gototopgototop
petak, 05. decembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Podrška našem predsedavanju OEBS-u znak poverenja -Dačić u Bazelu
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -_burkhalter_bazelMinistarski savet OEBS završen je danas u Bazelu usvajanjem niza odluka i deklaracija. Na završnoj sesiji, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je zahvalio svima na iskazanoj podršci predstojećem srpskom predsedavanju i naglasio da reči podrške shvatamo kao znak poverenja koje je ukazano našoj zemlji da predvodi ovu organizaciju u vremenu kada pred njom nalaze posebni izazovi.

Intergralna verzija završnog izlaganja ministra Dačića je u nastavku.

„Poštovani predsedavajući,
Uvaženi generalni sekretaru,
Ekselencije,
Dame i gospodo,

Dozvolite mi da se najpre još jednom zahvalim predsedavajućem OEBS predsedniku Burkhalteru na gostoprimstvu koje nam je ukazano tokom našeg boravka u Bazelu. Želim da se zahvalim Vašem vrednom timu kao i generalnom sekretaru i njegovom posvećenom osoblju na odličnoj organizaciji Ministarske konferencije.
Takođe se iskreno zahvaljujem svima vama na čestitkama i podršci predstojećem predsedavanju Srbije i meni lično kao budućem predsedavajućem. Dozvolite mi da vas uverim da vaše reči shvatamo kao znak poverenja koje je ukazano mojoj zemlji da predvodi ovu organizaciju u teškim i nepredvidljivim okolnostima. Očekujemo da se ova podrška 56 država učesnica nastavi tokom iduće godine u svakom trenutku i tokom svih izazova. Računamo i oslanjamo se na to.
Ovaj Ministarski savet održan je u kritičnom trenutku. Usvojeno je nekoliko značajnih odluka i deklaracija u različitim oblastima našeg rada u okviru OEBS. I pored činjenice da su aktuelne prilike onemogućile izradu sadržajnijeg dokumenta o procesu Helsinki+40, deklaracija koju smo upravo usvojili ukazuje na važnost koju pridajemo ovom procesu i na svest o njegovoj neophodnosti. Očekujem da će panel eminentnih ličnosti značajno doprineti našim naporima da se obnovi poverenje među državama učesnicama. Panel bi trebalo da ponudi svoju stručnost i iskustvo kako bi se upotpunila naša nastojanja u pravcu uspostavljanja inkluzivnog i konstruktivnog dijaloga o bezbednosti.
Postoji opšta saglasnost da ukrajinska kriza negativno utiče na bezbednost i stabilnost u regionu OEBS i šire. Različite percepcije o korenima i erozija poverenja doveli su do eskalacije aktuelne krize i potrebno je da ova pitanja budu hitno rešavana. OEBS, kao jedinstvena platforma za dijalog i organizacija koja ima kapacitet da pruži operativni odgovor, ima na raspolaganju adekvatna sredstva za mirno rešavanje ne samo ove krize već i dugogodišnjih sukoba koji se nalaze na dnevnom redu naše Organizacije. Potrebno je da svi mi uložimo dodatne napore i obavežemo se na zajedničku podršku njihovom rešavanju diplomatskim i inkluzivnim sredstvima.
Želim da još jednom istaknem da će glavni prioritet našeg rada i dalje biti rešavanje krize u Ukrajini na način koji će podstaći sveobuhvatni mirovni proces. Nameravamo da radimo sa glavnim zainteresovanim stranama na mirnom rešavanju ove krize i ponovo ističemo važnost sprovođenja dokumenata iz Minska od strane svih kako bi se krenulo dalje. Nadamo se da će politički napori na visokom nivou kao i napori Trilateralne kontakt grupe značajno doprineti da dođe do prodora u tom pravcu.
Jedan od prioriteta švajcarskog i srpskog konsekutivnog predsedavanja je zapadni Balkan, što svakako planiramo da stavimo u fokus i tokom iduće godine. Smatram da je naš region na pravom putu i očekujemo da će naše predsedavanje dati dodatni impuls regionalnoj saradnji. Kao kandidat za pristupanje EU, Srbija je iskreno posvećena jačanju saradnje sa susednim zemljama i regionom u celini.
Gospodine predsedavajući,
Pred nama se nalaze ozbiljni složeni i hitni zadaci u 2015. godini kada preuzimamo predsedavanje OEBS-u. Naša Organizacija je u centru pažnje. Smatramo da postoji šansa da napravimo odlučan iskorak u prevazilaženju podela. Ovo možemo postići samo zajedničkim i sveobuhvatnim naporima.
Koristim ovu priliku da čestitam novom članu Trojke – Nemačkoj kao i Austriji na odluci da preuzmu predsedavanje u 2016. i 2017. godini.
U godini u kojoj obeležavamo 40-godišnjicu Završnog akta iz Helsinkija, nastojimo da obnovimo poverenje među državama učesnicama i našu Organizaciju učinimo efikasnijom i aktuelnijom. Da bismo u tome još jednom uspeli, kao što smo to učinili u prošlosti, potrebno je da ostanemo privrženi poštovanju njenih principa i preuzetih obaveza koji leže u osnovi naše bezbednosti i saradnje. To je put izazova i uveren sam da će nam biti potrebno puno znanja, kreativnosti, strpljenja i hrabrosti da ostvarimo naš cilj.
Nadam se iduće godine u Beogradu kada vas budemo dočekali na kraju godine, da ćemo biti najmanje jedan značajan korak bliže tom cilju nego danas.

Hvala gospodine predsedavajući."