gototopgototop
sreda, 30. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Ministar Dačić na sastanku Trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, BiH i Turske u Njujorku
+ larger fontnormal font- Smaller font
UN -__TrilateralaPrvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić imao je danas u Njujorku, na marginama 70. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija niz bilateralnih sastanaka.

Šef srpske diplomatije sastao se sa ministrima spoljnih poslova Turske i Bosne i Hercegovine, Feridunom Hadijem Sinirliogluom i Igorom  Crnadakom. Ministri su pozdravili održavanje prvog sastanka Trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, BiH i Turske održanog u Ankari 17. i 18. avgusta ove godine, kao i predstojeći trilateralni Poslovni forum u Sarajevu planiran za 20. oktobar. Razmatrali su i mogućnost održavanja trilateralnog sastanka na predsedničkom ili premijerskom nivou.

Ministar Dačić ukazao je da je jedan od ciljeva ovog trilateralnog formata regionalna stabilnost. U tom smislu Vlada Srbije ima kontinuirano dobre odnose sa BiH. Dačić je takođe ukazao da bi tri strane trebalo da traže zajedničke interese, sa posebnim akcentom na saradnju u oblasti ekonomije, te definisanja projekata od regionalnog značaja (infrastrukturni projekti, oblast odbrane, poljoprivrede, turizma, itd).

Ministri su razgovarali i o drugim aktuelnim temama, kao što je borba protiv terorizma i pitanje migranata.

Minisatar Dačić sastao se danas i sa ministrom inostranih poslova Fidzija Ratuom Inokeom Kubuabolom. Ministri su obostrano izrazili želju za unapređenjem bilateralnih odnosa kroz jačanje političkog dijaloga. Upućen je poziv za posetu srpskog ministra Fidziju. Iako je Fidzi priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije pre dve godine, srpski ministar je zamolio za razumevanje stava Vlade Srbije kada je u pitanju zahtev Kosova za prijem u Unesko.