gototopgototop
utorak, 30. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Nastavićemo da insistiramo na formiranju ZSO, poručio Dačić u Briselu
+ larger fontnormal font- Smaller font
DSC 0019Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi u Briselu gde je danas u Evropskom parlamentu učestvovao na okruglom stolu "Srbija na putu ka članstvu u Evropskoj uniji" koji je organizovala parlamentarna grupa "Prijatelji Srbije".

Ministar Dačić se osvrnuo i na jučerašnje razgovore Beograda i Prištine.

„Nesporno je naše ključno strateško opredeljenje da želimo da postanemo članica EU, u tom smislu na dva koloseka nastavljamo s našim aktivnostima.

Prvi deo se odnosi na osposobljavanje naših kapaciteta da možemo da odgovorimo pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Imajući u vidu da je ključni politički prioritet u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji odavno postavljeno pitanje Kosova Metohije, sigurno je da će uspeh i dijaloga Beograda i Prištine biće ključno merilo koje će biti važno za samo otvaranje poglavlja, u ovom slučaju poglavlja 35. Imajući u vidu stav Nemačke da se pre toga ne mogu otvoriti druga poglavlja, od toga će zavisiti opšte otvarnje poglavlja u našim pregovorima o članstvu", rekao je ministar Dačić.

Ministar je naglasio da je srpska delegacija pokazala izuzetan nivo kooperativnosti, konstruktivnosti, i da je na veoma odgovoran način pristupila dijalogu u Briselu.

Šef srpske diplomatije istakao je da je jučerašnja runda dijaloga trajala veoma dugo, da se srpska delegcija svojih principijelnih stavova držala do kraja.

„Prištinska delegacija nije želela da prihvati deo koji se odnosi na ono što smo već regulisali Briselskim sporazumom, odnosi se na Zajednicu srpskih opština, čime je praktično onemogućemo usvajanje određenih dokumenata sinoć.

Nećemo odstupati od onoga što piše u Briselskom sporazumu, svako rešenje treba da se temelji na Briselskom sporazumu.

Danas je prištinska delegacija u Berlinu, u poseti Nemačkoj, o tome će se veoma ozbiljno raspravljati u Briselu.

Mi ćemo nastaviti dijalog, dosledno ćemo braniti naše nacionalne i državne interese i ono što smo se već dogovorili a to je Briselski sporazum u kojem je ključno, a to je rekla i Federika Mogerini, i gotovo sve zemlje članice EU smatraju da je za napredak dijaloga, za realizaciju i implementaciju Briselskog sporazuma, ključno formiranje ZSO i na tome ćemo insistirati.

U interesu čitave Evrope je da se otvore pregovori, nadam se da će dijalog biti nastavljen, a to znači da ćemo uspešno realizovati cilj a to je da do kraja godine otvorimo poglavlja. To bi bio veliki impuls našim evropskim integracijama", istakao je u izjavi ministar Dačić.