gototopgototop
уторак, 30. април 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Мркић: Похвале Србији
+ larger fontnormal font- Smaller font
MSP I Mrkic MongolijaСАД одала признање врху Србије

Министар спољних послова Србије Иван Мркић састао се у престоници Монголије са замеником државног секретара САД Билијем Бернсом.
У разговору је руководству Србије одато признање због успешно завршеног бриселског дијалога са Приштином.
На састанку са Бернсом наглашена је даља спремност САД да подрже Србију у њеним досадашњим настојањима да се у региону среде прилике, уз пуну заштиту нашег народа на КиМ, и да Србија крене путем неометаног развоја и добије значај и подршку коју одавно заслужује, рекао је Мркић.
Кетрин Ештон поручила да је Србија заслужила место у Европи и да је храбро ушла у нови период развоја државе, изјавио Иван Мркић. Шеф српске дипломатије, на међународној конференцији у Монголији, састао се са званичницима Тајланда, Јапана, Непала, Сијера Леонеа и са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером.
Ештонова је оценила да је Србија, последњим договором са Приштином, учинила себе врло допадљивом, рекао је Мркић. Због постизања бриселског споразума Србија је, према његовим речима, добила похвале мноштва страних званичника.
Напомињући да је велики део његових саговорника био из земаља које нису признале независност Косова и Метохије, Мркић је рекао да су сви они нагласили "да је српско руководство учинило добар корак, да такав потез много значи за стабилизацију прилика у региону, да је тиме Србија добила на популарности и атрактивности".
Шеф српске дипломатије је казао да је његова посета Монголији, где учествује на међународној конференцији посвећеној демократизацији у свету, прилика да представнике многих земаља упозна са суштином споразума Београда и Приштине, како би било јасно да се не ради о признању независности Косова и Метохије.

Мркић борави у Улан Батору на позив монголске владе, на међународној конференцији посвећеној демократизацији у свету.

Конференција је окупила представнике 108 земаља, уз учешће 50-так министара, а неке делегације су предвођене премијерима или њиховим заменицима.
Шеф српске дипломатије је, у недељу и понедељак, имао сусрете са више од 20 колега, првенствено из Азије, али и из других делова света, које је информисао о споразума Београда и Приштине.
Сусрети су били прилика и за разговоре о билатералним темама. У тим разговорима је, у скоро сваком сегементу, начињен корак напред, оценио је Мркић. "Имаћемо пуно посла у долазећим недељама да би смо остварили те договоре", истакао је министар.
Мркића је примио и монголски председник Цахијагин Елбегдорџ, који је упутио позив председнику Србије Томиславу Николићу да посети Монголију.
Шеф српске дипломатије разговарао је са високим званичницима Тајланда, Јапана, Непала и Сијера Леонеа, као и са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером.
Мркић се састао са замеником премијера и министром спољних послова Тајланда Сурапонг Товичакчаикулом, са представником министарства спољних послова Јапана Шунићи Сузукијем, са шефом дипломатије Непала Дурга Прасад Бхатараијем и са заменицом министра спољних послова и међународне сарадње Сијера Леонеа Ебун Јусу.
Министар Мркић се у недељу састао са замеником државног секретара САД Вилијемом Бернсом, а имао је сусрете и са шефовима дипломатије Шведске Карлом Билтом, Литваније Линасом Линкевичиусом, Словачке Мирославом Лајчаком и бројним колегама из Азије и Африке.
Шеф дипломатије Србије састао се и са монголским колегом Лувсанвандангином Болдом, и министром Бутана Пендзом, и предао му писмо председника Николића за краља Бутана.
Кључне речи: Монголија Иван Мркић