gototopgototop
sreda, 11. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Specijalni predstavnik OEBS za rešavanje sukoba u Pridnjestrovlju u prvoj poseti regionu u 2015.
+ larger fontnormal font- Smaller font
87015 radojko_bogojevicSpecijalni predstavnik srpskog predsedavanja OEBS-u za rešavanje sukoba u Pridnjestrovlju, ambasador Radojko Bogojević, priveo je danas kraju trodnevne sastanke u Kišinjevu i Tiraspolju. Bila je to njegova prva poseta u tekućoj godini, a pod srpskim predsedavanjem OEBS-u u 2015.

U Kišinjevu, Bogojević se sastao sa predsednikom parlamenta Adrijanom Kanduom, zamenikom ministra spoljnih poslova Valerijem Čiverijem, i vršiocem dužnosti potpredsednika vlade za reintegracije i glavnim pregovaračem Jevgenijem Karpovim.

U Tiraspolju, Bogojević se susreo sa pridnjestrovskim liderom Jevgenijem Ševčukom, glavnim pregovaračem Ninom Štanski i predsednikom Vrhovnog sovjeta Mihailom Burlom.

"Sastanci glavnih pregovarača i radnih grupa su od ključne važnosti za postizanje rezultata u "5+2" formatu", rekao je. "Od ključne je važnosti da se s njima započne prvom prilikom".

Na sastancima, naglasio je potrebu za nastavkom "5+2" razgovora tokom 2015. i podvukao važnost hitnog pokretanja pripremnog dijaloga.

Bogojević, koji ostaje specijalni predstavnik za rešavanje sukoba u Pridnjestrovlju za vreme švajcarskog i srpskog predsedavanja OEBS-u u 2014-2015, naglasio je da rešavanje sukoba u Pridnjestrovlju ostaje visoko na agendi predsedavanja OEBS.

"Ostajem snažno posvećen olakšanju postizanja sveobuhvatnog, pravednog i sprovodljivog rešenja konflikta i pomoći u izgradnji poverenja između ljudi na obema obalama reke Dnjestr/Nistru ", rekao je.

Ambasador Majkl Skenlan, šef Misije OEBS-a u Moldaviji, pozdravio je otvorenost dijalogu prisutnu kod obeju strana. "Verujem da će formiranje nove vlade u Moldaviji pružiti priliku da se prodube aktivnosti za izgradnju poverenja i pristupi konstruktivnom dijalogu", rekao je Skenlan.

Glavni pregovarači obeju strana nisu se sastali od 6. oktobra 2014, kada je izborni proces, dok se čekalo formiranje vlade, privremeno zaustavio učešće Kišinjeva na ovom nivou. Bila je ovo Bogojevićeva prva poseta regionu posle izbora.

Format "5+2" uključuje predstavnike dveju strana, medijatore i posmatrače u pregovorima - Moldaviju, Pridnjestrovlje, OEBS, Rusku Federaciju, Ukrajinu, SAD i EU.Foto:OSCE/Igor Schimbator