gototopgototop
četvrtak, 01. januar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Kriza u Ukrajini je prioritet Srbije kao predsedavajuće OEBS-u, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije koja preuzima predsedavanje
+ larger fontnormal font- Smaller font
1012015-aktuelno oebsSmirivanje situacije u Ukrajini, i prekid vatre koji će poštovati sve strane, biće prioritet Srbije koja preuzima predsedavanje OEBS-u u 2015. godini, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Govoreći u trenutku kada je Srbija preuzela rotirajuće predsedavanje organizacijom, u godini kada se takođe obeležava i 40. godišnjica od potpisivanja Helsinškog završnog akta, Dačić je napomenuo da predsedavanje OEBS-u predstavlja veliki izazov i priliku za Srbiju da usmeri političku volju ka ostvarenju ciljeva OEBS-a, naročito u pogledu krize u Ukrajini, koja i dalje traje, a koja nije mogla da se predvidi u trenutku kada se Srbija kandidovala za predsedavanje OEBS-om pre tri godine.

„Odgovor OEBS-a u tako teškim okolnostima pokazuje da kada je osnažena neophodnom politčkom voljom, organizacija može da upotrebi svoje komparativne prednosti i efikasno doprinese bavljenju izazovima kao što su krize. To takođe svedoči o važnosti OEBS-a kao regionalnog bezbednosnog mehanizma," rekao je Dačić.

,,Naša namera je da sve napore uložimo u pronalaženje političkog rešenja za trenutne probleme, preuzimajući vođstvo od Švajcarske u drugoj polovini švajcarsko-srpskog konsekutivnog predsedavanja, koje je potvrdilo efikasnost bliske saradnje kako na političkom, tako i na operativnom nivou," dodao je Dačić.

Srbija će takođe kao svoj prioritet preuzeti rad na produženim konfliktima, donoseći sa sobom sopstveno iskustvo zemlje koja je izašla iz konflikta, i ostvarila promenu ka demokratiji.

,,Mi možemo da doprinesemo ovim procesima svojim iskustvom sa Zapadnog Balkana, obzirom da je promovisanje regiona jedan od prioriteta predsedavajuće, naročito imajući u vidu pozitivnu ulogu OEBS-a i saradnju sa relevantnim međunarodnim organizacijama," rekao je Dačić, naglašavajući da je Srbija posvećena principima OEBS-a i da na transaprentan i efikasan način radi na ostvarenju ciljeva organizacije.
Dačić je takođe rekao da je Srbija spremna da svoje prioritete sprovede u sve tri dimenzije OEBS-a kako bi ostvarila predviđene ciljeve, od borbe protiv terorizma i pitanja boljeg upravljanja vodnim, resursima, do primene obaveza iz treće, odnosno ljudske dimenzije. ,,Takođe obeležavanje 40 godina od Finalnog akta iz Helsinkija, će biti prilika da se ozbiljno razmotri uloga OEBS-a u budućnosti."

Ministar će predstaviti prioritete Srbije Stalnom savetu OEBS-a u Beču, 15. januara.

Foto: OSCE/Jonathan Perfect