gototopgototop
петак, 30. август 2013. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Мркић: Приштина усамљена у захтеву за одлазак УН
+ larger fontnormal font- Smaller font
Иван МркићЊУЈОРК, 30. август - Министар спољних послова Србије Иван Мркић оценио је да је улога Уједињених нација на Косову и Метохији од кључног значаја, поготово уочи предстојећих локалних избора, и навео да је Приштина остала усамљена у ставу да УНМИК треба распустити.
"Приштина се залагала за то да се практично УНМИК распусти и да више не буде присуства УН у покрајини... Тај захтев Приштине је остао усамљен, није било земље која је тако нешто подржала, чак ни међу оним чланицама Савета безбедности које су признале Косово", рекао је Мркић, после јучерашње дебате у СБ УН о извештају Бана Ки-Муна о Косову.
Министар Мркић је подсетио на чврст став Србије да су УН данас можда потребније него што би ико могао да претпостави јер, како је истакао, предстоје врло битни догађаји, као што су избори на Косову и Метохији, где је улога УН кључна и без чијег дејства ти избори не би могли бити добро организовани.
"Сви они који нису признали Косово су врло наглашено подржавали нашу позицију, уз разне додатне идеје", казао је он, подсетивши да се Русија током дебате заложила за то да се на изборима омогући гласање свим Србима с Косова, којих има више од 210.000.
Представник Русије Владимир Чижов оценио је претходно на седници СБ УН да је нужно што масовније учешће на изборима, укључујући и оне бираче који живе ван Косова, као и избеглица и расељених лица.
Мркић је, такође, оценио да је Србија током "конструктивне" и "корисне размене мишљења" у УН добила "неподељена признања за своју политику према Косову".
"Сви су апеловали на нас да таквим темпом и с таквим квалитетом наставимо да водимо те политичке акције на Косову", казао је шеф српске дипломатије, додајући да је циљ Београда да обезбеди српску заједницу у покрајини, да је формализује и учврсти њене институције.
"Мислим да се суштински томе нико не противи, осим, разуме се, Приштине", приметио је он.
Мркић је подсетио да је Србија пред СБ изнела замерке које има на рачун УН и предлоге како да се побољша деловање УНМИК-а.
"Наређали смо болне теме - да нема повратка исељених, да има разних инцидената, небезбедност наших људи и осталих мањина доле, да постоји потреба за много већим ангажманом страног фактора и приштинских власти да би се обезбедила безбедност наших људи на Космету", казао је он.
Министар Мркић је посебно истакао да је важно да јавност у Србији схвати да то што је Београд ушао у преговоре с Приштином "нико не схвата као слабост, него као снагу и одлучност наше политике".
"Кроз те преговоре ми гледамо да обезбедимо све оно што је наш суштински интерес", навео је он и додао да они који решеност власти у Београду да преговарају сматрају слабошћу "потпуно погрешно закључују".
Приметивши да је у име САД пред Саветом безбедности говорила нова амбасадорка Саманта Пауер, која је и члан најужег кабинета председника Барака Обаме, Мркић је оценио да то показује колико и САД придају важност том питању.