gototopgototop
četvrtak, 26. februar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Delimo odgovornost za mir i bezbednost u Evropi, izjavio je predsedavajući OEBS pred Helsinškom komisijom SAD
+ larger fontnormal font- Smaller font
dacic -oebs"Srpsko predsedavanje OEBS-u odvija se u uslovima najveće krize evropske bezbednosti od kraja Hladnog rata", rekao je predsedavajući OEBS, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić pred Helsinškom komisijom 26. februara u Vašingtonu.

"OEBS i evropska bezbednost nalaze na kritičnom raskršću. Naš najveći prioritet je zaštita inkluzivnog i kooperativnog karaktera rada OEBS-a i sprečavanje eskalacije u veći sukob krize u i oko Ukrajine ", rekao je Dačić. "Delimo odgovornost za mir i bezbednost u Evropi", rekao je on.

OEBS je bio kontinuirano uključen u pokušaje da se pronađe diplomatsko rešenje za krizu u Ukrajini, okupljanjem svih ključnih aktera za pregovaračkim stolom, i održavanjem svih ključnih linija komunikacije otvorenim, rekao je Dačić. "Srpsko predsedavanje će učiniti svaki napor za pomoć u obnavljanju mira u Ukrajini i ponovnoj izgradnji poverenja širom regiona OEBS", rekao je.

Dačić je naglasio važnost suzbijanja nasilnog ekstremizma i radikalizacije koji vode ka terorizmu, što predstavlja prioritet predsedavanja Srbije OEBS-u. Pozvao je na zajedničko delovanje protiv pokušaja stvaranja podela na osnovu verske, kulturne, etničke, nacionalne i rasne pripadnosti. OEBS takođe treba da pojača napore u borbi protiv transnacionalnog kriminala, uključujući trgovinu ljudima, drogom i terorizam, dodao je Dačić.

Takođe je naglasio važnost regionalne saradnje i pomirenja na Zapadnom Balkanu, ističući svoju uverenost o korisnosti međusobne razmene naučenih lekcija u regionu. "Iskustvo Srbije pokazuje da je moguće sačiniti pozitivnu agendu čak i kada smo suočeni sa velikim preprekama, usvajanjem pragmatičnog pristupa koji je ciljno orijentisan", rekao je. Rešavanje zamrznutih konflikata je takođe visoko na listi prioriteta srpskog predsedavanja OEBS. Dačić je iskazao podršku kontinuiranim naporima u okviru postojećih pregovaračkih formata, kao i izgradnji poverenja među stranama korak po korak.

Jak angažman SAD-a ostaje od ključne važnosti za ispunjenje OEBS-ove misije, naglasio je Dačić. "OEBS predstavlja jedinstven format koji omogućava SAD da doprinesu evropskoj bezbednosti. Inkluzivnost OEBS-a je široka i gradi sve važniji most između evroatlantskog i evroazijskog regiona", rekao je.