gototopgototop
utorak, 17. jun 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odnosi sa RF najbolji u poslednjih nekoliko decenija – PPV i MSP Dačić
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dačić- LavrovPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić danas je u Palati Srbije razgovarao sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim.
Ministar Dačić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon sastanka da Srbija želi da bude članica EU, što je nacionalni i državni interes, kao i da članstvo Srbije u EU nikako neće oslabiti ili prekinuti veze sa Ruskom Federacijom. "Nisam shvatio da je to pitanje "ili Rusija ili EU". Mi želimo i EU i nastavljanje dobrih odnosa sa Rusijom. Zašto bi se samo od Srbije tražilo da se opredeljuje "ili ili", dok druge zemlje EU imaju najrazvijenije odnose sa Rusijom", rekao je ministar.
Šef srpske diplomatije izrazio je veliko zadovoljstvo zbog posete ministra Ruske Federacije, istakavši da je za nivo političkih odnosa kakvi postoje između dve zemlje bilo veoma važno da dođe do češćih i redovnih međusobnih poseta, budući da je ministar Lavrov poslednji put posetio Beograd pre tri godine. "Nivo političkih odnosa je takav da je to nedopustivo dug period bez naših susreta", rekao je ministar Dačić, koji je obećao da neće ponovo dolaziti do velikih pauza, i naglasio da dve zemlje imaju dobre i prijateljske odnose, kao i da Srbija želi da se oni nastave i dalje prodube.
Nivo političkih odnosa je možda najbolji u poslednjih nekoliko decenija i želimo više razmena poseta, možda i na višem nivou, istakao je. "S druge strane, svi ekonomski projekti koji su započeti biće nastavljeni. Interes je Srbije da se oni nastave. Naš nacionalni i državni interes je da se izgradi Južni tok, da NIS bude najbolja kompanija u regionu, da se uspešno završi program revitalizacije naše železnice, i niz drugih novih programa investicija", ukazao je ministar. Ruska Federacija, prema njegovim rečima, jedan je od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, pored Nemačke i Italije.
Istovremeno, ministar Dačić se zahvalio Ruskoj Federaciji, ali i ministru Lavrovu lično, na dugogodišnjem kontinuiranom praćenju situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i na podršci koju Moskva pruža stavovima Srbije po tom pitanju. "Da nije podrške Rusije i još nekih drugih zemalja, ali pre svega Rusije i Kine, kao stalne članice Saveta bezbednosti UN, Srbija bi danas bila u gotovo izgubljenoj poziiciji kada je reč o Kosovu i Metohiji", izjavio je ministar Dačić.
Govoreći o ukrajinskoj krizi, ministar Dačić je najavio da će Srbija uložiti maksimalne napore, kao budući predsedavajući OEBS-a, da se do rešenja stigne putem dijaloga, ocenivši da će to će biti veliki izazov za našu zemlju u idućoj godini.
On se na kraju zahvalio Rusiji na ogromnoj kako humanitarnoj, tako i spasilačkoj pomoći tokom poslednjih poplava, kao i za ulaganja u razvoj humanitarnog centra u Nišu.
Ministar Lavrov je rekao da će izgradnja gasovoda Južni tok ići po planu, dodavši da svi planovi za realizaciju tog projekta ostaju na snazi jer je on jedino sistemsko rešenje za snabdevanje gasom Jugoistočne Evrope. „Potvrdili smo sve naše sporazume i ugovore što se tiče Južnog toka, kao i neophodnost realizacije ovog velikog projekta, jer je danas taj projekat jedini što se tiče obezeđenja gasom Juogostočne Evrope", rekao je ruski ministar na konferenciji za novinare.
Lavrov je ocenio da odnose Srbije i Rusije karakteriše dinamična politika dijaloga, čemu će doprineti i plan o konsultacijama dva ministarstva
Dva ministra potpisala su, po završetku razgovora, Plan konsultacija dva Ministarstva za period 2015. do 2016.godine.