gototopgototop
subota, 07. mart 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Rigi govorio o aktivnostima Srbije kao predsedavajuće OEBS-u
+ larger fontnormal font- Smaller font
DPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Rigi gde učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova država članica Evropske unije i država kandidata za članstvo.

„Danas je u Rigi održan sastanak ministara spoljnih poslova EU sa ministrima spoljnih poslova zemalja kandidata za članstvo u EU. Tema je bila susedstvo Evropske unije, ne zemlje kandidati koji žele da budu članovi EU, već istočno i južno susedstvo EU.

Shodno tome sam, u dogovoru sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, referisao ministrima spoljnih poslova EU o aktivnostima OEBS-a u rešavanju konfilkta u Ukrajini i niza zamrznutih konflikata na terotoriji koja spada u zemlje istočnog i južnog susedsta.

Kao predsedavajući OEBS-u istakao sam sve aktivnosti koje Srbija preduzima u ovom trenutku u pregovorima o produžetku misije OEBS-a u Ukrajini čiji mandat ističe 21. marta.

Postoje različite ideje o broju posmatrača, jedna od ideja je da se broj posmatrača poveća na 1000, a postoje i zemlje koje traže smanjenje finansijskih sredstava koje zemlje članice OEBS-a izdvajaju za tu misju - neophodan je proces usaglašavanja, tu će biti važna uloga predsedavajućeg.

Očekujemo da 12. marta na sednici Stalnog saveta OEBS-a bude doneta odluka o produženju misije sa 6 na 12 meseci, što bi bio jedan od izuzetnih uspeha našeg predsedavanja", istakao je u izjavi šef srpske diplomatije.