gototopgototop
ponedeljak, 01. decembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u poseti Minsku povodom dve decenije diplomatskih odnosa Srbije i Belorusije
+ larger fontnormal font- Smaller font
minskPrvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Belorusiji, razgovarao je danas sa predsednikom Vlade te zemlje Mihailom Mjasnikovičem, predsednikom Saveta Republike Narodne skupštine Anatolijem Rubinovom i ministrom inostranih poslova Vladimirom Makejom.

U otvorenim i prijateljskim razgovorima razmotrena su najvažnija pitanja iz oblasti bilateralne saradnje i izraženo zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga.

Ističući da se poseta realizuje u godini obeležavanja dve decenije od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Belorusije, zvaničnici su se složili da prioritet u predstojećem periodu bude intenziviranje međusobne saradnje, naročito u trgovinsko-ekonomskoj oblasti, koje su daleko ispod mogućnosti obe strane. Istaknut je interes za snažnijim prisustvom beloruskih firmi u Srbiji, pre svega u investicijama u srpsku privredu i procesima privatizacije.

Ministar Dačić nakon sastanaka poručio je da dve zemlje vezuje dugogodišnje prijateljstvo i naglasio da Srbija želi još bolju saradnju sa Belorusijom.
„U narednom periodu planiramo da unapredimo ekonomske odnose i uvećamo spoljnotrgovinsku razmenu. U februaru će zasedati mešoviti komitet naše dve zemlje za ekonomsku saradnju i očekujem da će to rezultirati stvaranjem partnerskih odnosa između naših kompanija, pa čak i stvaranjem zajedničkih kompanija radi nastupa na trećim tržištima", naveo je Dačić.

On je poručio da će Srbija, tokom predsedavanja OEBS-u naredne godine, uložiti veliki trud kako bi ta organizacija imala dobru saradnju sa beloruskim vlastima.

Šef srpske diplomatije zahvalio se ovom prilikom na principijelnom stavu Minska o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Tokom posete Belorusiji, šef srpske diplomatije položio je venac na Spomenik pobede u Minsku.
Ključne reči: Belorusija Ivica Dačić