima, Rusija smatra da treba ocuvati federaciju, zajednicku drzavu, "mada to neki zovu i unija".

RUSIJA-SRBIJA: IVANOV I COVIC IZRAZILI ZABRINUTOST ZBOG STANJA NA KOSOVU

MOSKVA, 22. februara 2002. (Beta) - U razgovoru sefa ruske diplomatije Igora Ivanova i potpredsednika Vlade Srbije i sefa drzavnih koordinacionih tela za Kosovo i jug Srbije Nebojse Covica "izrazena je zabrinutost" zbog situacije na Kosovu, saopstilo je danas rusko MIP.

Sagovornici su "sa zabrinutoscu" konstatovali da kljucni zahtevi koje s pravom postavlja Beograd i nealbansko stanovnistvo pokrajine, a cija je realizacija predvidjena rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, "ni do dan danas nisu realizovani", navodi se u saopstenju.

U saopstenju se precizira da nisu realizovani osiguranje bezbednosti, povratak izbeglica i obezbedjivanje ravnopravnog polozaja svih etnickih zajednica.

U razgovoru su bili razmotreni i stanje i perspektive ruskosrpske saradnje u okviru sveukupnih odnosa Rusije i SRJ, kaze se u kratkom saopstenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

RUSIJA-IVANOV: MEDJUNARODNA ZAJEDNICA TREBA DA I DALJE PRATI BALKAN

MOSKVA, 22. februara 2002. (Beta-AP) - Ruski MIP Igor Ivanov izjavio je danas da medjunarodna zajednica ne bi trebalo da manje obraca paznju na dogadjaje na Balkanu.

"Medjunarodna situacija nakon 11. septembra i pogorsano stanje na Bliskom istoku odvratili su paznju medjunarodne zajednice od Balkana", rekao je Ivanov nakon razgovora sa potpredsednikom srpske vlade Nebojsom Covicem u Moskvi.

Ivanov je dodao da na Balkanu "i dalje postoje ozbiljni problemi koji mogu destabilizovati situaciju u regionu" i da je stoga "neophodno da se nastavi pomno obracanje paznje na to podrucje".

"Zainteresovani smo za aktivni dijalog sa predstavnicima Jugoslavije i Srbije kako bismo razmenili misljenja i razmotrili situaciju", rekao je Ivanov.

SLOVENIJA-RUMUNIJA-SRBIJA: SLICNI PROBLEMI TRANZICIJE U KULTURI U ZEMLJAMA REGIONA

BEOGRAD, 22. februara 2002. (Beta) - Bivsi ministri kulture Slovenije i Rumunije preporucili su danas srpskom ministru Branislavu Lecicu da ne odustaje od zahteva za povecanje budzetskih sredstava za oblast kulture, ali su savetovali i formiranje alternativnih fondova, nezavisno od vladinih mogucnosti.

Na dvodnevnoj konferenciji "Kljucna pitanja tranzicije u kulturi", koja je pocela u Centru "Sava", Lecic je rekao da je Ministarstvo kulture proslo proteklih godinu dana "kroz brojna iskusenja i prepreke", a kao poseban problem naveo je nedostatak novca, s obzirom da se iz budzeta izdvaja svega 0,8 odsto sredstava za kulturu.

Lecic je potvrdio nameru za osnivanje Agencije za razvoj kulture i Fonda za kinematografiju, kojima bi trebalo da bude nadomesten manjak budzetskih sredstava za kulturu.

Medju najcesce probleme kulture u procesu tranzicije, ucesnici skupa naveli su nepostojanje zakona, sporost u pripremi i usvajanju novih, kadrovske probleme u institucijama kulture, tehnicku i tehnolosku zaostalost, nereseno pitanje zastite autorskih prava...

Konferenciju su organizovali Ministarstvo kulture i Zavod za proucavanje kulturnog razvitka.

SOLUN: ZAJEDNICKA IZJAVA MINISTARA KULTURE ZEMALJA REGIONA

SOLUN, 23. februara 2002. (Beta) - Ministri kulture i sporta deset zemalja jugoistocne Evrope, medju kojima i ministar kulture Srbije Branislav Lecic, potpisali su danas u Solunu izjavu o uspostavljanju regionalne saradnje u nizu oblasti iz svoje nadleznosti.

"Pojave u kulturi veoma cesto izazivaju nesporazume, trvenja, ali i oruzane sukobe" i potrebni su "kulturna ravnopravnost i iskren dijalog u medjunarodnoj atmosferi mira i unutardzavne socijalne kohezije", navodi se u zajednickoj izjavi, potpisanoj nakon dvodnevnog sastanka ministara kulture.

U izjavi se, takodje, ocenjuje da su Letnje olimpijske igre u Atini 2004. godine "prilika" za zemlje jugoistocne Evrope da blize saradjuju u oblasti sporta i razvoju sportskih objekata, kao i u predstavljanju istorijskog nasledja.

Ministri su, na osnovu toga, odlucili da organizuju inicijative svrstane u pet grupa, a koje vecinom predvidjaju centralnu ulogu Grcke koja ih je i predlozila, dodaje se u izjavi.

Na osnovu odredjenih grupa, ministri su se obavezali da ce aktivno ucestvovati u dve godine zakasneloj grckoj "Olimpijadi kulture 200204" godine i pruzati sve potrebne olaksice za stafetu "olimpijske baklje" uoci Igara u Atini.

Ministri su se, kako se takodje navodi u izjavi, obavezali da ce zajedno raditi na arheoloskom istrazivanju, kao i odrzavanju i obnovi "spomenika pogodjenih ratnim operacijama", ciji koordinator je Evropski centar vizantijskih i postvizantijskih spomenika u Solunu.

Izjavom je predvidjeno da ministri podrze saradnju pozorista, kinematografsku mrezu jugoistocne Evrope, mrezu savremene umetnosti, "Forum umetnicke razmene", "Balkanski muzicki foruma" i formiranje "Velikog evropskog orkestra zemalja juoistocne Evrope" koji je predlozila Makedonija.

Predvidjeno je, takodje, i da buduci grcki "Balkanski prevodilacki centar" svake godine finansira prevodjenje po 15 knjizevnih, istorijskih i politickih dela iz devet zemalja regiona na grcki, ali i 15 grckih dela na ostale jezike Balkana.

Ministri su odlucili i da se od sledece, 2003. godine, Sajam knjiga jugoistocne Evrope odrzava u Solunu.

Peta grupa obaveza odnosi se na pomaganje saradnje u sportu, kao sto su regionalna takmicenja, pogodnosti za pripreme sportista, olaksice za njihova putovanja, kao i "prenosenje znanja, istrazivanje i zajednicka akcija za suzbijanje nasilja na sportskim takmicenjima, farmaceutskog i genetskog dopinga".

Ministri su, u posebnoj tacci izjave, zahtevali da se pre Igara u Atini 2004. vrate delovi antickog atinskog hrama Partenon, koji su demontirani tokom proslih vekova i odneti u inostranstvo, a vecinom izlozeni u Britanskom muzeju u Londonu.

U izjavi je, takodje, predvidjeno da se ministri redovno sastaju, a sledeci sastanak je zakazan za 2003. godinu u Solunu.

Predstavnicima ministarstava kulture i sporta Albanije, Bosne i Hercegovine, Grcke, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Slovenije i Turske danas su prikazane pripeme za Igre u Atini 2004.

Ucesnici sastanka sinoc su bili na otvaranju "Novog vizantijskog muzeja" u gradicu Veriji u severnoj Grckoj gde su se pozdravili sa premijerom Kostasom Simitisom.

VLADA SRBIJE DANAS ZAPOCINJE TURNEJU"SRBIJA NA DOBROM PUTU"

BEOGRAD, 23. februara 2002 (Beta) - Dvodnevnom posetom Zlatiborskom okrugu, Vlada Republike Srbije zapocinje danas svoju turneju pod nazivom "Srbija na dobrom putu".

Prema saopstenju Vladinog Biroa za komunikacije ova ce turneja trajati vise od dva meseca i tokom nje ce premijer i ministri obici vise od 50 gradova u Srbiji.

Cilj turneje je da se gradjani upoznaju sa prioritetima Vlade u 2002. godini, a predstavnici Vlade da dobiju informacije iz prve ruke "o tome kako gradjani zaista zive, koje su prave potrebe regiona, skriveni potencijali i neiskorisceni resursi i najpametniji nacin da se oni iskoriste".

KOSOVO - METOHIJA

KOSOVO: POCELA KONFERENCIJA O INTEGRACIJI RASELJENIH I POVRATNIKA

PRISTINA, 23. februara 2002. (Beta) - Konferencija nevladinih organizacija jugoistocne Evrope za pomoc izbeglicama i Balkanske mreze za ljudska prava pocela je danas u Pristini raspravom o povratku izbeglica i integraciji povratnika i manjinskih zajednica u kosovsko drustvo.

Ucesnici dvodnevnog skupa su ukazali na brojne probleme sa kojima se suocava kosovsko drustvo, navodeci kao primer veliku stopu nezaposlenosti, do koje je doslo zbog teskog ekonomskog stanja i zbog institucionalnog i zakonskog vakuuma u pokrajini.

Konferencija se odrzava u organizaciji Asocijacije demokratskih inicijativa Kosova i Kosovskog odbora za zastitu ljudskih prava i sloboda.

KOSOVO-STAJNER: INTERES ALBANACA JE DA RAZGOVARAJU SA BEOGRADOM

BEOGRAD, 22. februara 2002. (Beta) - Sef UNMIK Mihael Stajner izjavio je veceras da ce nastojati da uveri albanske politicare da sto pre pocnu da razgovaraju sa vlastima u Beogradu, jer je to, kako je istakao, u njihovom interesu.

"Znam da postoje kritike, ali moj je zadatak da uverimo Albance da je u njihovom punom inetersu da ucestvuju u razgovorima sa Beogradom i sto pre to shvate bice lakse", rekao je Stajner Radioteleviziji Srbije. On je rekao da ce ti razgovori "verovatno poceti sa prakticnim problemima". "Nijedna zemlja na svetu, nijedna provincija ne moze da zivi odvojeno od sveta. Zato je komunikacija sa Beogradom neophodna".

On se danas u Pristini sastao sa sefom poslanickog kluba srpske koalicije "Povratak" Radom Trajkovic. Posle razgovora Trajkoviceva je rekla da je sva paznja Stajnera u ovom trenutku usmerena ka procesu uspostavljanja kosovskih institucija.

"Ono sto je on danas zeleo da kaze jeste da dogovor izmedju parlamentarnih stranaka ne moze da ide u smeru dalje blokade parlamenta ili ocekivanja da ce biti odrzani vanredni parlamentarni izbori na Kosovu", izjavila je Rada Trajkovic, podvlaceci da "medjunarodna zajednica to sigurno nece podrzati".

STAJNER-NOVOSTI: PRIORITET JE POVRATAK SRBA NA KOSOVO

BEOGRAD, 22. februara 2002. (Beta) - Novi sef UNMIK Mihael Stajner ponovio je da ce njegov "prioritet u narednom vremenu biti povratak raseljenih Srba" i istakao da medjunarodna zajednica nije zainteresovana za pravljenje novih enklava u pokrajini.

U intervjuu koji u subotu objavljuju beogradske "Vecernje novosti", on je ocenio da je "bezbednost Srba najveci problem" i da ce stvaranje bezbednog okruzenja biti jedna od ispitnih tacaka za medjunarodnu zajednicu u ocenjivanju progresa na Kosovu.

"Mislim da je jedino ispravno da ne pocinjem sa pripremljenim konceptima, vec da prvo razgovaram sa izabranim liderima, da cujem i sta narod Kosova ima da kaze i koja su njihova ocekivanja", opisao je Stajner svoj nacin rada.

VISOKA DELEGACIJA NATO POSETILA KOSOVO

PRISTINA, 23. februara 2002. (Beta) - Visoka delagacija NATO, koju je predvodio ambasador Robert Seri, razgovorala je danas u Pristini sa sefom UNMIK Mihaelom Stajnerom, komandantom Kfora, francuskim generalom Marselom Valantenom i liderima vodecih politickih stranaka kosovskih Albanaca.

Kako je javila Radiotelevizija Kosovo, tokom razgovora je bilo reci o situaciji u pokrajini, a drugi detalji nisu saopsteni.

Delagacija Alijanse susrela se i sa predstavnicima Kosovskog zastitnog korpusa (KZK), sa kojima je razgovarala o razvoju te organizacije i angazovanju pripadnika KZK u humanitarnim operacijama na i izvan Kosova, saopstila je informativna sluzba KZK.

U saopstenju se dodaje da je Seri potvrdio podrsku NATO Kosovskom zastitnom korpusu.

Ocekuje se da ce visoka delagacija NATO, koja je prethodno boravila u poseti Albaniji, posetiti i jug Srbije, gde treba da se sastane sa potpredsednikom Vlade Srbije Nebojsom Covicem.

LJUBICA KOVACEVIC UBIJENA U LIPLJANU

PRISTINA, 23.februara 2002. (Beta) - Ljubica Kovacevic (57) godina ubijena je u Lipljanu, kada je nepoznati napadac otvorio vatru na nju i njenog muza, saopstio je Beti portparol UNMIK Andrea Andjeli. Napad se dogodio sinoc oko 19 casova, a napadac je prema navodima Andjelija u Ljubicu ispalio citav okvir od 30 metaka iz kalasnjikova. Ljubica je prebacena u bolnicu u kojoj je konstatovana smrt. U njenom telu je pronadjeno svih 30 ispaljenih metaka.

Njen suprug nije pogodjen, iako se nalazio u neposrednoj blizini.

Policija je u blizini mesta napada pronasla pusku iz koje je napadac pucao.

“POVRATAK”: NAJOSTRIJA OSUDA UBISTVA LJUBICE KOVACEVIC

BEOGRAD, 23. februar 2002. (Beta) - Srpska koalicija "Povratak" najostrije je danas osudila ubistvo Ljubice Kovacevic u Lipljanu na Kosovu. "Ovaj zlocin je samo poslednji u nizu ubistava neduznih srpskih civila, pocinjenih od strane teroristickih grupa koje i dalje nesmetano deluju na Kosovu i Metohiji", istice se u saopstenju Koalicije "Povratak".

Ta koalicija zahteva od UNMIKa da "sto pre identifikuje i uhapsi pocinioce ovog gnusnog nedela uperenog protiv celokupne srpske zajednice na Kosovu". "Povaratak" trazi i da UMNIK "preduzme odlucne korake u pravcu punog sprovodjenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija".

"Jasno je da je bez toga nemoguce ostvariti preduslove za povratak prognanih i raseljenih lica na Kosovo", zakljucuje se u saopstenju.

SRJ – HASKI TRIBUNAL

SPIGL-DJINDJIC: SUDJENJE MILOSEVICU JE SKUPI CIRKUS

HAMBURG, 23. februar 2002. (Beta-AFP) - Srpski premijer Zoran Djindjic ocenio je sudjenje bivsem predsedniku SRJ pred Haskim tribunalom kao skupi "cirkus". "Tribunal dozvoljava Milosevicu da koristi svoju demagogiju i vodi sudjenje. Zanemim kada vidim koliko je novca baceno, da bi Tribunalu bilo omoguceno da tokom pet godina trazi tako beznacajne svedoke. Mene i moju vladu taj cirkus stavlja pred tesku dilemu", izjavio je Djindjic u intervjuu nemackom nedeljniku "Spigl" koji izlazi u ponedeljak.

"Mnogi ljudi (u Srbiji) su ubedjeni da je (Milosevic) uspeo da predstavi NATO kao glavnog krivca. Sa kakvim argumentima ja sada mogu da odlucim o ekstradiciji nekih drugih ljudi i da trazim jacu saradnju sa Tribunalom", upitao je srpski premijer.

Djindjic je odbacio mogucnost da srpska policija uhapsi bivseg srpskog generala u Bosni Ratka Mladica i da ga izruci istraziteljima Haskog tribunala. "Sta bi se desilo da njegovo hapsenje izazove gradjanski rat? Mi imamo u Srbiji vise od 200.000 izbeglica iz Bosne od kojih su mnogi naoruzani. Cena (hapsenja) bi bila suvise velika", rekao je Djindjic.

Srpski premijer je jos kazao da je osnova programa njegove vlade bezuslovna integracija u Evropu, ali je dodao da ima sve vise poteskoca u sprovodjenju takve politike, jer evropske institucije ne ispunjavaju svoja obecanja u pogledu novcane pomoci.

On je izrazio zaljenje sto EU okleva da isplati 1,3 milijarde dolara koje je obecala prosle godine. "Od predvidjene pomoci, dobili smo jedva 500 miliona dolara. Nas samo steta izazvana bombardovanjem NATOa kosta pet milijardi dolara", rekao je Djindjic.

Sporost EU u isplacivanju pomoci, Djindjic je uporedio sa bombom sa odlozenim aktiviranjem koja moze blokirati demokratske reforme. "Sta ce Zapad tada preduzeti?", upitao se srpski premijer.

SPAHOVIC: DO PONEDELJKA NECE BITI GOTOV PREDLOG ZAKONA

BEOGRAD, 23. februar 2002. (Beta) - Clan ekspertske grupe DOS za izradu zakona o saradnji sa Haskim tribunalom i republicki javni pravobranilac Sead Spahovic izjavio je veceras RTS da "nije realno ocekivati da nacrt zakona bude gotov do ponedeljka", za kada je planiran.

Danas je odrzan drugi sastanak ekspertske grupe za izradu zakona, a savetnik predsednika SRJ i clan ekspertske grupe Gradimir Nalic izjavio je za da je izuzeo svoje misljenje, iako je prisustvovao danasnjem sastanku.

Spahovic je posle sastanka rekao da Nalic smatra da se saradnja sa Haskim tribunalom "moze urediti i saveznim i republickim zakonom". Republicki javni pravobranilc se juce tome usprotivio, rekavsi da se moze doneti samo zakon na saveznom nivou.

"Hapsenje i izrucenje nasih gradjana Haskom sudu iskljucuje mogucnost odlucivanja domaceg suda, jer se radi o izvrsenju odluke Haskog suda, a on ima primat", rekao je Spahovic.

On je dodao i da ekspertska grupa razmatra predloge zakona o saradnji sa Haskim tribunalom koju je pripremio sudija Ustavnog suda Momcilo Grubac, kao i predlog DSS i predlog ministarstva pravde Srbije i Vlade Srbije.

Spahovic je ipak je izrazio uverenje da ce doci do kompromisa oko izrade zakona.

Tim za izradu zakona cine profesor Pravnog fakulteta Vesna Rakic-Vodinelic, savetnik predsednika SRJ Gradimir Nalic, predstavnik Savezne vlade Igor Jovicic i Republicki javni pravobranilac Sead Spahovic.