gototopgototop
četvrtak, 18. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0007_1Delegacija Republike Srbije u kojoj su bili prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar finansija Dušan Vujović i ministar privrede Željko Sertić razgovarala je danas sa nekoliko ekonomski najznačajnijih ruskih partnera na Međunarodnom ekonomskom forumu.

„Razgovorali smo sa ministrom energetike Novakom koji je kopredsedavajući Mešovitom komitetu za saradnju Srbije i Ruske Federacije. Ja sam na čelu srpskog dela komiteta, ministar Novak je na čelu ruskog, gde smo razgovarali o pripremama za održavanje sednice ovog komiteta. Konstatovali smo da je prošle godine obrt naše spoljnotrgovinske razmene bio u poslednjih 5-6 godina najpovoljniji za Srbiju i da je dostigao skoro 3,5 milijarde dolara. Što je još važnije došlo je do povećanja srpskog izvoza u Rusiju, za razliku od prošlih godina, a pre svega energenata.

Sa druge strane smo razgovarali i o daljoj liberalizaciji spoljnotrgovinskog režima odnosno mogućnosti da, kako je on sam rekao, već od avgusta se dobiju pozitivne odluke svih zemalja koje su članice evroazijskog saveza da određene kvote, kada je reč o automobilima i o siru proizvedenom u Srbiji, budu liberalizovane. Već u drugoj polovini godine taj izvoz iz Srbije može se ostvariti.

Treća stvar o kojoj smo razgovarali jeste svakako potreba da se na što bolji način, u interesu pre svega naših građana, reši dozvola za naše ljude koji rade u Ruskoj Federaciji, imajući u vidu da su oni vrlo često žrtve kriminalnih radnji, odnosno poslodavaca koji ih dovode bez legalnih papira, bez radnih dozvola, uvlače naše radnike u prekršaj, a sa druge strane na kraju veoma često radnici ostaju bez primanja odnosno bez plata i prepušteni su našim ambasadama da im pomognu da se vrate u našu zemlju.

Ono što je za nas takođe značajno, jeste razgovor koji smo imali sa direktorom Gasproma Milerom i još jednom je potvrđena naša opredeljenost za nastavak saradnje.

Cela Srbija bila je razočarana zbog propasti projekta „Južni tok" u koji smo zaista mnogo uložili i koji je bio od životnog interesa. U ovoj sada eri postoji mnogo ideja o diverzifikacijii gasnih puteva, izvora i puteva za distribuciju gasa, a jedino se malo govori o tome gde ima gasa.

Moramo imati u vidu da postoji najava da će 2019. godine biti prekinuta isporuka gasa iz Rusije preko Ukrajine. Srbija, ukoliko ne nađe alternativan pravac za dovođenje gasa, može biti pred velikim energetskim problemom.

Dve stvari sam danas saznao koje su jako bitne.

Rusiji je od evropskih zvaničnika nuđeno da se napravi jedan gasovod koji bi se zvao „Istočni prsten", a koji bi išao preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Slovačke. U ovom slučaju Srbija bi bila izbegnuta. Toliko licemerje od strane funcionera iz Brisela nisam mogao da zamislim, jer su oni učinili sve da projekat „Južni tok" propadne.

Kada je ruski gas trebalo da ide za Srbiju - to je politički problem, a kada treba da ide za zapadnu i severnu Evropu - to je ekonomija koja nema veze sa politikom.

Ako je ovo tačno to zaslužuje ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom o njihovom odnosu prema Srbiji, interesima Srbije i odnosu prema građanima Srbije.

Mi smo zainteresovani i želimo da vidimo kakvi su dalji planovi Gasproma i Rusije, kada je reč o gasovodu. Raduje me da će krajem jula započeti postavljanje cevi kroz more prema Turskoj.

Direktor Gasproma Miler sutra će potpisati sa grčkom Vladom memorandum o formiranju zajedničkog preduzeća o distribuciji gasa. To govori da ipak sada postoje neki realni obrisi da bi jedan od pravaca, a to je taj tok za koji mislimo da bi najbolje bilo da ide preko Turske, Grčke, Makedonije, Srbije prema Mađarskoj i Austriji, mogao da bude nastavak projekta koje smo započeli sa Ruskom Federacijom u prethodnom periodu. Mi imamo zajedno već formirana preduzeća i Srbija je od svih zemalja u tom smislu najdalje odmakla.

O političkim pitanjima razgovaraćemo sutra sa ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim, a predsednik Rusije Vladimir Putin obratiće se učesnicima ekonomskog foruma", izjavio je šef srpske diplomatije.