gototopgototop
ponedeljak, 02. septembar 2013. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Sastanak ministra spoljnih poslova Ivana Mrkića i francuskog ministra za evropske poslove Tjerija Repantena
+ larger fontnormal font- Smaller font
Mrkić - Repanten„Sigurno je da će Srbija biti novi član evropske porodice i Francuska će joj u tome pružiti svu pomoć", rekao je francuski ministar za evropske poslove Tjeri Repanten tokom razgovora sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem.

Repanten je pohvalio spoljnopolitičku orijentaciju Srbije i naglasio da su njeni brojni uspeli potezi priznati u Evropi, ali i u celom svetu.

Dva ministra su se saglasila, da Francuska i Srbija u narednom rade na obnavljanju i punom osvežavanju tradicionalnog prijateljstva, koje je, kako su rekli, iskovano u iskušenjima istorije. Dogovoreno je i kako da dve zemlje zajedno obeleže stogodišnjicu Prvog svetskog rata, 2014. godine. Repanten i Mrkić su zajednički konstatovali, da Francuska i Srbija, u poslednje vreme imaju učestale susrete na najvišem i visokom nivou. Repanten je preneo poziv predsednika Francuske Fransoa Olanda, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da poseti Pariz 14. jula, sledeće godine. Francuski ministar za evropske poslove , naglasio je da će njegova zemlja nastaviti da podstiče francuske investitore da u što većem broju dođu u Srbiju, za koju je rekao da je okosnica stabilnosti i prosperiteta Balkana.

Repanten se izuzetno pohvalno izrazio o učešću Srbije u mirovnim misijama u Maliju i Libanu.
Ključne reči: Francuska Ivan Mrkić