gototopgototop
utorak, 07. oktobar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dačić na zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije
+ larger fontnormal font- Smaller font
Međuvladin komitet za trgovinu, ekonomsku i naučno tehničku saradnju Srbije i RFPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na 13. zasedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Republike Srbije i Ruske Federacije, u svojstvu kopredsednika Mešovitog komiteta i šefa srpske delegacije.

Šef srpske diplomatije predvodio je delegaciju Republike Srbije i u razgovorima sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

Ministar Dačić je nakon sastanaka istakao da su ekonomski odnosi Srbije i Rusije dobri, ali i dalje ispod nivoa političkih odnosa.
„Spoljnotrgovinska razmena od tri milijarde dolara još je suviše mala da bi iskazala veoma dobre političke odnose između Rusije i Srbije. Zato će naš cilj biti da što više uvećamo tu razmenu", poručio je Dačić i istakao da se tokom razgovora u Moskvi razmatrao čitav niz bilateralnih ekonomskih pitanja, naročito pitanje dalje liberalizacije trgovine, odnosno širenje liste prozvoda za koje nije potrebna carina.

Šef srpske diplomatije posebno se osvrnuo na pitanje energetike, jer je najveći deo spoljnotrgovinske razmene dve zemlje upravo čini uvoz nafte i gasa u Srbiju.

Dačić je poručio da Srbija i Rusija nemaju problem oko projekta „Južni tok": „Srbija želi da gradi „Južni tok", pripreme dobro idu, sve ostale probleme Rusija treba da reši sa Briselom", rekao je Dačić i naglasio da Srbija želi da nastavi saradnju sa Ruskom Federacijom u oblasti energetike i reši pitanje privatizacije nekih preduzeća.
„Važno je da se obezbede energenti za sledeću zimu, kako bi Srbija, u slučaju krize u dotoku gasa preko Ukrajine, našla način da bude obezbeđena preko ruskih partnera", objasnio je on.

Kao posebno pitanje ministar Dačić je izdvojio dugove koji postoje prema „Gaspromu" i Naftnoj industriji Srbije, kao i mogućnost da se kroz državnu politiku vraćanja tih dugova reši i pitanje pojedinih preduzeća, kao što je „Petrohemija".
„Očekujemo pomoć ruske strane u rešavanju problema „Petrohemije", a naročito u pronalaženju ruskog, investitora za ovo preduzeće", rekao je ministar.

U razgovoru sa ruskim zvaničnicima istaknuto je da je poljoprivreda naša velika razvojna šansa, naročito zbog režima slobodne trgovine sa Ruskom Federacijom koji je na snazi više od 10 godina. Za razliku od energetskog sektora, naglasio je Dačić, u oblasti poljoprivrede Srbija beleži suficit.

Na kraju, šef srpske diplomatije još jednom je ponovio da će Srbija čuvati svoje prijateljstvo sa Rusijom.
„Srbija je jedina zemlja koja želi da bude članica EU, a koja se nije pridružila sankcijama protiv Rusije. Mi ćemo našu saradnju i dalje nastaviti i sa velikom radošću čekamo posetu predsednika Putina sledeće nedelje".