gototopgototop
понедељак, 28. јул 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Италија спремна да се посебно ангажује у евроинтеграцијама Србије
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic - mogerini 2Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас министарку иностраних послова Републике Италије Федерику Могерини. Шефица италијанске дипломатије дошла је у Београд на позив Републике Србије, а поводом преузимања председавања Саветом Европске уније од стране Италије. Посета Србији део је дипломатске турнеје министарке Могерини по земљама Западног Балкана.

Европске интеграције Србије и отварање одређених преговарачких поглавља у процесу приступних преговора током италијанског председавања биле су једна од главних тема разговора.

"Србија има за циљ усаглашавање своје спољне политике са европском, што значи да ћемо у наредном периоду, до завршетка свих тих поглавља, нарочито поглавља 31, (спољна политика) ићи ка томе да испунимо своје обавезе", рекао је министар Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са Могеринијевом, додајући да је у последња три месеца дошло до значајног напретка у у повећању процента усаглашености наше спољне политике са ЕУ и да је тај проценат сад већи од 70 одсто.

Са Италијом и ЕУ ћемо сарађивати најискреније и отворено, рекао је министар Дачић. Обострано је констатован висок ниво билатералних односа, а поновљена је и спремност Италије да се посебно ангажује у предстојећим фазама евроинтеграција Србије.

У домену билатералне економске сарадње у фокусу је било италијанско инвестирање у српску привреду у предстојећем периоду.

Такође, било је речи и о учешћу Србије на светској изложби ЕXPO 2015 у Милану и различитим облицима регионалне сарадње.

На састанку је констатовано и да се отварају могућности за интензивирање сарадње региона, и завршетак инфраструктурних пројеката који Србију и Италију повезују са државама са којима Србија има споразуме о слободној трговини.

У домену мултилатералне сарадње разговарано је о координацији заједничког деловања у оквиру институција ОЕБС-а током председавања Србије ОЕБС-ом 2015. године.

Министар Дачић захвалио се министарки Могерини на хуманитарној помоћи коју је Италија упутила поплављеним подручјима у Србији и ангажовању Италије на Донаторској конференцији у Бриселу.

Могерини и Дачић су се данас сложили и да ће сарадња две земље бити интензивна и оперативна. Имајући у виду традицију заједничких седница две владе, најављена је могућност одржавања заједничке седнице, четврте по реду, у Берограду током друге половине 2014. године.