gototopgototop
utorak, 11. jun 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predstavljanje srpskog jezika na Festivalu jezika u Solunu
+ larger fontnormal font- Smaller font
vuk-karadzicU organizaciji Opštine Solun, od 7.-9. juna 2013. održan je Festival jezika „Solun, poliglotski grad", na prostoru ispred Opštine i u njenom foajeu, a na festivalu je predstavljen i srpski jezik.

Na otvaranju Festivala su, pored ostalih, govorili gradonačelnik J.Butaris i pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje A, Karumpis. Predstavljanjem na štandovima i kroz učešće u brojnim sadržajima, svoje jezike su, osim Srbije, predstavile: Grčka, Rusija, Kipar, Francuska, Nemačka, Bugarska, Albanija, Slovačka, Rumunija, Finska, Italija,

Posetioci festivala su bili u prilici da upoznaju pisma, dijalekte i istoriju pismenosti drugih naroda i da se, kroz različitost i bogatstvo kultura, bolje međusobno upoznaju i razumeju.

U organizaciji literalnog konzulata R. Srbije u Solunu uz pomoć Centra za kulturu „Vuk Karadzić" iz Loznice, predstavljena je izložba „Srpsko pismo i jezik kroz istoriju", kao i video prezentacija o Vuku Stefanoviću Karadziću i Tršiću.

U koordinaciji sa konzulatom, srpski jezik su usputno predstavili srpska dopunska škola „Sveti Sava", sa maštovitim muzičkim i recitatorskim programom i grupa srpskih građana, pripadnika. dijaspore, sa raznovrsno osmišljenim nastupima (muzika, likovna i jezička radionica, pripovedanje srpskih pesama i bajki, srpski štand). Konzulat je, zahvaljujući Centru kulture „Vuk Karadzić" i TOS-u, obezbedio postere i reklamni materijal za štand.

Festival je tokom sva tri dana bio jako dobro posećen.
Ključne reči: Grčka