gototopgototop
ponedeljak, 27. maj 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
,,Srbija je posebna u očima Rusije!"
+ larger fontnormal font- Smaller font
Ivan MrkićIvan Mrkić, ministar spoljnih poslova, kaže da je posle posete srpske delegacije na čelu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem Rusiji i njihovim razgovorima s predsednikom Vladimirom Putinom potvrđeno da su odnosi dve države na najvišem nivou, što će građani osetiti kroz niz ruskih investicija. 

Mrkić tvrdi da nam partneri sa Zapada ne zameraju na bliskim odnosima s Moskvom i da je Beograd uspešnom diplomatijom unapredio i odnose s Vašingtonom i Briselom, te očekuje da će Srbija na Vidovdan dobiti datum za početak pregovora o članstvu u EU.

Koji su rezultati posete Rusiji?
- Očekujem da bude sprovedeno sve što je dogovoreno. A dogovoreno je puno toga, tako da su i ovi susreti potvrdili našu ocenu da odnosi između Srbije i Rusije nikada nisu bili bolji.

Predsednici Srbije i Rusije potpisali su sporazum o strateškom partnerstvu. Šta takav ugovor znači za našu zemlju?
- Mnogo toga. Srbija ima poseban položaj u očima Rusije i izuzetne veze s njom. O tome recimo svedoči i sporazum o bescarinskoj trgovini između dve zemlje, što se može smatrati privilegijom u odnosu na mnoge druge zemlje ovog i drugih kontinenata.

Kako partneri sa Zapada, Vašington i Brisel gledaju na ponovno približavanje Beograda i Moskve?
- Potpuno prirodno. Svi bi isto činili da su na našem mestu.

Kako ocenjujete odnose Srbije s državama u regionu? S kim imamo najbolje odnose?
- Sa svima imamo izuzetno dobre odnose. Međusobno poverenje se dnevno učvršćuje. U prvom planu su dobri zajednički projekti od koristi za nas i naše susede, a ne kao što je do sada bilo - problemi! Neću naravno iz jasnih diplomatskih razloga nikoga da izdvajam.

Očekujete li da na Vidovdan dobijemo datum za početak pregovora sa EU?
- Očekujem.

Posle parafiranja briselskog sporazuma, najavili ste diplomatsku akciju sprečavanja daljeg priznavanja nezavisnosti KiM. Kako teče ta akcija?
- Svakodnevno radimo na tome, a činjenica da već mesec dana izostaje taj najavljivani talas priznanja dovoljno govori da li smo u toj akciji uspešni ili ne.

Da li smo i kako uspeli da popravimo odnose s Nemačkom i kako se to manifestuje?
- U svemu što obeležava međudržavne i privredne odnose, a čak mislim da će ubrzo naići vreme kada će i nemački parlamentarci o nama lepše misliti.
Ključne reči: Ruska Federacija Ivan Mrkić