gototopgototop
уторак, 30. септембар 2014. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Укидање статуса избеглица не доприноси стабилности у региону, изјавио Дачић у Женеви
+ larger fontnormal font- Smaller font
Дачић - ГутерешПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, имао је данас у Женеви, након говора на 65. заседању Извршног комитета Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (ВКИ УН) одвојени разговор са високим комесаром УН за избеглице Антонијом Гутерешом.

Министар Дачић захвалио се Гутерешу на напорима које су Високи комесаријат и он лично улагали како би помогли великом броју избеглица насталих након конфликта на просторима бивше Југославије. Шеф српске дипломатије такође је детаљно информисао високог комесара УН за избеглице о положају и проблемима избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине у Србији, као и више од 200.000 интерно расељених лица са Косова и Метохије.

Дачић је, између осталог, указао да је препорука о прекиду статуса избеглица из Хрватске, коју је Високи комесаријат УН прогласио почетком априла 2014. године, нанела штету интересима избеглица, као и да не доприноси стабилности у региону.

Република Србија заинтересована је и спремна да настави сарадњу са Високим комесаријатом УН како би се ово важно хуманитарно питање трајно решило, пре свега, у интересу најугроженијих.

Високи комесар УН за избеглице Гутереш изразио је захвалност Србији на подршци коју пружа програмима и активностима Комесаријата УН. Гутереш је нагласио спремност Високог комесаријата УН да и убудуће пружа неопходну помоћ Влади Републике Србије на овом плану, као и у решавању проблема интерно расељених лица са Косова и Метохије.

У вези са клаузулом о престанку избегличког статуса, Гутереш је указао да је примена клаузуле суверено право сваке земље и да се ради о препоруци чији се почетак предлаже за период после 2017. године.