gototopgototop
среда, 18. март 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Дачић у Бриселу: Стабилност у региону заједнички циљ Србије и НАТО-а
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0054Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, који данас борави у Бриселу са министром одбране Братиславом Гашићем, изјавио је да Србија није променила своју политичку позицију и да се наша војна неутралност не доводи у питање.

„На жалост, ми не можемо да променимо прошлост, односно историју наших односа са НАТО, али можемо да утичемо да наша садашња и будућа сарадња иду у позитивном смеру на бази заједничких интереса. Наш заједнички интерес је стабилност у региону, да будемо партнери и да обезбедимо мир у региону.
Морам да истакнем да је дискусија била веома позитивна, И то је одраз онога што стално говорим, а то је да је веома промењена међународна позиција Србије.

Ја сам веома задовољан овим данашњим састанком. Треба рећи да је Србија већ више година чланица Партнерства за мир и из свега тога је проистекао ИПАП, који дефинише да ми у наредне две године имамо сарадњу у 6 области које смо дефинисали. Те области су одређени пројекти, а један од пројеката се тиче учешћа у мисијама које се односе на спасавање из катастрофа, други се односи на јавну дипломатију, а неки се тичу пројеката из науке. Генерални секретар Столтенберг је имао састанак и са премијером Вучићем и ми очекујемо да у наредном периоду буде и конкретних помака по питањима која су значајна за нас. НАТО је значајан за нас због КФОР-а. Вучић и ја смо и за време потписивања Бриселског споразума били овде и НАТО је тада гарантовао да неке оружане формације Албанаца неће моћи да долазе на север КиМ без дозволе НАТО-а, односно КФОР-а.
Зато је нама интерес да развијамо наше партнерске односе. Битно је да је ситуација промењена - пре 16 година смо били сукобљене стране, а данас се надам да можемо да будемо партнери, уколико имамо заједнички интерес, а то је да сачувамо мир и стабилност у региону", наводи се у изјави министра Дачића.