gototopgototop
petak, 24. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Pomoćnik ministra spoljnih poslova Ljubica Vasić - Međunarodna konferencija "Deset godina nakon Soluna: Procena perspektive Evropske unije i izazovi na Zapadnom Balkanu"
+ larger fontnormal font- Smaller font
VASIC2Irska podržava Srbiju i sve korake koje je Vlada Srbije preduzela na putu ka EU a posebno političku hrabrost u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, poručila je ministarka spoljnih poslova Irske Lusinda Krejton tokom razgovora sa pomoćnicom ministra spoljnih poslova Ljubicom Vasić u Dablinu. Krejton kaže da će Irska u razgovorima sa Nemačkom nastojati da pruži podršku Srbiji. Šefica irske diplomatije rekla je Vasićevoj da Srbija do juna mora da pokaže jasnu volju za primenu Briselskog sporazuma. Ona je naglasila da niko ne očekuje potpunu implementaciju tog sporazuma, jer realno to nije moguće.
Slovačka takođe podržava Srbiju i za nju priznanje Kosova nije na dnevnom redu jer nema podršku ni u vladi ni u parlamentu ni u nevladinim organizacijama, rekao je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, tokom razgovora sa pomoćnicom MSP za evropske integracije. On je ocenio je da je Srbija uradila sve što je trebalo i demantuje da je usvajanje plana o primeni Briselskog sporazuma početak trke da 5 evropskih zemalja koje to nisu učinile, priznaju nezavisnost Kosova i Metohije. Ljubica Vasić boravi u zvaničnoj poseti Dablinu gde učestvuje na međunarodnoj dvodnevnoj konferenciji: „Deset godina nakon Soluna: Procena perspektive EU i izazovi na Zapadnom Balkanu". Konferencija koju je organizovala Irska u svojstvu zemlje koja predsedava EU okupila je visoke zvaničnike EU zemalja članica i zemalja kandidata za članstvo. Na skupu se razmatra politika EU o proširenju i napredak zemalja kandidata i potencijalnih kandidata u procesu evropskih integracija.