gototopgototop
četvrtak, 29. januar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić posetio Misiju OEBS-a u Srbiji
+ larger fontnormal font- Smaller font
Dacic -_OMISDanašnji sastanci predsedavajućeg OEBS-u i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića Misiji OEBS-a u Srbiji predstavljaju prvu u nizu poseta misijama OEBS-a na terenu. Srbija kao predsedavajućaželi da na taj način pruži podršku njihovom radu i aktivnostima, i da naglasi njihov značaj u izgradnji demokratskih institucija, vladavine prava i oblasti ljudskih prava, kao i da podvuče značaj koji predsedavanje pridaje regionu.

„Predsedavanje zemlje sa Zapadnog Balkana dodaje specifičnu vrednost OEBS-u, posebno kad je reč o onome što smo naučili iz sopstvenog iskustva," rekao je Dačić. „Misija u Srbiji je svakako imala važnu ulogu u pružanju podrške reformskim procesima u zemlji. Kako imamo direktno iskustvo sa prisustvom OEBS-ove misije na terenu, učinićemo sve što možemo da, tokom svog predsedavanja, promovišemo njegove prednosti," rekao je Dačić, dodajući da on veruje da će se konstruktivno partnerstvo između Srbije i OEBS-a nastaviti.

Dačić je rekao da je regionalna saradnja jedan od prioriteta predsedavanja Srbije, i istakao važnost uloge svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, ambasadora Žerara Studmana. „Moramo se detaljno pozabaviti potencijalima regije i jačanja regionalne saradnje. Taj proces zahteva dodatne napore, što je izazov koji prihvatamo. Blisko ćemo, zajedno sa mojim specijalnim predstavnikom, sarađivati sa misijama OEBS-a na terenu na području Zapadnog Balkana, čije zajedničko delovanje doprinosi evropskim integracijama regiona."

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Peter Burkhard, rekao je da je ova Misija počašćena time što je prva OEBS-ova misija na terenu koju će posetiti predsedavajući OEBS-u iz Srbije. „Partnerski odnos koji imamo sa zemljom domaćinom ključni je faktor u sprovođenju našeg mandata. Jačanjem demokratije, vladavine prava i oblasti ljudskih prava, Misija OEBS-a u Srbiji i njene srodne misije na terenu u jugoistočnoj Evropi doprinose izgradnji temelja za saradnju u regionu," rekao je Burkhard. „Želeo bih da i sam izrazim nadu koji je predsedavajući već izrazio, da će partnerstvo između Srbije i OEBS-a ostati zaštitni znak naših odnosa, a mi ćemo nastaviti da pružamo podršku i ekspertizu Vladi Srbije i civilnom društvu tokom reformskog procesa."

„Ponovno jačanje vere i poverenja u cilju stvaranja pozitivne agende za budućnostprincip je kojim će se rukovoditi Srbija tokom predsedavanja," rekao je Dačić. „Regionalna bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu i njihova pozitivna dinamika moraju biti ojačani. Mi, kao region, moramo da se udružimo u kontinuiranom ukazivanju na univerzalne vrednosti ljudskih prava, tolerancije i nediskriminacije. To je naša dužnost i odgovornost."

Dačić planira da uskoro poseti sve OEBS-ove misije na terenu u regionu Zapadnog Balkana.