gototopgototop
среда, 18. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министри Дачић и Гашић у посети седишту НАТО-а у Бриселу
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0034Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и министар одбране Братислав Гашић посетили су данас седиште НАТО-a у Бриселу где су имали билатерални сусрет са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и учествовали на састанку Северно-атлантског савета.

Током разговора било је речи о даљем унапређењу сарадње Републике Србије и НАТО-а кроз Партнерство за мир, актуелној ситуацији на КиМ, сарадњи у региону као и новим безбедносним изазовима.

Министар Дачић истакао је да Република Србија види простор за даље унапређење сарадње са НАТО у оквиру расположивих механизма ПзМ, а при том поштујући прокламовану војну неутралност.

Недавно усвојени Индивидуални акциони план партнерства (Individual Partnership Action Plan – IPAP) између Републике Србије и НАТО-а представљаће оквир за даље јачање сарадње као и средство за ангажовање у свеобухватним реформским процесима.

Шеф српске диполматије обавестио је саговорнике у НАТО-у да је Република Србија дефинисала приоритне области сарадње у наредном периоду, а то су: даљи развој политичког дијалога, учешће у програму ПзМ, програму "Изградња интегритета", програму "Наука за мир и безбедност", управљање кризама и планирање у цивилним ванредним ситуацијама и јавна дипломатија.

Министар Дачић посебно је указао на значај несмањеног присуства снага КФОР на КиМ. Нагласио је да су успех дијалога Београда и Приштине као и имплементација договореног у директној вези са очувањем стабилности и безбедности на КиМ. У том смислу су веома важне гаранције НАТО-а о присуству тзв. Косовских безбедносних снага на северу КиМ.

Говорећи о новим безбедносним изазовима, министар је рекао да Србија у границама својих могућности и сходно ресурсима којима располаже подржава борбу против свих облика тероризма и радикализма, па и Исламске државе.

Министар Дачић упознао је саговорнке и са нашим кључним спољнополитичким приоритетима, пре свега значају који придајемо чланству у ЕУ и развоју регионалне сарадње, а представио је и активности и досадашње резултате нашег председавања ОЕБС-у.