gototopgototop
utorak, 09. decembar 2014. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Najoštrije osuđujemo prijem Olimpijskog komiteta Kosova u MOK - ministar Dačić
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacicRepublika Srbija najoštrije osuđuje današnju odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ovakvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom, saopštio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Olimpijska povelja predviđa da podnosilac zahteva za članstvo potiče iz nezavisne države priznate od strane međunarodne zajednice u celini. Ovakvom odlukom MOK je prekšio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumevala i članstvo u UN.

Ovaj čin predstavlja zloupotrebu i tendencioznu politizaciju sporta, a Međunarodni olimpijski komitet, kao univerzalna organizacija posvećena razvoju sporta i unapređenju razumevanja i prijateljstva, stavio se u poziciju političkog arbitra.

Republika Srbija smatra da Međunarodni olimpijski komitet ne bi trebalo da bude forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke oko kojih postoje značajna neslaganja u međunarodnim okvirima, već bi trebalo da doprinosi jedinstvu i razumevanju, a ne stvaranju novih podela, saopštio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.