gototopgototop
sreda, 29. april 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Srbija i BiH zajedno u borbi protiv terorizma, poručio Dačić prilikom otvaranja nove kancelarije OEBS-a u Drvaru
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0014Predsedavajući OEBS-u, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas kancelariju OEBS-a u Drvaru.

„Doneo sam odluku da u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u obiđem sve zemlje u kojima deluje Misija OEBS-a ili imaju neko drugo prisustvo OEBS-a na terenu. Veliko mi je zadovoljstvo da danas mogu u poseti BiH da prisustvujem otvaranju nove kancelarije ove organizacije, ovde u Drvaru. OEBS je prisutan u BiH već 20 godina i za to vreme sigurno je značajno doprineo izgradnji države BiH kao i njenih institucija", rekao je Dačić.

„Posmatrano sa strane predsedavajućeg OEBS-u, svakako da je cilj ove Misije da pomogne BiH da postigne vrednosti zapisane u osnovnim načelima OEBS-a. Kao prvom potpredsedniku Vlade Srbije i ministru spoljnih poslova, drago mi je da će ova Misija u Drvaru pomoći u zajedničkom rešavanju problema izbeglica i raseljenih lica na Zapadnom Balkanu", izjavio je ministar Dačić i podsetio na međunarodni program donacija stambenog zbrinjavanja izbeglica koji se odnosi na ceo region Zapadnog Balkana.

„Drago mi je da mogu da kažem da je šef mislije OEBS-a u BiH, Džonatan Mur, čovek koji je već dugo prisutan na ovim našim područjima i da o njemu postoje samo reči hvale. Siguran sam da će on biti posvećen onim zadacima koje OEBS postavlja pred sebe, a to su glavni ciljevi i načela OEBS-a u domenu sve tri njegove dimenzije.

Predsedavajući OEBS-u Dačić poželeo je sreću u radu novoj kancelariji OEBS-a u Drvaru i istakao kako Srbija i BiH imaju zajedničku burnu istoriju, ali i nove zajedničke izazove, koji se u sadašnjem trenutku najviše odnose na izazove u domenu bezbednosti, a to je pretnja izazvana terorizmom.

„OEBS će svakako toj temi posvetiti veliku pažnju, kao i BiH tokom svog predstojećeg predsedavanja Savetu Evrope i mi ćemo u ovoj oblasti nastojati da zajednički sarađujemo. Najoštrije osuđujem teroristički napad u Zvorniku, to nije samo udar na institucije BiH, već i udar na stabilnost čitavog regiona. Pitanje radikalizacije, ekstremizma i teorizma u svakom pogledu, bilo da je reč o pojavi tzv. stranih boraca koji sa našeg područja odlaze da se bore u Siriji, Iraku, Ukrajini ili bilo kojim drugim ratištima u svetu, sigurno ne može da doprinese mirnom životu i bezbednosti građana u ovom regionu. Zato je veoma važno da bezbednosne strukture naše dve zemlje sarađuju i razmenjuju informacije", poručio je predsedavajući OEBS-u, ministar Dačić.