gototopgototop
nedelja, 23. novembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić očekuje od Turske da istraži i osudi ubistvo našeg državljanina
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-akterPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom ubistva Marka Ivkovića u petak u Istanbulu, da Turska treba da istraži i osudi taj zločin.

Turska je, kaže ministar Dačić, napravila propust u smislu procene rizika, a nisu imali ni odgovarajuće policijske snage za obezbeđenje košarkaške utakmice Crvena zvezda - Galatasaraj.

"Mi smo kao država reagovali na način kako bi reagovala svaka država koja štiti svoje interese", rekao je, apelujući na sportske klubove da, kada imaju informaciju da će navijači ići u inostranstvo na utakmice, o tome obaveste ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova.

"To je neophodno da bismo mogli da razgovaramo sa ljudima po toj liniji, kako bismo eventualno sprečili da dođe do ovakvih situacija", rekao je ministar Dačić na TV Pinku, i dodao da je zapravo od samog početka organizacija tog sportskog događaja u Turskoj bila loša. "Upozoravali smo policiju i druge nadležne organe da može da dođe do incidentnih situacija. I, eto, desio se ovaj tragični događaj", rekao je.
Prethodno je, kaže ministar, Srbija izrazila nezadovoljstvo tretmanom Zvezdinih navijača, imajući u vidu da su navijači turskog Bešiktaša bili ovde nedavno, te da im je tada bila pružena potpuna zaštita i nije bilo nijednog incidenta.

Šef srpske diplomatije očekuje da ga njegov turski kolega za dan-dva obavesti o novim informacijama o istrazi. "Ono što je važno je da se istraga sprovede do kraja i samim tim se pokaže odnos turskih vlasti koje taj slučaj treba najooštrije da osude", zaključio je ministar Dačić.