gototopgototop
четвртак, 06. август 2015. Претвори у пдф Одштампај текст Проследи текст
Отварање Новог Суецког канала од изузетног значаја за читав свет, истакао министар Дачић
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic kairoПрви потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић борави данас у Египту где ће присуствовати отварању Новог Суецког канала.

„Отварање Новог Суецког канала је догађај од изузетног значаја за овај регион, као и за читав свет. Велики број страних делегација окупиће се данас у Египту.

Надам се да ћемо имати доста времена за билатералне разговоре о важним темама са најзначајнијим политичарима који ће доћи на овај догађај.

Египат има велику улогу не само у региону, него и са аспекта наслеђа који има Титова Југославија и садашња Србија, Египат, под вођством председника Насера, имао је значајну улогу, коју би требало искоритити у модерно доба.

Данас је прилика да се разговара са председницима и премијерима који ће доћи. Најављен је долазак француског председника, руског премијера, грчког премијера и још 20 председника, премијера, краљева, као и велики број министара спољих послова.

Важно је да је Србија данас овде присутна. Пажњу смо усмерили на то да обновимо традиционално пријатељске односе које смо имали са земљама овог региона.

Јуче сам разговарао са министром иностраних послова Египта. То је био важан је састанак, желимо да обновимо наше односе који су били нарушени у периоду када је претходни режим у Египту донео одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова и Метохије. Трудимо се да та одлука буде што више релативизована, да градимо добре билатералне односе са Египтом. Очекујем да ће наши односи у сфери економије бити све бољи. У време Тита смо имали веома добре односе са Египтом, велики ниво економске и војне сарадње. Сигуран сам да тако може да буде и у следећем периоду.

Очекујем да ће египатски министар иностраних послова доћи у посету Србији до краја године", рекао је шеф српске дипломатије.