gototopgototop
четвртак, 28. мај 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Министар Дачић разговарао са амбасадорком Македоније
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-amb. makedonijeПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је данас амбасадорку Републике Македоније у Београду Веру Јовановску Типко.

Министар Дачић у разговору је истакао да Србија и њено руководство чврсто подржавају стабилност и европски пут Македоније и да је недавне догађаје у Куманову јасно оценила као терористички акт. Поред тога, Србија је подршку стабилности Македоније пружила и у својству председавајућег ОЕБС-у. Пренето је наше очекивање да ће стабилност у Македонији, која је у интересу региона, бити постигнута кроз отворен и конструктиван дијалог.

Амбасадорка Вера Јовановска Типко је информисала министра Дачића о актуелној унутрашњој ситуацији у Македонији. Оценила је да је безбедносна ситуација стабилизована и да су сви кључни политички чиниоци сагласни да се тренутни проблеми могу решити искључиво кроз дијалог, који је у току.

Обострано је оцењено да су односи између Србије и Македоније добри и динамични, да постоји низ области у којима је могуће даље интензивирање сарадње, као што су пољоривреда, инфраструктура, туризам, енергетика и др. Такође, потврђено је опредељење обе земље за сарадњом у регионалним инцијативама и пројектима.