gototopgototop
utorak, 03. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Odluka o produženju mandata OEBS-ove misije u Ukrajini biće usvojena uskoro, najavio predsedavajući Organizaciji Dačić
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic - intervju za finsku televiziju"Srbija, kao predsedavajuća OEBS-u, koordinira pregovore o produžetku mandata Specijalne posmatračke misije u Ukrajini, i to ne za šest, kao što je dosad bila praksa, već za 12 meseci", izjavio je danas predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u intervju za dokumentarni film Finske televizije povodom 40. godišnjice potpisivanja Helsinškog finalnog akta.
"Pregovori bi trebalo da budu završeni uskoro, a podrška koju Normandijska četvorka i EU pružaju radu Misije ukazuje na dragocenost njene uloge na terenu", rekao je Dačić.
"Kriza u i oko Ukrajine pokazala je da je OEBS najbolja platforma za prevazilaženje rastućih podela i nalaženje zajedničkih prihvatljivih rešenja. Upravo je raspoređivanje dve misije u Ukrajini, SPM i Posmatračke misije na graničnim prelazima u RF Gukovo i Donjeck, najvidljiviji primer OEBS-ove sposobnosti da kolektivno deluje u pravcu de-eskalacije krize čak i u vremenu dubokih podela", zaključio je predsedavajući OEBS-u.