gototopgototop
петак, 09. мај 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Сусрет ППВ и МСП Ивице Дачића са ППВ и МИП Словачке Републике Мирославом Лајчаком
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - ЛајчакПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са првим потпредседником Владе и министром иностраних послова Републике Словачке Мирославом Лајчаком.

Изражавајући задовољство што је, након преузимања функције шефа дипломатије, његов први гост управо Мирослав Лајчак, министар Дачић подвукао је да је Словачка за Србију увек била партнер од посебне важности:
„Наши односи, утемељени на традиционалној блискости и пријатељству, врло су добри, а сарадња на свим нивоима је веома развијена. Интензиван политички дијалог високих званичника наше две земље даје посебан подстицај нашим, у целини, веома развијеним односима", рекао је Дачић и додао да у сарадњи две земље нема отворених питања:
„Ценимо словачки принципијелан став о непризнавању ЈПН Косова. Србија је чврсто опредељена да кроз дијалог и уз неизбежне компромисе трага за трајним и праведним решењем, прихватљивим за све стране. Словачка подржава такав наш приступ", рекао је министар Дачић.

Шеф словачке дипломатије Лајчак поручио је да се имиџ Србије у Европи захваљујући Влади и институцијама значајно побољшао и да је сада ред да то осете и грађани, а да су економске реформе и европске интеграције једини пут за то.

"Парламентарни избори потврдили су да грађани подржавају такав правац", рекао је Лајчак након сусрета са Дачићем.

Двојица министара разменили су мишљења о најактуелнијим питањима из домена билатералних односа, јачања економске сарадње, подршке Републике Словачке у преговарачком процесу о чланству Србије у ЕУ, сарадњи у областима од обостраног интереса у регионалним иницијативама, као и о ситуацији у региону.

Обострано је истакнут значај даљег јачања сарадње Србије и Словачке у бројним регионалним иницијативама које доприносе продубљивању и промовисању односа.

„Врло смо захвални што Словачка Република снажно и у континуитету подржава ширење Уније на простор Западног Балкана. Председник Владе Словачке Роберт Фицо био је први званичник једне земље чланице ЕУ који је посетио Србију непосредно након одлуке о отпочињању преговора о чланству Србије у ЕУ, у јануару ове године", истакао је министар Дачић.