gototopgototop
utorak, 07. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
U Havani obeleženo 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Kube
+ larger fontnormal font- Smaller font
Povodom proslave jubilarnih 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kubom Ambasada Republike Srbije u Havani organizovala je Centralnu Manifestaciju koja se održava u periodu od 7. -15. maja 2013. godine.
Tim povodom otvorena je konferencija na temu „Značaj bilateralnih odnosa Srbije i Kube" na kojoj su učestovali ambasador Isabel Allende Karam, rektor Instituta, Ambasador R.Srbije na Kubi Marina Perović Petrović, ambasador dr. Juan Sanchez Monroe, profesor Instituta i bivši Ambasador Kube u R.Srbiji, kao i prof. dr. Slobodan Pajovic, profesor i koordinator Departmana za studije LA i Kariba Univerziteta Megatrend u Beogradu.

Izlaganjem ambasadora Marine Perović Petrović obuhvaćena je retrospektiva bilateralnih odnosa dve zemlje, ozvaničenih otvaranjem poslanstva Kraljevine Jugoslavije u Havani, 1943. godine -datuma koji je jedini istorijski dokumentovan i koji se računa kao datum uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ukazano da se do danas prijateljski odnosi dve zemlje odvijaju sa ciljem njihovog produbljivanja, uz zajednčku težnju za stvaranjem boljeg, pravednijeg i humanijeg društva i sveta. Saradnja na bilateralnom planu odražava se kroz realizaciju brojnih poseta na visokom nivou i intenziviranim političkim dijalogom, potpisanim sporazumima u domenu ekonomije, zdravstva, naučne i kulturne saradnje.
Navedeno da Srbija i Kuba dele pozitivna iskustva i u izgradnji humanijeg društva sa svim elementima društvenog blagostanja, od sveopšte emancipacije, veće i prisutnije uloge žena, do dostupnog obrazovanja i zdravstva. Neguje se i razmena studenata, uz dodeljivanje stipendija i jačanje stručne i druge saradnje u svim oblastima.
Potvrda da odnosi idu uzlaznom linijom, manifestovana i pozivom koji je upućen predsedniku Tomislavu Nikoliću i MSP Ivanu Mrkiću da posete Kubu ove godine, kao i ministru zdravlja i predsedniku Parlamenta.

Za vreme manifestacije, biće upriličen raznovrstan kulturni program,između ostalog Smotra savremenog srpskog filma koju je priredila Ambasada Republike Srbije u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, Ministarstvom inostranih poslova Kube i Filmskim centrom Srbije, kao i Kubanskim Centrom za film.
Ključne reči: Kuba Srbija