gototopgototop
četvrtak, 02. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić u Dušanbeu razgovarao sa šefovima diplomatija Rusije, Kazahstana, Jermenije, Kirgistana i Belorusije
+ larger fontnormal font- Smaller font
lavrov-dacicPrvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u učestvovao je danas u Dušanbeu na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova država članica Organizacije za kolektivnu saradnju i bezbednost.

Organizacija za kolektivnu bezbednost i saradnju okuplja Rusku Federaciju, Kazahstan, Belorusiju, Tadzikistan, Kirgistan i Jermeniju.

Šef srpske diplomatije juče je imao sastanke sa sa domaćimnima, predsednikom i ministrom spoljnih poslova Tadzikistana, a danas je razgovarao sa svojim kolegama, ministrima spoljnih poslova Ruske Federacije, Kazahstana, Kirgistana, Jermenije i Belorusije.

„Svih ovih šest zemalja su veoma prijateljske prema Srbiji, sa njihove strane uživamo veliku podršku kada je reč o bilateralnim odnosima, ali i kada je reč o našem predsedavanju OEBS-u.

Ovih šest zemalja imaju veoma prijateljski odnos prema Srbiji, nijedna od njih nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i sa naše strane treba da postoji mnogo aktivniji odnos u negovanju prijateljskih odnosa sa njima.

Najznačajniji susret bio je sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim. Razgovarali smo o situaciji u Ukrajini, o toku mirovnog procesa. Preneo mi je određene zahteve i molbe ruskog i ukrajinskog predsednika kada je reč o posmatračkoj misiji u Ukrajini sa željom da misija bude još bolja i aktivnija .

Tim povodom sazvaću 8. aprila, u Beogradu, sastanak sa generalnim sekretarom OEBS-a, sa šefom posmatračke misije Apakanom i mojom predstavnicom u Trilateralnoj grupi Hajdi Taljavini kako bi razmotrili dalje korake kako bi misija bila što efikasnija u učvršćivanju mira u Ukrajini", izjavio je ministar Dačić nakon današnjih sastanaka.