gototopgototop
subota, 07. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
OEBS-u nagrada "Evald for Klajst" za doprinos miru, stabilnosti i bezbednosti u Evropi
+ larger fontnormal font- Smaller font
nagradaKljučna uloga OEBS kao graditelja mostova i mirotvorca danas je priznata, poručili su ministri članovi Trojke OEBS i generalni sekretar OEBS-a primajući "Evald for Klajst" nagradu na marginama Minhenske bezbednosne konferencije. Po prvi put u istoriji ove nagrade, ona je dodeljena organizaciji, a ne pojedincu.

Nagrada "Evald for Klajst", koje se dodeljuje za izuzetan doprinos miru i rešavanju konflikata, ove godine je dodeljena OEBS-u "za doprinos miru, stabilnosti i bezbednosti u Evropi, a naročito za napore Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, kao i za diplomatske pokušaje da se kriza okonča ".

Trojku OEBS čine ministri spoljnih poslova sadašnjeg, prethodnog i budućeg predsedavajućeg, kao i generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer.

"Ova nagrada je potvrda da su sveobuhvatan koncept bezbednosti OEBS-a i njegova uloga foruma za inkluzivni dijalog i zajedničke akcije važniji nego ikada danas, kada treba da pronađemo načine razrešenja rastućih podela Istok - Zapad", rekao je Ivica Dačić, predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Srbije, primajući nagradu na gala večeri koju je priredio predsednik vlade bavarske Horst Zehofer u Minhenskoj rezidenciji u subotu u okviru Minhenske bezbednosne konferencije. "Moramo da intenziviramo napore da prevaziđemo rastuće podele i da nastavimo da radimo na 'miru kroz dijalog' - za to, najbolja platforma je OEBS", istakao je Dačić.

Švajcarski ministar spoljnih poslova Didije Burkhalter, koji je predsedavao Organizacijom prošle godine, rekao je da nagrada ističe rastuće priznanje ulozi i potencijalu OEBS.
"Treba nam jak OEBS kao čvrst oslonac kooperativnoj bezbednosti u Evropi", rekao je. "Imamo zajedničku odgovornost da ne dozvolimo da Evropa postane ponovo podeljena. Moramo istrajati u naporima da pronađemo zajednička rešenja za prevazilaženje ukrajinske krize i šire krize evropske bezbednosti".

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer, koji će preuzeti predsedavanje OEBS-u iduće godine, rekao je: "Kriza u Ukrajini istakla je eminentnu ulogu koju OEBS može da ima za mir i bezbednost u Evropi. U vremenu sukoba, mi ćemo zajednički nastojati da podstaknemo dijalog i da poboljšamo i ojačamo mandat OEBS-a za mir i bezbednost u Evropi".

Generalni sekretar OEBS Zanijer je rekao da je nagrada dobrodošlo priznanje radu Organizacije i njenim ljudima."Ova nagrada je priznanje OEBS-ovom jedinstvenom konceptu sveobuhvatne bezbednosti. Svih 57 država učesnica OEBS-a moraju da nastave da rade zajedno na jačanju OEBS-a kao oslonca kooperativnoj bezbednosti u Evropi i da rade na rešavanju naših različitosti kroz dijalog," rekao je.