gototopgototop
sreda, 18. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić posetio Misiju OEBS-a u Skoplju
+ larger fontnormal font- Smaller font
oebs -_makedonijaPredsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić danas je pružio podršku u izgradnji demokratije i sprovođenju reformi tokom posete Misiji OEBS-a u Skoplju, gde je boravio u pratnji Visoke komesarke OEBS-a za nacionalne manjine Astrid Tors.

Ističući posvećenost OEBS-a toj zemlji i njenom narodu, Dačić je naglasio značaj unapređenja međuetničkih odnosa, implementacije Ohridskog okvirnog sporazuma, jačanja vladavine prava i reformi u različitim oblastima kojima se Misija bavi i u kojima pruža podršku. Vladina Strategija za integrisano obrazovanje i njen značaj za međuetničke odnose takođe su bili razmatrani tokom posete.

Ministar Dačić pohvalio je rad Misije u Skoplju i njenu značajnu podršku Vladi u sprovođenju demokratskih reformi. „Srbija iz sopstenog iskustva zna vrednosti OEBS-ove misije na terenu, podrške i saveta koje pruža reformskim procesima i integraciji nacionalnih i etničkih manjina u društveni život zemlje. Angažman OEBS-a treba maksimalno iskoristiti".

Zemlje regiona treba da nastave da promovišu međusobnu saradnju i jačaju međuetničke odnose u jugoistočnoj Evropi, rekao je Dačić. "Poboljšanje životnih uslova u regionu je cilj koji svi delimo. Ponovna izgradnja poverenja ima za cilj da stvori pozitivnu podlogu za budućnost i to i jeste moto srpskog predsedavanja. Moramo nastaviti da ojačavamo međusobno poštovanje, poverenje i razumevanje. Poštovanje ljudskih prava, tolerancija i nediskriminacija zauzimaju visoko mesto u našoj agendi ", rekao je Dačić.

Šef Misije OEBS-a u Skoplju, ambasador Ralf Bret, rekao je: "Misija u potpunosti podržava napore u cilju što lakše implementacije neophodnih reformi, trasirajući put zemlje ka evro-atlantskim strukturama. Obaveze koje proizilaze iz Ohridskog okvirnog sporazuma ostaju glavni cilj mandata i aktivnosti Misije. "

Tokom posete, Dačić se sastao sa predsednikom Djorđem Ivanovim, premijerom Nikolom Gruevskim, zamenikom premijera Musom Džaferijem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Poposkim i ministrom obrazovanja i nauke Abdilaćimom Ademijem.

Misija OEBS-a u Skoplju je treća misija na terenu koju je predsedavajući OEBS-u, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Dačić posetio. Planirane su posete i ostalim misijama OEBS-a na Zapadnom Blakanu.