gototopgototop
уторак, 26. мај 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Међународно присуство неопходно и даље на КиМ, поручио министар Дачић након седнице СБ УН
+ larger fontnormal font- Smaller font
SB UN - UNMIKПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествовао је на данашњој седници Савета безбедности УН-а о раду УНМИК-а.

Након седнице шеф српске дипломатије истакао је да је за Србију веома важно да Савет безбедности УН-а стално и континуирано прати развој ситуације на Косову и Метохији, да се Србија залаже да се задржи институција тромесечног извештавања, иако се неке земље залажу да то буде два пута годишње, а не четири пута.

„У данашњем извештају генералног секретара УН-а и у дискусији чланица СБ констатовано је да је веома важно да се што пре формира Заједница српских општина, јер су сви они уочили да је то приоритетна тачка када је у питању имплементација Бриселског споразума.

Све земље чланице СБ инсистирале су на што бржем формирању специјалног суда за ратне злочине ОВК-а на Косову и Метохији и у вези са извештајем Дика Мартија.

Истакли смо конструктивност Србије, када је реч о наставку дијалога, да смо спремни да сва отворена питања решавамо дијалогом. Указали смо и на велике безбедносне проблеме и проблеме повратка интерно расељених лица. Више од 200.000 људи има стаус интерно расељених лица и не могу да се врате на КиМ. За 16 година од престанка рата, свега два посто људи имало je одржив повратак на КиМ.

Наш став је да се са оваквим седницама треба наставити и даље. Ја сам у име Србије одао признање Мисији УН-а, сматрајући да међународно присуство треба да постоји на КиМ, за разлику од Хашима Тачија који је тражио да се укине Мисија УН-а на КиМ, сматрајући да је Косово независна држава и да нема разлога да та мисија више постоји.

Апсолутно у складу са резолуцијом 1244, сматрамо да је питање статуса Косова и Метохије далеко од решеног, а са друге стране и политичка и безбедносна ситуација, али и ситуација када је реч о људским правима, правима Срба и других неалбанаца далеко је од тога да може бити оцењена позитивно. Зато је међународно присуство, као једна врста гаранта, неопходно и даље на КиМ и ми ћемо се чврсто за то залагати", закључио је у изјави министар Дачић.