gototopgototop
уторак, 18. фебруар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Састанак министара иностраних послова чланица Процеса Сарадње у ЈИЕ
+ larger fontnormal font- Smaller font
Неформални састанак министара иностраних послова чланица Процеса Сарадње у ЈИЕ (ПСуЈИЕ) одржан је данас у Букурешту. Поред генералног секретара Регионалног савета за сарадњу (РСС), на скупу су учествовали и представници спољнополитичке службе ЕУ, Европске комисије и Северноатлантског савеза.

Учесници састанка потврдили су релевантност Процеса сарадње у ЈИЕ као изворне регионалне иницијативе за интеграцију региона у ЕУ.

На састанку је потврђено да сви у региону деле европске идеје и да су опредељени за мир, стабилност и развој региона.

Оцењено је да заостајање држава региона за остатком европског континента може бити превазиђено активним укључивањем у заједничке пројекте, пре свега у областима инфраструктуре, саобраћаја, енергетике и другим, а у блиској сарадњи са РСС и ЕУ. Изражена је солидарност и подршка ПСуЈИЕ како би се решили проблеми у региону, при чему је посебна пажња посвећена Босни и Херцеговини у светлу најновијих догађаја у овој држави.

Потврђена је подршка формирању ad hoc експертске групе са задатком да, четрнаест година након оснивања ПСуЈИЕ, изнађе начине за осавремењивање Процеса, продубљивање сарадње и промоцију региона, као и прилагођавање новонасталим процесима у ЈИЕ.