gototopgototop
petak, 23. januar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić poziva na poštovanje primirja u istočnoj Ukrajini
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs plakatPredsedavajući OEBS-u i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izrazio je danas u izjavi za Tanjug zabrinutost zbog eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini i apelovao na sve strane da odmah obustave upotrebu teškog naoružanja u civilnim naseljima.

"Duboko sam zabrinut zbog eskalacije sukoba u istočnoj Ukrajini, a posebno zbog
upotrebe teškog naoružanja, uključujući nenavođene Grad rakete. Sve strane bi trebalo da se pridržavaju dogovora o primirju i odmah obustave upotrebu teškog naoružanja u civilnim naseljima", rekao je Dačić.

Kako je rekao, sastanak svih potpisnica Dokumenata iz Minska morao bi neodložno biti održan, a sve strane moraju da se obavežu da će obezbediti puno poštovanje i primenu odrednica sadržanih u Dokumentima.

"Želeo bih da naglasim da u potpunosti podržavam napore svoje predstavnice u Trilateralnoj kontakt grupi, ambasadorke Hajdi Taljavini, i da pozovem sve strane da se vrate za pregovarački sto u okviru Trilateralne kontakt grupe", rekao je predsedavajući OEBS-u.

On je pozvao sve strane da u potpunosti poštuju bezbednost i sigurnost posmatrača Specijalne posmatračke misije na terenu, i da posmatračima obezbede uslove za efikasno sprovođenje mandata koji imaju.