gototopgototop
utorak, 20. oktobar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Uvodno obraćanje državnog sekretara Roksande Ninčić u ime predsedavanja Srbije OEBS-u na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
jordan2010015Uvodno obraćanje državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Roksande Ninčić u ime predsedavanja Srbije OEBS-u u 2015. na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u 2015. koja se održava u Jordanu:

„Ekselencije,
Generalni sekretaru,
Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je što mogu da se pridružim ministru Naseru Džudehu i ministru Frank-Valter Štajnmajeru u željama dobrodošlice na Mediteransku konferenciju OEBS-a u 2015. godini. Dozvolite mi da počnem tako što ću u ime predsedavanja Srbije izraziti iskrenu zahvalnost Hašemitskoj Kraljevini Jordanu na tome što konferenciju organizuje na ovoj izuzetnoj lokaciji. Takođe želim da se zahvalim Nemačkoj, koja ove godine predsedava Mediteranskom kontakt grupom OEBS-a, na svem uloženom trudu u pripremi ovog događaja na visokom nivou. Zajedničkim naporima, Jordan i Nemačka su Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u 2015. godini obezbedili visok profil koji joj i priliči. Teme konferencije u velikoj meri odslikavaju agendu s čijim promovisanjem je Srbija počela 2014. godine kada smo imali tu privilegiju da predsedavamo Mediteranskim partnerstvom OEBS-a, što je dovelo do Bazelske deklaracije o saradnji sa mediteranskim Partnerima.

Veoma mi je drago što ministri i drugi visoki predstavnici vlada i međunarodnih organizacija u ovako velikom broju učestvuju na ovom skupu. To potvrđuje značaj koji države učesnice, Partneri i druge međunarodne organizacije pridaju saradnji OEBS-a s regionom Mediterana.

Dame i gospodo,

Ove godine navršava se 40 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta i njegovog Poglavlja o Mediteranu u kojem je prepoznato da je „bezbednost u Evropi blisko povezana s bezbednošću na celom prostoru Mediterana". Nikada ova veza nije bila očiglednija nego danas kada se suočavamo sa velikim izazovima. U našim regionima ispoljavaju se obnovljene i povećane tenzije usled frontalnog napada terorističkih grupa na naše zajedničke vrednosti. Ankara, Kopenhagen, Pariz i Sus samo su neka od brojnih mesta koja su ove godine bila poprišta gnusnih terorističkih akata. Porast broja stranih boraca terorista koji iz država učesnica OEBS-a odlaze u Siriju i Irak dodao je novu dimenziju ovom izazovu i predstavlja veoma opasan trend.

Krećući se u suprotnom smeru, mase ljudi polaze na opasno putovanje kako bi preko Mediterana stigli u Evropu u očajničkom pokušaju da pobegnu od sukoba i siromaštva. Suočeni s ovim fenomenom istorijskih razmera, moramo da budemo dorasli izazovu i a zajednički pronađemo sveobuhvatno, humano i održivo rešenje koje će zadovoljiti potrebe izbeglica za zaštitom kao i ljudskih prava svih. Dimenzije i složenost izazova s kojima se suočava evro-mediteranski region su takve da ih ne može sama rešavati jedna država ili jedna organizacija.

U rešavanju ovih gorućih pitanja moramo da nastavimo i s promovisanjem integracija kao temelja društava koja karakterišu raznolikost i mir. Treba da budemo jedinstveni u suprotstavljanju porukama podela koje šire grupe koje odbacuju dijalog, toleranciju i miran su-život i predstavljaju pretnju zajedništvu naših društava. Naša je zajednička odgovornost da preokrenemo ovaj negativan trend ekstremizma i polarizacije tako što ćemo razviti snažan kontra-narativ kojim ćemo ponovo potvrditi vrednosti koje delimo.

Dame i gospodo,

Mediteranska konferencija OEBS-a u 2015. održava se na kraju godine koja je u isto vreme bila i teška i uspešna. Teška, zbog krize u Ukrajini koja još traje i koja je u isto vreme istakla značaj OEBS-a kao foruma za politički dijalog o važnim bezbednosnim pitanjima. Uspešna, zbog održavanja brojnih formalnih i neformalnih sastanka u organizaciji predsedavanja Srbije, a uz učešće Mediteranskih partnera.

U tom kontekstu mi je drago što OEBS daje svoj doprinos relevantnim međunarodnim naporima za rešavanje aktuelnih izazova. Organizacija za sobom ima bilans negovanja međunarodnih koalicija radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva. Alijansa za borbu protiv trgovine ljudima je jedan takav primer. Od 2004. godine, ona međunarodnim, nevladinim i međuvladinim organizacijama pruža forum gde mogu da udruže snage u svrhu sprečavanja i borbe protiv trgovine ljudima. Nadamo se da će ova inicijativa dobiti na zamahu uz blisko angažovanje naših Partnera.

Slično tome, naši napori za suprotstavljanje ekstremnom nasilju i radikalizaciji zasnovani su na principima saradnje i razmene naučenih lekcija. Iz tog razloga je predsedavanje Srbije u julu ove godine organizovalo Konferenciju OEBS-a na ekspertskom nivou o borbi protiv terorizma, kojom je omogućena razmena dobrih praksi na temu Borba protiv podsticanja i regrutovanja stranih boraca terorista. Dozvolite mi da u ovom kontekstu takođe pomenem konferenciju Radeći s mladima za mlade: zaštita od radikalizacije čiji smo domaćini bili 3-4. septembra 2015. godine u Beogradu, i na kojoj se raspravljalo o načinima na koje mladi mogu da odigraju ključnu ulogu u borbi protiv radikalnih ideologija koje vode ka nasilju.

Bilo bi neumesno ne pomenuti i kampanju koju smo na nivou OEBS-a pokrenuli kako bismo poslali jedinstvenu poruku protiv ekstremnog nasilja. Pod zajedničkom parolom „OEBS ujedinjen u borbi protiv ekstremnog nasilja", ova kampanja naglašava sveobuhvatni pristup OEBS-a za prevenciju terorizma. Od njenog pokretanja, uspeli smo da preko društvenih mreža dopremo do oko dva miliona ljudi. Dozvolite mi da ovu priliku iskoristim da pozdravim učešće Mediteranskih partnera u ovoj važnoj inicijativi.

Dame i gospodo,

Od svog osnivanja, OEBS pruža mehanizme i platformu za dijalog u cilju smanjenja tenzija, ispravljanja pogrešnih percepcija i promovisanja kulture tolerancije u celom regionu OEBS-a i šire. Istina je da je u poslednje vreme naša Organizacija bila fokusirana na rešavanje tekuće krize u i oko Ukrajine, čime je u isto vreme dokazala svoju operativnu fleksibilnost i relevantnost svoje misije. Međutim, angažovanje u Evropi nije nimalo umanjilo našu pažnju posvećenu Mediteranu. Kao što ovaj visoki skup pokazuje, ostajemo u uverenju da OEBS treba da nastavi da ulaže u svoje Mediteransko partnerstvo, jer njegovo iskustvo donosi pouke evro-mediteranskom regionu koji je sve više međuzavisan. Naša Konferencija bi trebalo da nam omogući da ponovo potvrdimo i obnovimo ovu ocenu kao i da obezbedimo politički forum na visokom nivou u svrhu isticanja ne samo zajedničkih izazova već i mogućnosti za saradnju. Ideje i preporuke koje će proizaći iz naših debata pružiće suštinsku osnovu za unapređenje dijaloga i konkretnu saradnju s našim Partnerima na važnim pitanjima od zajedničkog interesa. Predstojeći Ministarski savet koji se u decembru održava u Beogradu predstavlja odličnu priliku za nastavak razgovora.

Na kraju, gospodine predsedavajući, dozvolite mi da izrazim iskrenu nadu i očekivanje da ćemo na ovom skupu imati plodonosne razgovore i da svima poželim uspešnu Konferenciju.

Hvala."