gototopgototop
utorak, 14. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Konferencija o ekonomskoj saradnji Italije i Srbije: Srbija ključna za prodor Italije na Istočno-evropsko i rusko tržište
+ larger fontnormal font- Smaller font
srpsko-italijanska-zastavaKao jedna od najvažnijih vesti na sajtu Ministarstva za ekonomski razvoj Republike Italije, obljavljena je informacija u kojoj je navedeno da je, zahvaljujući saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Republici Italiji, Srbiji bio posvećen prvi seminar u ciklusu "Business Intelligence 2013". Konstatovano je da Republika Srbija predstavlja vrata za ulazak Republike Italije na druga tržišta, zahvaljujući njenim ugovorma o slobodnoj trgovini koje ima sa trećim zemljama, kao i da je most prema ekonomskoj makroregiji od Jadrana do Rusije. S tim u vezi je napomenuto i da je potrebno dalje upoznavati posebnosti naše zemlje, istorijske i kulturološke, kako bi se dalje razvijale različite mogućnosti za saradnju. 
Povodom ovog događaja, specijalizovani medij za izveštavanje iz zemalja zapadnog Balkana, "Agenzia Nova", u oviru posebnog dosijea, objavila je podatke o porastu trgovinske razmene između Republike Srbije i Republike Italije, kao i izjave govornika na pomenutoj konferenciji. Preneto je celovito izlaganje ambasadorke Ane Hrustanović u kome su izneti relevantni momenti u vezi sa prednostima ekonomske saradnje sa Srbijom i naglašen dalji politički kurs Vlade Republike Srbije, prioritetno usmeren na dalje napredovanje prema EU, bez odricanja od nacionalnih interesa Srbije na Kosovu.
Navedena je izjava šefa za Balkan MIP-a Republike Italije K.Lokaša u kojoj se skreće pažnja da Srbija nije slučajno jedina zemlja u regionu sa kojom Italija ima ovakvu vrstu strateškog parterstva. Dodao je i da Republika Italija kontinuirano sarađuje sa Republikom Srbijom na njenom putu ka EU, radeći zajedno na unutrašnjim reformama i poboljšanju odnosa sa njenim susedima, podržavajući je istovremeno u preduzimanju hrabrih koraka, kako bi na pravi način iskoristila istorijsku šansu koja se ukazuje.
Ključne reči: Italija Ruska Federacija