Bilten vesti

28. SEPTEMBAR 2003.

SADRZAJ


* * *

OHRIDSKA KONFERENCIJA

SVILANOVIC NA KONFERENCIJI U OHRIDU

OHRID, 27. septembra (Tanjug) - Dijalog izmedju Beograda I Pristine treba da pocne sredinom oktobra, izjavio je danas u Ohridu ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore (SCG) Goran Svilanovic, najavljujuci da ce sef UNMIK-a Hari Holkeri boraviti u Beogradu u narednih nekoliko dana radi utvrdjivanja dnevnog reda za prvi sastanak i za sastanke radnih grupa. .

"Mi smo sada potupno spremni da zapocenemo dijalog sa Pristinom i ocekujemo da taj dijalog zapocne polovinom oktobra", rekao je Svilanovic novinarima u Ohridu gde predvodi nasu delegaciju na skupu o prosirenju Jadranske povelje.

Svilanovic je izrazio nadu da ce sa pocetkom dijaloga doci do smirivanja strasti umesto provociranja incidenata i da ce se svi koncentrisati na razgovore. "Radi se o procesu koji ce se trajati godinu dve ili tri", rekao je Svilanovic i izrazio uverenje da ce SCG do tada postati clanica Partnerstva za mir. On je ocenio da je prirodno da se do tada Jadranska povelja prosiri i na SCG i BiH i dodao da su predstavnici tih zemalja pozvani na skup u Ohrid radi pripreme terena za prosirenje.

Naglasavajuci da SCG zeli da se prikljuci Jadranskoj povelji, Svilanovic je ocenio da ce se u daljim integracijama verovatno "ici korak po korak", dodajuci da najpre ocekuje pristupanje Partnerstvu za mir sto bi, po njegovim recima, moglo da se desi krajem ove ili pocetkom naredne godine. On je rekao da je ulazak u Partnerstvo za mir bila jedna od razgovora koje je imao u Njujorku u prethodna dva dana. Govoreci o regionalnoj bezbednosti, Svilanovic je izjavio da nema drugog odgovora osim sistema kolektivne bezbednosti.

"Nema govora da ce se neka od zemalja regiona izboriti sa problemima bez saradnje ostalih zemalja regiona", ocenio je on i kao najveci regionalni problem izdvojio organizovani kriminal. "Jedino sto ugrozava bezbednost SCG i Makedonije i zemalja oko nas je organizovani kriminal a ne nasi susedi", naglasio je sef diplomatije SCG.

Prema njegovim recima, "sve ovo sto se ovde dogadja pod firmom velikih nacionalnih ideja je ne retko u sprezi za organizovanim kriminalom koji ostvaruje ogoroman profit u trgovini, oruzjem, ljudima i narkoticima a zatim deo profita ulaze u parapoliticke ciljeve a nekada u terorizam". Svilanovic smatra da kljuc daljeg povezivanja zemalja regiona jeste stabilizacija prilika unutar svake zemlje. "Sto vise saradjujemo jedni sa drugima to vise stabilizujemo svoju unatrasnjo-politicku scenu, i utoliko smo vise spremni da saradjujemo jedni sa drugima", rekao je Svilanovic. On je ocenio da bez stabilne unutrasnjo-politicke scene i saradnje sa susedima, zemlje regiona nemaju sanse da dodju do Evropske unije i drugih medjunarodnih integracija.

PAUEL UPUTIO PISMO PODRSKE UCESNICIMA SKUPA U OHRIDU

OHRID, 27. septembra 2003. (Beta) Sef americke diplomatije Kolin Pauel ponudio je podrsku SAD balkanskim zemljama koje zele da se pridruze NATO, ali je dodao da "naporan rad na reformama" mora pretodno biti kompletiran.

U pismu koje je Pauel uputio balkanskim liderima koji su se sastali u Ohridu, na Konferenciji o sprovodjenjeu Jadranske povelje i izgradnji bezbednosnog sistema na zapadnom Balkanu, drzavni sekretar je podrzao i napore vlasti zemalja tog regiona da ce poveca saradnja i razvije demokratija.

"Vi i vasi susedi na jasnom ste putu ka atlantskim integracijama i Sjedinjene Drzave podrzavaju taj proces za svaku drzavu u regionu", navodi se u Pauelovom pismu koje je procitao ambasador SAD u Makedoniji Lorens Batler .

"Ipak, svako od vas mora da obavi tezak posao reformi", dodaje se u pismu.

Na konferenciji ucestvuju zvanicnici Makedonije, BiH, Albanije i Hrvatske, a iz SCG ministri spoljnih poslova i odbrane, Goran Svilanovic i Boris Tadic.

MITREVA: PODRZATI ULAZAK SCG I BIH U PARTNERSTVO ZA MIR

OHRID, 27. septembra 2003. (Beta) Makedonska ministarka inostranih poslova Ilinka Mitreva predstavila je danas u Ohridu inicijativu za pruzanje intenzivnije podrske ulasku Srbije i Crne Gore i BiH u NATO program "Partnerstvo za mir" i u Akcioni plan za clanstvo u Jadranskoj povelji.

Mitreva je na konferenciji za novinare u Ohridu predstavila i inicijative za efektivniju borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, trgovine ljudima i narkoticima, kao i protiv seksualnog zlostavljanja.

"Ove inicijative su neophodne za ostvarenje vizije Jadranske povelje i teznje za clanstvo u NATO i Evropskoj uniji", kazala je Mitreva na sastanku sa hrvatskim kolegom Toninom Piculom i generalnim sekretarom albanskog ministarstva inostranih poslova Rolandom Bimom, prenosi MIA.

Oni su ocenili da su SCG i BiH spremne za te mehanizme i da ce njihovo ucesce doprineti poboljsanju evropske bezbednosti.

Mitreva, Picula i Bimo razmotrili su nove korake u okviru Jadranske povelje.

"Jadranska povelja je izraz stvarnih napora zemalja za jacanjem saradnje u regionu cija bezbednosna situacija tek treba da bude poboljsana", rekao je Picula novinarima.

Hrvatski ministar je istakao da se clanstvo u NATO ne odnosi samo na bezbednost, vec i na okoncanje demokratskih procesa u ovom regionu.

DZEKSON: JADRANSKA GRUPA BI MOGLA DA UKLJUCI SCG

OHRID, 27. septembra (Tanjug) - Direktor Projekta za demokratije u tranziciji iz SAD Brus Dzekson danas je, na ohridskoj Konferenciji o sprovodjenju Jadranske povelje, najavio mogucnost da se ucesnici ovog skupa zaloze za prosirenje Jadranske grupe sa sadasnje tri na pet zemalja, ukljucujuci drzavnu zajednicu Srbija i Crna Gora (SCG).

"Ministri koji ucestvuju na Ohridskoj konferenciji su izrazili spremnost da saradjuju i sa SCG i sa Bosnom i Hercegovinom", izjavio je tim povodom Dzekson. Sef diplomatije SCG Goran Svilanovic je izjavio u Ohridu da je sasvim prirodno da Jadranska grupa bude prosirena, tim pre sto je zajednicki cilj svih zemalja u ovom regionu pristupanje evroatlanskim integracijama. Dzekson je, sa svoje strane, ocenio da postojeci okvir demokratskih procesa u regionu moze ove zemlje odvesti u NATO.

Na otvaranju danasnje panel diskusije na Konferenciji u Ohridu makedonska ministarka inostranih poslova Ilinka Mitreva je istakla da je potpisivanje Jadranske povelje, pre cetiri meseca u Tirani, oznacilo novo partnerstvo u Evropi, gradjenjem modela regionalne saradnje i ubrzanog ostvarivanja teznje tri zemlje potpisnice - Makedonije, Albanije i Hrvatske, za ulazak u Evropu.

Americki ambasador u Makedoniji Lorens Batler je u Ohridu preneo ucesnicima skupa poruke americkog drzanog sekretara Kolina Pauela, koji posebno naglasava podrsku Vasingtona nastojanjima za jacanje saradnje izmedju zemalja jugoistocne Evrope i za unapredjenje partnerstva Makedonije, Albanije i Hrvatske.

TADIC: SCG ZELI U SVE MIROVNE PROCESE NA BALKANU

OHRID, 27. septembra 2003. (Beta) Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadic rekao je danas da prisustvo delegacije SCG na skupu u Ohridu o sprovodjenju Jadranske povelje svedoci o zelji drzavne zajednice da ucestvuje u svim mirovnim procesima u jugoistocnoj Evropi.

"Mi podrzavamo Jadransku povelju i mislimo da je ona realistican plan u SCG", rekao je Tadic novinarima na skupu o sprovodjenju Jadranske povelje u Ohridu.

Taj sporazum su u maju 2003. godine potpisale SAD, Makedonija, Albanija i Hrvatska u cilju zajednickog suzbijanja kriminala i korupcije u regionu. SAD su se obavezala da ce podrzavati ulazak te tri zemlje u NATO.

Ministarka inostranih poslova Makedonije Ilinka Mitreva rekla je danas da su SCG i BiH uvek dobrodosle da pristupe Povelji.

Tadic je kazao da je saradnja medju zemljama zapadnog Balkana jedini nacin da se "relaksira bezbednosna situacija" u regionu i dodao da SCG zeli da doprinosi stabilizaciji prilika u Evropi.

"Mi ne vidimo drugi put za stabilizaciju i nasih prilika nego bas taj put. Mi zelimo da doprinosimo evropskim institucijama, zelimo da postanemo clanica EU", rekao je ministar odbrane SCG.

Prema njegovim recima, SCG ocekuje da ce biti primljena u Partnerstvo za mir, jer to nije samo u interesu drzavne zajednice vec i cele jugoistocne Evrope.

Tadic je ocenio da razgovori beogradskih i pristinskih vlasti moraju biti pripremljeni na najbolji moguci nacin, jer bi losa priprema i prebrz pocetak mogli da dovedu do toga da pregovori ne uspeju.

On je dodao da pripreme za dijalog treba da podrze EU, SAD i NATO kao kljucni autoriteti u bezbednosnoj sferi u svetu.

Prema njegovim recima, u toku pregovora treba da budu preformulisane i drzavne politike to vazi i za SCG, ali i za Albaniju.

Ministar je ocenio da pregovori Beograda i Pristine "konacno moraju da uspeju", jer citav jedan region "ne moze da bude talac bezbednosnih prilika" na Kosovu.

Tadic je kazao da politicari koji ucestvuju u tom dijalogu treba da shvate da snose "istorijsku odgovornost".

On je dodao da jos ne zna da li ce razgovarati sa albanskim ministrom odbrane Pandelijem Majkom, ali da je otvoren za svaki susret.

"Mislim da gospodin Majko jos razmislja da li treba da bude tih razgovora ili ne. Ako se susretnemo razgovaracemo o odnosima sistema odbrane dve zemlje. Ja sam uvek spreman da organizujemo zajednicke akcije, jer se time relaksira bezbednosna situacija", rekao je Tadic.

On je izrazio zaljenje sto Majko nije pristao na ideju SCG i Makedonije da te tri drzave organizuju zajednicku vojnu vezbu.

Prema njegovim recima, zemlje regiona moraju da organizuju zajednicke operativne sisteme za borbu protiv terorizma.

Tadic je ponovio predlog za formiranje obavestajne zajednice balkanskih zemalja kako bi se razmenjivale informacije o terorizmu i ocenio da takve delatnosti do sada nije bilo dovoljno.

TADIC RAZGOVARAO SA ALBANSKIM KOLEGOM PANDELJIJEM MAJKOM

OHRID, 27. septembra 2003. (Beta) Ministri odbrane Srbije i Crne Gore i Albanije Boris Tadic i Pandelji Majko zajednicki su danas ocenili da "ratna resenja vise nisu prihvatljiva u jugoistocnoj Evropi", kao i da se resenje za stanje na Kosovu mora pronaci u razgovorima beogradskih i pristinskih vlasti.

Tadic i Majko sastali su se u Ohridu, gde se odrzava Konferencija o sprovodjenju Jadranske povelje i izgradnji bezbednosnog sistema na zapadnom Balkanu.

Nakon susreta, Tadic je novinarima kazao da SCG i Albanija dele odgovornost za bezbednosnu situaciju na Kosovu i za sve gradjane na tom podrucju, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

On je kazao da je na susretu pokusano da se pronadju "operativni mehanizmi" za probleme sa kojima se suocava ceo Balkan.

"Dogovorili smo se o nacinu na koji cemo u kriznim trenucima razmenjivati informacije", rekao je ministar odbrane SCG.

Prema njegovim recima, cilj sastanka bio je da se razjasne izjave koje su opterecivale odnose dve strane.

Majko je nedavno izjavio da nece da ucestvuje na istom skupu na kome je i ministar SCG, nakon sto je Skupstina Srbije usvojila Deklaraciju o Kosovu, u kojoj se ta pokrajina pominje kao integralni deo Srbije i SCG.

"Bilo je primedbi sa obe strane, ali je komunikacija kudikamo bolja nego sto je bila", rekao je Tadic.

On je dodao da je zadovoljan danasnjim skupom o Jadranskoj povelji, koja po njegovim recima, ima znacajnu ulogu u strateskom planiranju NATO.

Sama cinjenica da je delegacija SCG pozvana na skup svedoci o promeni gledanja na uticaj i polozaj drzavne zajednice, dodao je Tadic.

Ministar je kazao da se sada postavlja pitanje da li SCG treba da bude clanica takvog projekta i da ce analize biti uradjene u narednih nekoliko dana.

"U svakom slucaju ja sam zadovoljan ovakvim skupom", rekao je Tadic.

SRBIJA I CRNA GORA

SCG-SAD: VOJNA DELEGACIJA SCG BILA NA RAZGOVORIMA U SAD

VASINGTON, 26. septembra (Tanjug) - Visoka vojna delegacija Srbije i Crne Gore (SCG) je ove nedelje boravila na konsultacijama u Sjedinjenim Americkim Drzavama u vezi moguceg ucesca jedinica Vojske SCG u mirovnoj operaciji "Trajna sloboda" u Avganistanu, receno je Tanjugu u Stejt departmentu u Vasingtonu.

Zvanicnik Stejt departmenta je rekao da su razgovori vodjeni u Centralnoj komandi americcke armije u Tampi, na Floridi kao i u Vasingtonu. Sagovornik Tanjuga nije mogao da precizira ko je bio u delegaciji SCG i sa kojim americkim zvanicnicima je razgovarano.

Ministar odbrane SCG Boris Tadic je u cetrvtak prilikom posete Krusevcu najavio razgovore sa americckim zvanicnicima o mogucem ucescu mesovite vojne jedinice drzavne zajednice u mirovnim operacijama u Avganistanu. Tom prilikom ministar Tadic je rekao da se sa americkim predstavnicima razgovarati o tehnickim uslovima ucesca SCG u mirovnim operacijama. Ministar odbrane Tadic je istakao da su razgovori poceli odmah posle posete premijera Srbije Zorana Zivkovica SAD u julu ove godine.

SCG-MAKEDONIJA-MAKEDONSKI MUP: UHAPSILI SMO LICE SA POTERNICE

SKOPLJE, 27. septembra 2003. (Beta) Makedonska policija je uhapsila osobu za kojom su hrvatske vlasti raspisale poternicu najveceg prioriteta, izjavila je danas agenciji Beta portparol policije Mirjana Kontevska, povodom hapsenja potpukovnika Vojske SCG Mileta Novakovica.

"Makedonska policija je uhapsila lice za kojim je bila raspisana poternica najveceg prioriteta, a izdale su je hrvatske vlasti", kazala je ona i dodala da su "svi elementi koji su bili navedeni u poternici, odgovarali identifikacionim dokumentima pronadjenim kod osobe koja je uhapsena".

Sef diplomatije SCG Goran Svilanovic je danas u Ohridu izrazio uverenje da je pri hapsenju Novakovica doslo do "zamene identiteta".

Kontevska nije zelela da navede ime osobe koju je makedonska policija pre dva dana uhapsila na makedonskosrpskoj granici, na granicnom prelazu Tabanovce. Novakovicu je izrecen jednomesecni pritvor.

"Ne zelim da spominjem negovo ime zato sto je u toku procedura i to lice je u pritvoru. Ne zelim komentarisati navode ministra Svilanovica. Postoje nadlezne sluzbe koje ce u saradnji sa makedonskom policijom utvrditi identitet lica", rekla je ona.

Kontevska je dodala da makedonska policija saradjuje sa hrvatskim ministarstvom pravde i policijom, koji treba da dostave dokumente za ekstradiciju uhapsenog.

PORTPAROL:NOVAKOVICA BI UHAPSILA I SCG

SKOPLJE, 26. septembra 2003. (Beta) Portparol makedonske vlade Saso Colakovski izjavio je povodom hapsenja potpukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Mileta Novakovica da bi tako postupila svaka drzava, "pa i Srbija i Crna Gora".

"Makedonija je potpisnik dogovora o ekstradiciji, clanica je Europola i Interpola i ukoliko postoji medjunarodna poternica za nekim licem koje se nalazi na makedonskoj teritoriji, ne postoji snaga koja ne bi dozvolila njegovo hapssenje", izjavio je agenciji Beta Colakovski.

"Tako bi postupila svaka druga drzava, pa i Srbija i Crna Gora. Ovo se odnosi na sve ovakve i slicne slucaje a ne samo za sluccaj Novakovica", rekao je Colakovski.

Makedonska policija je potvrdila hapsenje Novakovica ali nije zelela da pruzi vise detalja, osim da se to dogodilo sinoc na granicnom prelazu Tabanovci, u trenutku kada je Novakovic iz Srbije hteo da udje u Makedoniju.

Istrazni sudija je odredio Novakovicu pritvor od 30 dana.

"U pritvoru ce ostati sve dok od hrvatskog pravosudja ne dobijemo dokumenta za njegovu ekstradiciju. Uspostavili smo kontakt sa hrvatskom policijom i dokumentacija ce biti kompletirana u predvidjenom roku, a onda se donosi odluka o ekstradiciji", izjavila je Beti portparol makedonske policije Mirjana Konetvska.

HASKI TRIBUNAL NE VODI ISTRAGU PROTIV NOVAKOVICA

ZAGREB, 26. septembra (Tanjug) - Tuzilastvo Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju u Hagu potvrdilo je danas da ne vodi istragu za ratne zlocine protiv Mileta Novakovica, jednog od bivsih komandanata vojske Republike Srpske Krajine (RSK), koji je navodno uhapsen u Makedoniji.

Vlasti Hrvatske su zato najavile da ce traziti izrucenje Novakovica, jer je u Hrvatskoj osudjen u odsustvu na 20 godina zatvora. Portparol haskog tuzilastva Florans Artman izjavila je da se Mile Novakovic ne nalazi na spisku osumnjicenih za ratne zlocine i da moze da potvrdi da se protiv njega ne vodi istraga, izvestavaju hrvatski elektronski mediji.

SVILANOVIC: VERUJEM DA JE U PITANJU ZAMENA IDENTITETA

OHRID, 27. septembar 2003. (Beta) Ministar Svilanovic Goran izrazio je danas uverenje da je prilikom hapsenja potpukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Mila Novakovica doslo do "zamene identiteta".

"Ja sam o tome razgovarao sa makedonskom koleginicom (ministarkom inostranih poslova Ilinkom Mitrevom) i ocekujem da se utvrdi identitet. Po onome sto ja u ovom trenutku znam, verujem da je u pitanju greska u identitetu i ako je tako ocekujem da covek bude pusten na slobodu", rekao je Svilanovic novinarima u Ohridu.

Svilanovic, koji prisustvuje skupu posvecenom sprovodjenju Jadranske povelje i bezbednosti u regionu, kazao je jos da je hapsenje Novakovica najvaznije pitanje o kome ce danas razgovarati u Ohridu.

Sef diplomatije SCG izrazio je uverenje da ce nadlezni makedonski organi uciniti sve kako bi u saradnji sa organima SCG utvrdili pravi identitet uhapsene osobe.

"Meni se u ovom trenutku cini da je u pitanju zamena identiteta", rekao je on.

PICULA: HRVATSKA CE TRAZITI EKSTRADICIJU NOVAKOVICA

OHRID, 27. septembra 2003. (Beta) Ministar inostranih poslova Hrvatske Tonino Picula rekao je danas da ce Hrvatska pokrenuti postupak za izrucenje potpukovnika vojske Srbije i Crne Gore u penziji Mileta Novakovica, koji je pre dva dana uhapsen u Makedoniji.

Picula je novinarima u Ohridu, gde prisustvuje skupu o sprovodjenju Jadranske poveljeo regionalnoj bezbednosti, kazao da tek treba utvrditi sve okolnosti i identitet uhapsenog.

On je, medjutim, dodao da ce, prema informacijama koje ima iz Hrvatskog ministarstva pravosudja, Hrvatska ipak pokrenuti proces ekstradicije.

Picula je rekao da ne moze da prejudicira ishod tog procesa, ali je naglasio da i Hrvatska i Srbija imaju obavezu da sankcionisu ratne zlocince.

SCG-SVEDSKA-AMBASADA SCG: UBISTVO NEMA VEZE SA POREKLOM OSUMNJICENOG

BEOGRAD, 26. septembra 2003. (Beta) Ambasada Srbije i Crne Gore u Svedskoj usprotivila se veceras dovodjenju u vezu nedavnog ubistva svedske ministarke inostranih poslova Ane Lind sa navodnim ili stvarnim poreklom osumnjicenog za atentat.

Ambasada je reagovala povodom medijskih napisa o navodnom srpskom poreklu osobe osumnjicene za ubistvo Ane Lind, kao i spekulacija da je rec o dusevno poremecenoj licnosti.

"Pravi identitet osumnjicenog jos uvek nije zvanicno saopsten, jer to po svedskom zakonu nije moguce pre nego sto optuznica protiv njega bude podignuta. Dusevna rastrojstva ljudi i njihovo poreklo nisu ama bas ni u kakvoj vezi", saopstila je ambasada SCG u Stokholmu, preneo je Radio Dojce vele u emisiji na srpskom jeziku.

Ambasada SCG je istakla u saopstenju da se sveukupni odnosi dve zemlje razvijaju "dinamicno, svestrano i na obostranu korist" i ponovila da SCG duboko saoseca sa Svedskom.

"Tragedija koja je zadesila Svedsku, kao sto je 12. marta 2003. zadesila Srbiju, ubistvom premijera Zorana Djindjica, samo na jedan humani i potresan nacin moze narode i vlade dveju zemalja jos vise jedne drugima da priblizi", saopstila je Ambasada SCG.

VASILJEVIC: ZVANICNO NIJE SAOPSTEN IDENTITET OSUMNJICENOG

STOKHOLM, 26. septembra (Tanjug) - Ambasador Srbije i Crne Gore (SCG) u Stokholmu Dejan Vasiljevic izjavio je danas da jos zvanicno nije saopsten pravi identitet osumnjicenog, za koga se osnovano pretpostavlja da bi mogao biti ubica ministarke inostranih poslova Svedske Ane Lind. To po zakonu ove zemlje jednostavno nije moguce pre nego sto bi eventualno optuznica protiv osumnjicenog bila podignuta. Za to su tuziocu potrebni cvrsti dokazi, a na tome je trenutno policija danonocno angazovana, izjavio je ambasador Vasiljevic Tanjugu.

Vasiljevic je komentarisao vest da je u Stokholmu lisen slobode muskarac star 24 godine, za koga se osnovano pretpostavlja da bi mogao da bude ubica ministarke Lind, i da su se u delu javnosti Svedske, a potom i u SCG, pojavili napisi o navodnom srpskom poreklu osumnjicene osobe. Vasiljevic je rekao da je "saopsteno da osumnjiceni moze da se dovede u vezu sa nozem kojim je 10. septembra u jednoj stokholmskoj robnoj kuci napadnuta, a dan kasnije podlegla ranama Ana Lind".

Na nozu su, kako se kaze, nadjeni fragmenti koji to hladno oruzje povezuju sa osumnjicenim. U nekim svedskim medijima je objavljeno da je osumnjiceni rodjen u Svedskoj, u koju su mu se roditelji doselili pocetkom sedamdesetih iz Srbije, da su njega i sestru roditelji u vreme kada je osumnjiceni imao sest godina poslali u domovinu u grad, nedaleko od Beograda, Zbog toga, kao i zbog navodne agresivnosti oca alkoholicara, cestih svadja i sukoba unutar porodice, osumnjiceni je, navodno, veoma patio, preneo je Vasiljevic napise u svedskoj stampi.

Po ambasadoru SCG, akcenat u svedskoj stampi, kao i u elektronskim medijima, medjutim, stavljen je na to da je osumnjiceni psihijatrijski bolesnik, "lice dusevno poremeceno, sa traumama koje vuce iz detinjstva i rane mladosti." To "lice je vec ranije ispoljavalo agresivne osobine, bilo je sklono potezanju noza, cak i na oca. Imao je, dakle, i policijski dosije," rekao je Vasiljevic.

U medijima u Svedskoj se naglasava i da je osumnjiceni samo pet dana pre tragedije u robnoj kuci, izasao iz jedne psihijatrijske ustanove. Navodno je cak posle ubistva trazio da da se vrati na kliniku, ali je odbijen sa obrazlozenjem da nema mesta, preneo je Vsiljevicvh On je kazao da je takodje objavjeno kako je, navodno, osumnjiceni izjavio pojedinim licima "da je spreman da ubije neku jaku zenu i da je pri tome bio opsednut upravo Anom Lind."

Sta je od ovih izjava tacno ili nije, to ce pokazati istraga. "Zelim da istaknem kako ovaj tragicni cin zbog koga SCG duboko zali, ne bi trebalo, a ni smelo, ni na koji nacin dovoditi u vezu sa navodnim ili stvarnim, ako se tako ispostavi, poreklom osumnjicenog. Jer, dusevna rastrojstva kod ljudi pojedinaca i njihovo poreklo nemaju nikakvu vezu," naveo je Vasiljevic. Ambasador je istakao da se sveukupni odnosi Kraljevine Svedske i SCG razvijaju dinamicno, svestrano, na obostranu korist i ocenio "da ce tako ici i dalje." "Tragedija koja je zadesila Svedsku, kao sto je 12.marta ove godine zadesila Srbiju ubistvom premijera Zorana Djindjica, samo moze da na jedan humani, potresan nacin, jos vise priblizi jedne drugima narode i vlade dveju zemalja," zakljucio je ambasador Vasiljevic.

ODVOJENI PRIJEM U STO USPORILO BI PRIJEM SCG I U STO I U EU

BEOGRAD, 26. septembra (Tanjug) - Savet ministara drzavne zajednice Srbija i Crna Gora (SCG) nije doneo nikakvu odluku o odvojenim pregovorima Srbije i Crne Gore sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) o prijemu u clanstvo u tu medjunarodnu organizaciju, izjavila je danas u Beogradu pomocnik ministra spoljnih poslova SCG Jelica Minic.

Pomnocnik ministra Minic je to rekla, odgovarajuci na molbu novinara da prokomentarise nedavnu izjavu ministra za medjunarodne ekonomske odnose sa inostranstvom SCG Branka Lukovca, koji je izjavio da bi Srbija i Crna Gora trebalo odvojeno da pregovaraju sa STO o prijemu u clanstvo te medjunarodne institucije. Jelica Minic je predocila da u zvanicnim krugovima Evropske unije (EU) preovladava misljenje da bi postizanje dva odvojena sporazuma, u okviru SCG, usporilo prijem drzavne zajednice u STO i Evropsku Uniju.

KONFERENCIJA O SLOBODNOJ TRGOVINI U REGIONU 6. I 7. OKTOBRA

BEOGRAD, 26. septembra (Tanjug) - U Beogradu ce 6. i 7. oktobra biti odrzana Druga regionalna konferencija o slobodnoj trgovini u jugoistocnoj Evropi, na kojoj ce ucestvovati predstavnici vlada zemalja, multinacionanih kompanija i firmi iz regiona, Evropske unije (EU) i medjunarodnih institucija, najavila je danas u Beogradu pomocnik ministra spoljnih poslova Srbija i Crna Gora (SCG) Jelica Minic.

Na konferenciji za novinare, pomocnik ministra Minic je precizirala da ce "Medjunarodni biznis forum" u Beogradu okupiti i predstavnike regionalnih inicijativa, eksperte Svetske trgovinske organizacije, Evropske Unije (EU) i Ujedinjenih nacija. Na skupu u Centru "Sava" glavne teme ce biti "Proces trgovinske liberalizacije i necarinske barijere", "Trgovinske i transportne olaksice" i "Trgovinska liberalizacija i direktna strana ulaganja".

Jelica Minic je napomenula da je predsedavajuci Procesa saradnje u jugoistocnoj Evropi (PSJIE), Bosna i Hercegovina (BiH) i jedan od organizatora, a suorganizatori su Pakt za stabilnost jugoistocne Evrope, Savet ministara SCG, Privredna komora Srbije, Asocijacija balkanskih komora i Asocijacija nemackih trgovinsko-industrijskih komora. Konferenciji u Beogradu prisustvovace ministri spoljnih poslova SCG i BiH Goran Svilanovic i Mladen Ivanic, najavila je Minic.

Koordinator Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope iz BiH Milovan Blagojevic ocenio je da je ekonomski razvoj vazan faktor u naporima za priblizavanje zemalja regiona EU. Prema oceni Blagojevica, poseban znacaj ima ucesce Grcke na predstojecoj konferenciji, koja je kao bivsi predsedavajuci EU dala veliki doprinos unapredjenju regionalne saradnje. Blagojevic je posebno ukazao na znacaj stvaranja zone slobodne trgovine u regionu, koji je veoma atraktivno trziste za EU.

Predstavnik Ministarstva za medjunarodne ekonomske odnose SCG Jela Basovic podsetila je da su pre dve godine zemlje-clanice Procesa saradnje u jugostocnoj Evropi potpisale Memorandum o razumevanju, kojim su se obavezale da potpisu medjusobne bilateralne sporazume o otlanjanju teskoca u protoku roba i kapitala. Do decembra 2002 gotovo sve drzave u regionu su parafirale Sporazume o slobodnoj trgovini, osim sto SCG nije ratifikovala vec potpisane sporazume sa Rumunijom, Bugarskom, Hrvatskom i Albanijom. Posle usvojenog Akcionog plana o harmonizaciji ekonomskih odnosa u drzavnoj zajednici, Crna Gora tek tek treba da potpise sporazume o slobodnoj trgovini, napomenula je Basovic. Vlade Srbije i Crne Gore, svaka ponaosob, vec su razgovarale sa drugim drzavama u regionu, o "adaptaciji" vec potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini, koje je potpisala nekadasnja Savezna vlada.

SRBIJA

SRBIJA-BUGARSKA: ZIVKOVIC I GERDZIKOV O IZGRADNJI AUTOPUTA

SOFIJA, 26. septembra 2003. (Beta) Srpski premijer Zoran Zivkovic i predsednik bugarskog parlamenta Ognjan Gerdzikov danas su u Sofiji ukazali da zajednickim naporima dve drzave treba da se pronadju sredstva za izgradnju autoputa NisSofija.

Zivkovic i njegov bugarski kolega Simeon Saks Koburg potpisali su danas u Sofiji zajednicku izjavu o ubrzanom razvoju Panevropskog koridora broj 10, ciji je deo autoput NisSofija.

Zivkovic je tokom susreta sa Gerdzikovom naglasio znacaj medjuvladinog Memoranduma o saradnji u suzbijanju organizovanog kriminala, koji su ranije danas potpisali ministri unutrasnjih poslova Srbije i Bugarske, Dusan Mihajlovic i Georgi Petkanov. On je dodao da kriminalci dve zemlje veoma dobro saradjuju i da su tehnoloski uvek za korak ispred policije.

Srpski premijer je ukazao na znacaj bugarske manjine u Srbiji kao mosta za povezivanje dve drzave. Naglasio je da je srpsko zakonodavstvo u zastiti nacionalnih manjina dobilo visoku ocenu Evropske unije.

Pre povratka u Beograd, Zivkovih se sastao i sa gradonacelnikom Sofije Stefanom Sofijanskim, sa kojim odrzava dobre odnose iz vremena kada je bio gradonacelnik Nisa.

SRBIJA-BIH: USPESNA POSETA DELEGACIJE BEOGRADA SARAJEVU

SARAJEVO, 26. septembra (Tanjug) - Gradonacelnici Beograda i Sarajeva, Radmila Hrustanovic i Muhidin Hamamdzic, ocenili su danas da je prva zvanicna poseta predstavnika jednog grada drugom bila veoma uspesna, istovremeno izrazavajuci ocekivanje da ce se saradnja i obnavljanje prekinutih veza nastaviti i u buducnosti. Gradonacelnica Beograda najavila je na konferenciji za novinare da ce glavni gradovi Srbije i Bosne i Hercegovine veoma brzo "otvoriti saradnju na nov nacin" i "uspostaviti prekinuite odnose u brojnim oblastima ".

Hrustanovic je, takodje, rekla ce vec za par meseci saradnja biti konkretizovana u oblasti razmene kulturnih vrednosti Beograda i Sarajeva - putem gostovanja najboljih pozorisnih predstava iz dva grada, saradnje gradskih Arhiva, u oblasti zastite spomenika kulture i u oblasti gradskog saobracaja. "Pruzili smo ruku jedni drugima", rekao je na konferenciji gradonacelnik Sarajeva. Reagujuci vrlo emotivno, Hrustanovic je izjavila da je patila kada je Sarajevo bombardovano tokom rata u BiH, ocenjujuci da bi bilo "pretenciozno da ona kao gradonacelnik uputi izvinjenje".

Delegacija grada Beograda je tokom prepodneva posetila Gradsku upravu, Arhiv Sarajeva i BiH, Zavod za zastitu spomenika Kantona Sarajevo, preduzece "Gras" i Narodno pozoriste i Kamerni teatar 55. U sarajevskoj dvorani "Zetra" clanovi delegacije su u cetvrtak uvece prisustvovali sportsko-muzickom spektaklu "Prijatelji protiv mina", u okviru kog su se u malom fudbalu nadmetali veterani dva grada a pauzi utakmice pevale estradne zvezde.Prihod sa te utakmice namenjen je za deminiranje sarajevskog izletista Trebevic. Gradonacelnica Beograda popodne se sastala i sa Visokim predstavnikom medjunarodne zajednice u BiH Pedijem Esdaunom.

VLAHOVIC: DOMACI INVESTITORI NECE BITI PRIVILEGOVANI

BEOGRAD, 28. septembra 2003. (Beta) Ministar za privredu i privatizaciju Srbije Aleksandar Vlahovic je izjavio da domaci investitori nece biti privilegovani u procesu prodaje preduzeca u Srbiji.

Vlahovic je agenciji Beta rekao da formiranje zajednickog investicionog fonda, koji je dogovoren na sastanku vlade i predstavnika najuspesnijih preduzeca u Srbiji, domacim privrednicima treba da olaksa ucesce u procesu privatizacije.

"To ne znaci da bi taj fond bio favorizovan u privatizaciji preduzeca za koja bi dostavio ponudu. Pravilo je da svi investitori pod jednakim uslovima ucestvuju u nadmetanju za kupovinu firmi koje se nude na prodaju", objasnio je on.

Vlahovic je naglasio da je Vlada Srbije pocenila da postoji interes domacih privrednika da se vise ukljuce u proces privatizacije, ali da oni pojedinacno nemaju dovoljno novca da konkurisu stranim kompanijama.

"Zbog toga je predlozeno da preduzeca koja su zainteresovana za aktivnije ukljucivanje u proces privatizacije zajednicki osnuju investicioni fond u cijoj bi dokapitalizaciji ucestovale medjunarodne finansijske organizacije, poput Medjunarodne finansijske korporacije (IFC)", rekao je on.

Napominjuci da je IFC do sada svojim pozjamicam pomogao kupcima nekoliko srpskih firmi, Vlahovic je ocenio da ce medjunarodne finansijske organizacije imati interes da finansiraju konzorcijume preduzeca iz Srbije.

VLADA ITALIJE PODRZAVA SARADNJU SA SRPSKIM PREDUZETNICIMA

BEOGRAD, 26. septembra 2003. (Beta) Vlada Italije obezbedice pomoc za razvoj saradnje srpskih i italijanskih preduzetnika, saopstilo je danas Udruzenja industrijalaca i preduzetnika Srbije i Crne Gore.

Kako se navodi u saopstenju, zamenik italijanskog ministra za proizvodne aktivnosti Adolfo Urso kazao je da je srpsko trziste veoma znacajno za Italiju i istakao da ta zemlja podrzava demokratski, kulturno i ekonomski orjentisanu Srbiju.

U okviru manifestacije "Nedelja prezentacije srpske kulture i privrede", koja je pocela juce u italijanskom gradu Lece, predstavljene su mogucnosti srpske privrede i kompanija za strateska partnerstva i strana ulaganja.

NORVESKI AMBASADOR URUCIO DOANCIJU OD 740.000 EVRA

ALEKSANDROVAC ZUPSKI, 26. septembra 2003. (Beta) Norveski ambasador u SCG Hans Ole Urstad urucio je danas Skupstine opstine (SO) Aleksandrovac donaciju u vrednosti od 740.000 evra, namenjenu zameni vodovodnih cevi.

Urstad, koji je posetio manifestaciju "Zupska berba 2003", rekao je da ce novcem od te donacije biti zamenjene azbestne vodovodne cevi u duzini od 11,5 kilometara na vodovodnoj mrezi od Zeljina do Aleksandrovca.

Ambasador Norveske je rekao i da ce norveska vlada ove godine u Srbiji odobriti donacije u ukupnoj vrednosti od 23 miliona evra, i dodao da je za rekonstrukciju niskog aerodroma vlada njegove zemlje do sada obezbedila 103 miliona evra.

PREDSEDNICKI IZBORI: MICUNOVIC ZA PARLAMENTARNE IZBORE, AKO BUDE PREDSEDNIK

BEOGRAD, 27. septembra 2003. (Beta) Predsednik Demokratskog centra (DC) Dragoljub Micunovic izjavio je danas da ce, u slucaju da bude izabran za predsednika Srbije, uciniti sve da parlamentarni izbori budu raspisani sto pre, uz konsenzus svih politickih aktera.

Micunovic je na sednici Glavnog odbora DCa rekao da je Srbiji potreban predsednik radi ravnoteze vlasti, kako svu vlast ne bio imala Vlada Srbije.

Lider DCa je dodao i da ce predsednik biti most izmedju vlasti i opozicije.

Govoreci o buducnosti Kosova i Metohije, on je naglasio da Srbija mora da bude odlucna i u odbrani ljudskih prava i u odbrani teritorijalnog integriteta drzave.

Micunovic je istakao da "niko ne zeli" da se u Srbiji donese partijski Ustav, najavivsi da ce se zalagati za okrugli sto vlasti i opozicije "gde bi se uz uzajamne ustupke doslo do tog najvaznijeg akta".

Lider DCa je naglasio da ce mu prioritet biti i borba protiv korupcije i privilegija, dodavsi da u drzavi mora da postoji "autoritet koji ce spreciti svaku samovolju".

MICUNOVIC: POSLANICI CRNOGORSKOG PARLAMENTA POZVANI KAO GOSTI U BEOGRAD

BEOGRAD, 27. septembra 2003. (Beta) Predsednik Skpupstine Srbije i Crne Gore Dragoljub Micunovic odbacio je danas optuzbe predsednika Skupstine Crne Gore Ranka Krivokapica da je neovlasceno pozvao poslanike crnogorskog parlamenta u Beograd, istakavsi da su oni pozvani kao gosti.

Micunovic je za ponedeljak, 20. septembar sazvao sednicu Skupstine SCG, na kojoj ce se poslanicima te skupstine, zatim Skupstine Srbije i cronogorskog parlamenta obratiti predsednik Evropskog parlamenta Pat Koks.

Micunovic je danas novinarima rekao da je, postujuci proceduru, sazvao sednicu parlamenta i da je crnogorske poslanike pozvao kao goste.

"Niti ja sazivam sednicu crnogorske skupstine, niti mi je to nadleznost, toliko bar znam. Oni su pozvani kao gosti", rekao je Micunovic i dodao da, ako ne dodju, to je njihov problem.

Krivokapic je sinoc uputio protestno pismo Micunovicu i optuzio ga da je neovlasceno pozvao poslanike crnogorskog parlamenta na zasedanje u Beograd. U pismu, Krivokapic je najavio da ce "uciniti sve da crnogorski parlament nikada vise, mimo svoje volje, ne zaseda mimo granica Crne Gore".

AMBASADOR MONTGOMERI OSUDIO NASILJE NA JUGU SRBIJE

BEC, 27. septembra (Tanjug) - Sjedinjene Americke Drzave najostrije osudjuju nedavne akte nasilja na jugu Srbije i pozdravljaju privrzenost i resenost svih onih koji se zalazu za za multietnicko, demokratsko drustvo, izjavio je ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori (SCG) Vilijem Montgomeri.

"Ne mozemo dozvoliti da ekstremisti prevladaju. Pozdravljamo cinjenicu da je, uprkos nekim neuspesima, na jugu Srbije ostvaren znacajan napredak", rekao je Montgomeri na sednici Stalnog saveta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Becu, prema informaciji danas objavljenoj na veb sajtu americkog Stejt Departmenta.

Osvrcuci se na predstojece predsednicke izbore u Srbiji, ambasador SAD u Beogradu je izrazio zaljenje sto republicki parlament nije doneo zakon o ukidanju odredbe o neophodnom izlasku 50 odsto biraca kao uslovu za uspeh glasanja. "Bilo bi veoma, veoma lose ukoliko bi to dovelo do jos jednih neuspesnih predsednickih izbora", ocenio je Montgomeri. Montgomeri je u izlaganju u cetvrtak istakao da su SAD u potpunosti privrzene ukljucivanju SCG u evro-atlantske integracije i izneo da su prioriteti zvanicnog Vasingtona u politici prema SCG, umnogome isti sa onima OEBS i Evropske unije - borba protiv korupcije, izgradnja transparentnih demokratskih institucija i vladavine prava, reforme u oruzanim snagama, saradnja sa Tribunalom za ratne zlocine u Hagu, stvaranje miroljubivog multietnickog drustva i organizovanje slobodnih i postenih izbora.

Ambasador SAD je istakao da je u SCG borba protiv korupcije od "kriticne" vaznosti, a da "demokratske institucije, kao sto je parlament, moraju da funkcionisu transparentno i u skladu sa vladavinom prava kako bi im verovao narod, kome su one odgovorne". Montgomeri je ocenio da su nedavne reforme u Vojsci SCG znacajan korak u dobrom pravcu pa zasluzuju punu i kolektivnu podrsku zainteresovanih medjunarodnih faktora, ali da Radiodifuzni savet u Srbiji "ostaje problematican."

Isticuci znacaj pune saradnje sa Haskim tribunalom, Montgomeri je primetio da je ostvaren napredak, ali je pozvao vlasti SCG i ostalih zemalja u regionu "da ispune njihove medunarodne obaveze" o potpunoj kooperativnosti sa Tribunalom te da "aktivno tragaju i uhapse i prebace u Hag optuzene koji se nalaze u begstvu, ukljucujuci Ratka Mladica i Radovana Karadzica." Izrazavajuci zabrinutost zbog preovladjujuce politicke klime u Crnoj Gori, americki ambasador je pozvao opozicione stranke da se vrate u republicki parlament i da ucestvuju u demokratskom procesu. "Bojkotom, crnogorska opozicija ne sluzi svom izbornom telu, vec pre doprinosi daljoj polarizaciji politickih procesa u Crnoj Gori," ocenio je Montgomeri. Ambasador SAD je u tom smislu zatrazio od OEBS da nastavi da prati situaciju u Crnoj Gori i podrzi dijalog izmedu vladajuce koalicije i opozicionih stranaka.

ANA PREUZELA ODGOVORNOST ZA NAPAD NA VOZILO VSCG

BUJANOVAC, 26. septembra (Tanjug) - IIegalna Albanska Nacionalna Armija (ANA) preuzela je danas odgovornost za napad na patrolu Vojske Srbije i Crne Gore (VSCG) u sredu na jugu Srbiuje kada je resko ranjen major VSCG Rahman Bandic..

Prema saopstenju ANA koje je sa Interneta prenela nemacka novinska agencija DPA napad je izvela specijalna jedinica ANA pod nazivom "Kobra". U medjuvremenu je francuska novinska agencija AFP prenela iz Preseva saopstenje ANA da je "umesana" u sukob sa patrolom VSCG tokom koja je ranjen major Bandic.

U saopstenju ANA tvrdi se da su u sredu pripadnici VSCG, koji su se nalazili u vojnom vozilu u oblasti Bujanovca, "napali nekoliko njenih boraca". Zatim je doslo do "razmene vatre" tokom koje su ranjena dva pripadnika ANA i oficir VSCG. DPA navodi da je u podrucju napada, u blizini granice sa Kosovom i Metohijom, bezbednosna situacija nestabilna, uprkos mirovnom sporazumu kojim je pre dve godine prekinuta pobuna tzv. Oslobodilacke vojske Preseva, Medvedje i Bujanovca. Po DPA, ANA ne priznaje taj sporazum, zakljucen uz pomoc medjunarodne zajednice i poziva svoje sunarodnike na nastavak borbe za ujedinjenje svih teritorija na kojima su Albanci u vecini u jedinstvenu drzavu. AFP navodi da ANA dejstvuje na jugu Srbije, na Kosmetu i u Makedoniji.

KOSOVO-METOHIJA

HOLKERI: MULTIETNICNOST USLOV ZA INTEGRACIJU KOSOVA

PRISTINA, 27. septembra 2003. (Beta) Sef UNMIKa Hari Holkeri izjavio je danas u Pristini da bi se Kosovo moglo integrisati u medjunarodnu zajednicu i Evropu, ali da je za to potrebno da ono bude multietnicko.

Holkeri je na svecanosti povodom diplomiranja 203 nova policijska pitomca u Policijskoj skoli u Vucitrnu, rekao da se ponosi policajcima koji diplomiraju i da su ta skola i njeni pitomci jedan od uspeha za poslednjih nekoliko godina.

Od 203 policajaca njih 29 su pripadnici manjina, a medju novim policajcima su i 22 zene.

"Zastitu ljudskih prava i sloboda Kosova, nema pravo niko da brani osim vas. Vi cete, vise nego drugi, stvoriti bezbednost na Kosovu, kao sto je to u celoj Evropi. Imate moju podrsku", rekao je Holkeri.

Komandant Kfora general Fabio Mini rekao je da je sudbina naroda Kosova u rukama Kosovske policijske sluzbe.

On je kazao da svi policajci treba da pruze zastitu svima koji zele da dodju i zive u multietnickom i demokratskom Kosovu.

Portparol 26. generacije Kosovske policijske sluzbe Hasip Kiki je rekao da ce ti pitomci biti uvek na raspolaganju gradjanima Kosova.

Misija OEBSa na Kosovu treba da do kraja 2004. godine uvezba i pripremi najmanje 6.400 kosovskih policijskih oficira.

Na Kosovu trenutno ima 6.079 kosovskih policajaca, pripadnika svih etnickih zajednica.

SRPSKI PREDSTAVNICI PRENELI HOLKERIJU SPREMNOST ZA DIJALOG

PRISTINA, 27. septembra 2003. (Beta) Politicki predstavnici kosovskih Srba potvrdili su danas u razgovoru sa sefom UNMIKa Harijem Holkerijem svoju privrzenost dijalogu, ocenivsi da razgovori nemaju alternativu.

Potpredsednik Skupstine Kosova Oliver Ivanovic je, posle susreta sa Holkerijem, Beti rekao da je sefu UNMIKa preneo da je obostrani interes i jedne i druge strane da se stanje napokon smiri i postigne politicki konsenzus oko pitanja, oko kojih se moze postici dogovor.

Ivanovic je kazao da on i sef srpskog poslanickog kluba Dragisa Krstovic nisu mogli da saopste ime srpskog predstavnika u delegaciji Pristine za dijalog sa Beogradom, dodajuci da ce o srpskom clanu kosovske ekipe za razgovor biti reci vec na prvom sastanku Koalicije "Povratak".

Srbi sa Kosova se nadaju da tokom dijaloga nece biti politizacije i da ce biti razmatrane teme koje su vec najavljene u Solunu.

Na junskom samitu EU u Grckoj utvrdjeni su okviri za dijalog Beograda i Pristine, medju kojima su povratak raseljenih lica, sudbina nestalih i kidnapovanih lica, transport i energetika.

Skup u Becu na kome ce biti otvoren dijalog Pristine i Beograda zakazan je za 14. oktobar, saznaje Beta iz izvora bliskog privremenim institucijama Kosova.

Plan sefa UNMIKa Harija Holkerija je da se na skupu, pored najvisih zvanicnika iz Pristine i Beograda, pojave i visoki zvanicnici medjunarodnih organizacija, rekao je Betin izvor.

On je naveo da ce se u Becu na otvaranju skupa pojaviti visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana, komesar za medjunarodne odnose EU Kris Paten, zatim odlazeci i novoimenovani generalni sekretar NATOa Dzordz Robertson i Holandjanin Jap de Hup Sefer.

Predsedavajuci sastanka, na kome ce dijalog biti otvoren, bice Hari Holkeri.

STOLTEMBERG: AUTONOMIJA NAJREALNIJE RESENJE ZA KOSOVO

BEOGRAD, 27. septembra (Tanjug) - Autonomija je najrealnije resenje za krizu na Kosovu i Metohiji, rekao je danas norveski diplomata Torvald Stoltenberg, posle susreta s predsednikom Skupstine Srbije i Crne Gore Dragoljubom Micunovicem. Uz napomenu da iznosi licni stav, Stoltenberg je naglasio da je sadasnji sef UNMIK-a na Kosovu i Metohiji Hari Holkeri osoba koje moze da na najbolji nacin resi krizu u juznoj srpskoj pokrajini. "Autonomija je jedino realno resenje koje moze da garantuje izbegavanje sukoba", kazao je on, izrazivsi zadovoljstvo zbog prijema u Skupstini SCG, gde se kako je naznacio, oseca kao kod svoje kuce.

Micunovic je podvukao znacaj Stoltenbergovog angazovanja na resavanju krize u bivsoj Jugosaviji i naglasio vaznost pomoci vlade Norveske za Srbiju i Crnu Goru. Predsednik parlamenta drzavne zajednice naveo je da je sa Stoltenbergom razgovaro i o stanju u regionu i o stvaranju uslova za ulazak SCG u Evropsku uniju. Stoltenberg je najavio da veceras putuje u Makedoniju, a da ce sutra boraviti na Kosovu i Metohiji.

KRGA: PRIPREME DIJALOGA RIZICAN PERIOD ZA BEZBEDNOST REGIONA

NIS, 27. septembra 2003. (Beta) Nacelnik Generalstaba Vojske Srbije i Crne Gore general pukovnik Branko Krga ocenio je danas u Nisu da su pripreme za pocetak dijaloga Beograda i Pristine kritican period za bezbednost u regionu.

"Pocetak dijaloga je sa stanovista bezbednosne situacije kritican period jer su i ranije ekstremisti i kod nas i u Makedoniji raznim provokacijama pokusavali da steknu politicke poene", rekao je Krga novinarima prilikom svecanosti polaganja zakletve vojnika septembarske klase u Nisu.

Nacelnik GS VSCG je kazao da je sada situacija drugacija jer se medjunarodna zajednica bori protiv pokusaja narusavanja bezbednosti.

Krga je odbio da komentarise slucaj hapsenja potpukovnika VSCG Mileta Novakovica na makedonskosrpskoj granici, na osnovu poternice koju je na zahtev Hrvatske izdao Interpol.

"To je jos u postupku i za par dana znace se da li je u pitanju zamena identiteta", rekao je Krga.

Nacelnik Generalstaba je ocenio da albanski esktremisti na jugu Srbije pokusavaju da isprovociraju vojsku i policiju.

"Jasno je da je na sceni pokusaj provokacije ali mi cinimo sve da ne reagujemo, mada vojska ne moze beskonacno da trpi napade i najbolje bi bilo da provokacije prestanu jer nikome ne cine dobro", rekao je Krga.

On je ocenio da na jugu Srbije provokacije izaziva "grupica ekstremista", jer ne postoje uslovi za oruzana dejstva vecih razmera.

Krga je kazao da i medjunarodna zajednica reaguje dobro u slucajevima napada na snage bezbednosti na jugu Srbije.

"Medjunarodna zajednica osudjuje takve postupke i mi zajedno sa njima pokusavamo da to resimo", rekao je Krga.

URUCENI ZAHTEVI PREDSTAVNICIMA AMBASADA ZAPADNIH ZEMALJA

BEOGRAD, 26. septembra 2003. (Beta) Omladinska demokratska asocijacija Kosova i Metohije urucila je danas u Beogradu ambasadama zemalja koje imaju zone odgovornosti na Kosovu i Metohiji zahteve da se u pokrajini primene isti standardi postovanja ljudskih prava kao i u tim zemljama.

Oko sto ucesnika protesta okupilo se na Studentskom trgu, odakle su krenuli ka ambasadama Francuske, Italije, Velike Britanije, Nemacke i SAD cijim su zvanicnicima predali dokumenta iz oblasti ljudskih prava, koje vlade tih zemalja uvazavaju ili primenjuju kao deo svog normativnog sistema, trazeci da se isti primenjuju i na Kosovu.

"Obracamo se vama i vladama zemlja da kao drzave koje su stubovi demokratije u svetu, ciji su preci napisali prve redove o pravima coveka i gradjanina i udahnuli duh slobode citavom covecanstvu, sa zahtevom da nam omoguce pravo na zivot, da pronadjete zlocince masakra u Gorazdevcu i svih zlocina pocinjenih na Kosovu od 1999. godine do danas i da se oni nadju pred Haskim tribunalom", pise u zahtevu koji je procitan i predat zvanicnicaima ambasada.

Zahtevano je i da Savet bezbednosti UN proglasi Albansku nacionalnu armiju teroristickom organizacijom jer "unosi strah u zivote ljudi, ubija decu i nevine gradjane i rusi tesko izgradjen mir na Balkanu".

Od predstavnika ambasada tih zemlja trazeno je da se nadju adekvatni mehanizmi i mere koje ce konkretno doprineti da se na Kosovu i Metohiji primenjujui isti standardi i da se postuju ista prava kao i u zemlljama kako bi se Kosovo sto pre integirsalo i postalo deo moderne i civilizovane evrope.

Izvrsni direktor ODAKiM Aleksandar Milovanovic rekao je da na ovaj nacin "mladi Kosova traze pravo na zivot jer zele da imaju isti zivot kao i vrsnjaci u demokkratskom svetu".

Predstavnici Omladinske demokratske asocijacije dobili su uveravanja od zvanicnika ambasada da ce im uskoro biti zakazani razgovori sa ambasadorima i da ce se zaloziti za resavanje problema na Kosovu i Metohiji.

Milovanovic je takodje zahtevao da se javnost obavesti dokle se stiglo sa istragom ako vec pocinioci nisu uhvaceni.

Srpski nacionalni sabor Metohije, udruzenja raseljenih i prognanih lica sa Kosova i Metohije "Kosmet" i "Zora" kao i Udruzenje porodica kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policajaca na Kosovu i Metohiji dali su podrsku zahtevima omladinaca.

CRNA GORA

BURZAN ZAVRSIO POSETU AMERICI

PODGORICA, 27. septembra 2003. (Beta) Delegacija crnogorskog Ministarstva inostranih poslova zavrsila je danas petodnevnu posetu Americi, saopsteno je iz vlade.

Tokom zasedanja Generalne skupstine Ujedinjenih nacija crnogorski ministar Dragisa Burzan imao je vise bilateralnih susreta, izmedju ostalih i sa pomocnikom generalnog sekretara UN Danilom Turkom sa kojim je razgovarao o aktuelnoj poltickoj situaciji u regionu.

Burzan je o unapredjenju saradnje Crne Gore i Bosne i Hercegovine razgovarao sa ministrom spoljnih poslova BiH Mladenom Ivanicem, saopsteno je iz Vlade Crne Gore.

PREDSTAVNICI VLADE CRNE GORE RAZGOVARALI SA PREMIJEROM IRSKE

PODGORICA, 26. septembra 2003. (Beta) Predstavnici crnogorske vlade, koji sa delegacijom Srbije i Crne Gore borave u SAD, sastali su se danas sa premijerom Irske Bertijem Ahernom, saopsteno je iz Biroa za odnose sa javnoscu crnogorske vlade.

Kako se navodi u saopstenju, u tom razgovoru razmotreni su modaliteti saradnje u izradi studije o izvodljivosti i odnosi sa Evropskom unijom.

U saopstenju se navodi i da su se predstavnici crnogorske vlade odvojeno sastali sa pomocnikom sekretara za razvojne programe Ujedinjenih nacija u Jugoistocnoj evropi Kalmanom Mizejem, sa kojim su razmatrali izradu strategije i plan podrske Crnoj Gori za 2004. godinu.

Ministar inostranih poslova Dragisa Burzan, kako se dodaje, u SAD je razgovarao sa ministrom inostranih poslova Slovenije Dimitrijem Rupelom o proglasenju iskljucive ekonomske zone na Jadranu, a imao je odvojene susrete i sa sefovima makedonske i albanske diplomatije.

LUKSIC: NE OCEKUJEM ODGOVOR IZ ITALIJE

PODGORICA, 26. septembra (Tanjug) - Zamjenik ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore Igor Luksic izjavio je danas da je citava prica o svercu cigareta izmisljena za politicku upotrebu i naglasio da ne ocekuje da ce italijanski zvanicni organi odgovoriti na upit tog ministarstva da li se u Italiji, tim povodom, vodi istraga protiv crnogorskog premijera Mila Djukanovica.

"Kada kazem da ne ocekujem da cemo dobiti ikakvu informaciju, mislim da necemo dobiti nikakvu informaciju koja moze kompromitovati gospodina Djukanovica. Naprotiv, mislim da mozemo samo dobiti odredjena razjasnjenja, a ona, takodje, mogu samo pomoci da taj, prilicno naduvani fajl, zakljucamo i ostavimo", rekao je Luksic Radiju Crne Gore.

On je podsjetio da su crnogorski drzavni organi na slican nacin pokusavali da dodju do odredjenih informacija i da to nikad nije urodilo plodom. "Ipak, Ministarstvo inostranih poslova zajednice ce, ako je moguce, napraviti dodatni napor u tom smjeru", rekao je Luksic i dodao da je "citava prica iskonstruisana za unutrasnju politicku upotrebu u Crnoj Gori".

IZVESTAJ O MOLDAVKI JOS NIJE PROSLEDJEN CRNOJ GORI

BEC, 26. septembra 2003. (Beta) Izvestaj nezavisnih eksperata Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Saveta Evrope (SE) o slucaju trgovine ljudima oko Moldavke S.C. jos nije dostavljen crnogorskim vlastima, rekao je danas u Becu portparol OEBSa Ricard Marfi.

U izjavi agenciji Beta, on je demantovao danasnje pisanje pojedinih crnogorskih medija da je izvestaj vec prosledjen nadleznim crnogorskim vlastima, i naglasio da ce ovaj dokument tek narednih dana stici do Podgorice.

"Ne znam kada ce izvestaj biti predat, ali sasvim je sigurno da ce to biti u narednih nekoliko dana. Za sada taj izvestaj jos nije stigao u Podgoricu", naglasio je Marfi.

On je, takodje, dodao da nije tacno da je crnogorskim vlastima postavljen bilo kakav ultimatum za odgovor.

OEBS okvirno ocekuje da odgovor iz Podgorice usledi za tri nedelje, ali nikakvi rokovi nisu nalozeni, precizirao je Marfi.

Sadrzaj izvestaja nije poznat, i kako agencija Beta saznaje u OEBSu, prosledjen je samo generalnim sekretarima OEBSa i SE. Tek nakon sto crnogorske vlasti budu dale misljenje na preporuke iz ovog dokumenta, on ce biti prosledjen clanicama OEBSa.

Predsedavajuci EU, delegacija Italije, na sednici Stalnog saveta u cetvrtak uputila je apel medijima da ne objavljuju nista iz izvestaja, dok se o njemu ne budu izjasnile crnogorske vlasti.

Italija je u izjavi naglasila da bi objavljivanje delova izvestaja samo podstaklo spekulacije.

OEBS je naglasio da postoji dobra volja za saradnju sa Crnom Gorom, sto je potvrdjeno u cetvrtak na sednici Stalnog saveta ove organizacije prilikom obracanja sefa misije OEBSa u Srbiji i Crnoj Gori Mauricija Masarija.

Tada je naglaseno da postoji dobra volja OEBSa za saradnju sa crnogorskim vlastima i upucen apel da i Crna Gora pokaze dobru volju za kooperacijom.

Cetvorica pravnih i policijskih eksperata, koje su OEBS i SE angazovali da preispitaju aferu S.C. u Crnoj Gori, dostavili su svoju analizu generalnim sekretarima ovih medjunarodnih organizacija. Taj dokument bi trebalo da sadrzi zakljucke i preporuke crnogorskim vlastima o mogucim merama koje bi trebalo da preduzmu u vezi sa predlozima.