gototopgototop
sreda, 03. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u Dačić posetio Jermeniju
+ larger fontnormal font- Smaller font
jermenijaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, u funkciji predsedavajućeg OEBS-u, boravi danas u Jermeniji. Posetom Jerevanu Dačić će zaključiti seriju poseta misijama OEBS-a na Južnom Kavkazu, tokom koje je predsedavajući OEBS-u posetio i najviše zvaničnike Gruzije i Azerbejdzana.

„Srbija je predsedavajuća OEBS-u, podsetiću da je to organizacija koja okuplja 57 zemalja u kojoj se odlučujue konsenzusom.

Potrebno je veliko strpljenje i umešnost da se o pitanjima, o kojima postoje različita mišljenja i stavovi, uspešno sprovodi politika i odluke OEBS-a.

OEBS je veoma zainteresovan da se zadrži stabilnost i da se što više radi na uspostavljanju poverenja između zemalja u ovom regionu. Shodno tome, ja kao predsedavajući, svesrdno podržavam rad Minsk grupe koja se bavi posredovanjem oko pitanja Nagorno-Karabaha.

Takođe, podržavam rad mog specijalnog predstavnika za Južni Kavkaz, ambasadora Gnedingera. Mi ćemo kao organizacija, i Srbija kao predsedavauća, dati svoj doprinos da pomognemo da ovaj rad bude uspešan.

Pohvalio bih saradnju između jermenskih vlasti i Misije OEBS-a u Jermeniji. Smatram da je to veoma značajno za razvoj i reforme u ovoj zemlji i da OEBS treba posmatrati kao partnera.

Nadam se da ćemo u narednom periodu imati i češće posete, multilateralne i bilateralne prirode. Još jednom izražavam veliko zadovoljsto povodom ove posete Jerevanu, sa željom da posao koji OEBS obavlja, obavi na najbolji mogući način u interesu mira, bezbednosti, svih građana i svih naroda", rekao je predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije podsetio je da je Jermenija prijateljska zemlja s kojom Srbija ima tradicionalne veze, kao i da je potrebno da se bilateralni odnosi razvijaju u svim sferama, od političkih do ekonomskih.