gototopgototop
utorak, 13. januar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
OEBS objavio imena učesnika Panela o evropskoj bezbednosti kao zajedničkom projektu
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatMinistar spoljnih poslova Republike Srbije i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić i njegovi partneri iz Trojke, Didije Burkhalter i Frank-Valter Štajnmajer, ministri inostranih poslova Švajcarske i Nemačke, juče su objavili sastav Panela eminentnih ličnosti o evropskoj bezbednosti kao zajedničkom projektu. Panel je pokrenut na inicijativu švajcarskog predsedavanja OEBS-u 2014, u tesnoj saradnji sa Srbijom i Nemačkom, na Ministarskom savetu OEBS 2014, održanom u Bazelu 4. decembra 2014.

Petnaest uvaženih ličnosti koje su prihvatile poziv da učestvuju u radu Panela su Volfgang Išinger (predsedavajući), Dora Bakojani, Ivo Daalder, Tahsin Burčuoglu, Oleksandr Čalij, Vaira Vike-Frejberga, Žan-Mari Geno, Barbara Hering, Sergi Kapanadze, Sergej A. Karaganov, Malkolm Rifkind, Adam Danijel Rotfeld, Teija Tilikainen, Kasim-Jomart Tokajev i Ivo Visković, čije biografije možete naći ovde.

U skladu sa mandatom koji mu je poveren, Panel će davati savete u vezi sa rekonsolidovanjem evropske bezbednosti kao zajedničkog projekta. Ovaj Panel će, između ostalog, pripremiti osnovu za inkluzivan i konstruktivan bezbednosni dijalog širom evro-atlantskog i evro-azijskog regiona, osmišljavati načine za ponovno uspostavljanje poverenja među državama učesnicama OEBS-a i obezbeđivanje veće efikasnosti u primeni Helsinških principa, uz šta će se još i analizirati percipirane pretnje na prostoru OEBS-a i potencijalna zajednička rešenja, te ispitivati mogućnosti za unapređenje zajedničke bezbednosti i analizirati posebnu ulogu OEBS-a u tom smislu. Panel će konsultovati države učesnice, institucije OEBS-a, Parlamentarnu skupštinu OEBS-a, multilateralne aktere koji se bave pitanjima evropske bezbednosti, civilno društvo, akademsku zajednicu i institucije i druge relevantne aktere.

„Pored toga što ćemo nastaviti napore u cilju ponovnog uspostavljanja mira u Ukrajini, vreme je da se posvetimo i široj krizi evropske bezbednosti, koja je produbljena nedavnim dešavanjima, a ovaj panel će doprineti da se napravi pomak u okviru rasprave na tu temu“, rekao je predsedavajući OEBS-u Dačić. „Treba da učinimo sve što je u našoj moći kako bi trend jačanja nepoverenja i polarizacije u Evropi oslabio; okupljanjem ličnosti iz svih regiona OEBS-a, širokog spektra različitih profila i iskustava, Panel može da pruži koristan doprinos u tom cilju i da pomogne državama učesnicama OEBS-a u naporima za utvrđivanje daljeg puta,“ nastavio je Burkhalter. „U situaciji kada je evropska bezbednost u pitanju, moramo naći način da se vratimo dijalogu o tome kako da ponovo uspostavimo bezbednost i saradnju u Evropi. Panel može dati značajan doprinos OEBS-u u tom smislu“, dodao je Štajnmajer.

Prvi sastanak Panela biće održan na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, 8. februara 2015. godine. Njegov zadatak je da pripremi dva izveštaja: privremeni izveštaj, posvećen posebno poukama koje je OEBS stekao na osnovu svog angažovanja u Ukrajini, i konačni izveštaj o širim pitanjima bezbednosti u Evropi i na širem prostoru OEBS-a. Oba izveštaja će sadržati preporuke o akcijama koje treba da preduzmu kreatori politika.