gototopgototop
četvrtak, 28. maj 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić razgovarao sa ambasadorkom Makedonije
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic-amb. makedonijePrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas ambasadorku Republike Makedonije u Beogradu Veru Jovanovsku Tipko.

Ministar Dačić u razgovoru je istakao da Srbija i njeno rukovodstvo čvrsto podržavaju stabilnost i evropski put Makedonije i da je nedavne događaje u Kumanovu jasno ocenila kao teroristički akt. Pored toga, Srbija je podršku stabilnosti Makedonije pružila i u svojstvu predsedavajućeg OEBS-u. Preneto je naše očekivanje da će stabilnost u Makedoniji, koja je u interesu regiona, biti postignuta kroz otvoren i konstruktivan dijalog.

Ambasadorka Vera Jovanovska Tipko je informisala ministra Dačića o aktuelnoj unutrašnjoj situaciji u Makedoniji. Ocenila je da je bezbednosna situacija stabilizovana i da su svi ključni politički činioci saglasni da se trenutni problemi mogu rešiti isključivo kroz dijalog, koji je u toku.

Obostrano je ocenjeno da su odnosi između Srbije i Makedonije dobri i dinamični, da postoji niz oblasti u kojima je moguće dalje intenziviranje saradnje, kao što su poljorivreda, infrastruktura, turizam, energetika i dr. Takođe, potvrđeno je opredeljenje obe zemlje za saradnjom u regionalnim incijativama i projektima.