gototopgototop
петак, 27. јун 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Односи Србије и Свете Столице оцењени као добри
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - МамбертиПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је данас са секретаром Свете Столице за односе са државама, надбискупом Домиником Мамбертијем, који борави у званичној посети Србији од 27. јуна до 1. јула 2014. године.
Ово је прва посета високог званичника Свете Столице након 11 година, која ће свакако дати додатни импулс интензивирању политичког дијалога и отворити перспективе за унапређење сарадње. Током разговора, разматрана су питања из области билатералних односа, европских интеграција Србије, односа државе према реституцији црквене имовине, као и заједничке сарадње у оквиру међународних организација.
Обострано је оцењено да су односи између Србије и Ватикана добри.
Министар Дачић је истакао да Србија политички жели да се са Светом Столицом што боље разуме по питањима од заједничког интереса. МИП Мамберти је изразио задовољство што је дошло до ове посете. Још једном је потврђен став Свете Столице о непризнавању једнострано проглашене независности КиМ и о подршци евроинтеграцијама Србије.
Српски шеф дипломатије захвалио је на папином јавном апелу за помоћ пострадалим подручјима у Србији и упућеној хуманитарној помоћи од стране Свете Столице и Каритаса. Изнео је и да Србија посебно вреднује ангажовање Свете Столице на заштити културног и верског наслеђа на КиМ.
Говорећи односу државе према реституцији имовине Римокатоличкој цркви, министар Дачић је истакао да је однос државе према власништву свих верских заједница исти и да се реституција мора законски решавати према постулатима правне државе.
Након разговора, потписан је Споразум у области високог образовања Србије и Свете Столице, што је оцењено као важан корак у билатералним односима две земље, који ствара оквире за даљу сарадњу.
На заједничкој конференцији за штампу након сусрета, министар Дачић се осврнуо на могућност папине посете Србији, и истакао да је, са државног аспекта, у нашем интересу да папа Франциско посети Србију