gototopgototop
петак, 28. јун 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Уручење Златне медаље за заслуге др Наталији А. Наручницкој и Никити Михалкову
+ larger fontnormal font- Smaller font
dru-ordenjeУ Амбасади Р. Србије у Москви 28. јуна о.г. уручене су златне медаље за заслуге председника Србије Томислава Николића руском глумцу и режисеру Никити Михалкову и историчару Наталији А. Наручницкој.
Амбасадор Терзић је у својству личног представника председника Србије Томислава Николића поздравио све присутне и изразио задовољство што је у прилици да уручи тако високо признање великанима руске науке и културе. Истакао је да културно и духовно стваралаштво Наталије А. Наручницке и Никите Михалкова нису познате само руској, српској, европској већ и у светској јавности. Амбасадор Терзић је као илустрацију навео капитално дело Н. Наручницке "Русија и Руси у светској историји" преведено и на српски језик, као и филм Н. Михалкова "Варљиво сунце" за који је добио "Оскар", као и филм "Сибирски берберин" и друге. Истакао је да Н. Наручницка и Н. Михалков имају своје часно и достојно место у дугој и богатој историји културних и духовних односа Србије и Русије. Амбасадор Терзић је изразио велику захвалност Н. Наручницкој и Н. Михалкову за њихов допринос националним културама и култури Европе.
Са своје стране награђени су се захвалили за пријем уприличен у њихово име и изразили захвалност председнику Николићу на високом одликовању.
Манифестација је одржана у присуству бројних гостију, представника РПЦ, подворја СПЦ у РФ, директора Института за стратешке студије генерала Решетњикова, представника Државне думе, МИП РФ, саветник потпредседника Таспром"-а и тв куће: "Савез", "Глас Русије", "24 часа", "Спас" и других.
Кључне речи: Руска Федерација