gototopgototop
četvrtak, 06. avgust 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Otvaranje Novog Sueckog kanala od izuzetnog značaja za čitav svet, istakao ministar Dačić
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic kairoPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić boravi danas u Egiptu gde će prisustvovati otvaranju Novog Sueckog kanala.

„Otvaranje Novog Sueckog kanala je događaj od izuzetnog značaja za ovaj region, kao i za čitav svet. Veliki broj stranih delegacija okupiće se danas u Egiptu.

Nadam se da ćemo imati dosta vremena za bilateralne razgovore o važnim temama sa najznačajnijim političarima koji će doći na ovaj događaj.

Egipat ima veliku ulogu ne samo u regionu, nego i sa aspekta nasleđa koji ima Titova Jugoslavija i sadašnja Srbija, Egipat, pod vođstvom predsednika Nasera, imao je značajnu ulogu, koju bi trebalo iskorititi u moderno doba.

Danas je prilika da se razgovara sa predsednicima i premijerima koji će doći. Najavljen je dolazak francuskog predsednika, ruskog premijera, grčkog premijera i još 20 predsednika, premijera, kraljeva, kao i veliki broj ministara spoljih poslova.

Važno je da je Srbija danas ovde prisutna. Pažnju smo usmerili na to da obnovimo tradicionalno prijateljske odnose koje smo imali sa zemljama ovog regiona.

Juče sam razgovarao sa ministrom inostranih poslova Egipta. To je bio važan je sastanak, želimo da obnovimo naše odnose koji su bili narušeni u periodu kada je prethodni režim u Egiptu doneo odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije. Trudimo se da ta odluka bude što više relativizovana, da gradimo dobre bilateralne odnose sa Egiptom. Očekujem da će naši odnosi u sferi ekonomije biti sve bolji. U vreme Tita smo imali veoma dobre odnose sa Egiptom, veliki nivo ekonomske i vojne saradnje. Siguran sam da tako može da bude i u sledećem periodu.

Očekujem da će egipatski ministar inostranih poslova doći u posetu Srbiji do kraja godine", rekao je šef srpske diplomatije.