gototopgototop
ponedeljak, 01. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Nacionalne institucije za ljudska prava treba da se međusobno prekogranično podržavaju, posebno u kriznim situacijama, rekli su učesnici na Seminaru OEBS
+ larger fontnormal font- Smaller font
106015 osce_warsawViše od 100 predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva sastali su se kako bi razgovarali o ulozi nacionalnih institucija za ljudska prava u unapređivanju i zaštiti individualnih ljudskih prava, na trodnevnom Seminaru ljudske dimenzije OEBS, koji je organizovala Kancelarija OEBS za demokratske institucije (ODIHR) u saradnji sa Predsedavanjem Srbije OEBS-u u 2015.

Direktor ODIHR Mihael Georg Link izjavio je da su kontakti i saradnja za koje ovakvi događaji pružaju priliku ključni za efikasnost institucija kao što su kancelarije zaštitnika građana, koje su ustanovile države učesnice OEBS radi očuvanja ljudskih prava i sloboda.

„Kad god je to potrebno, nacionalne institucije za ljudska prava bi trebalo da budu neprijatni partneri svojih vlada," rekao je direktor ODIHR. „S obzirom na ove prirodne unutrašnje tenzije, još je značajnije njihovo prekogranično uzajamno povezivanje. Odličan primer za to je saradnja Ele Pamfilove, komesarke za ljudska prava Ruske Federacije, i Valerije Lutkovske, komesarke za ljudska prava u ukrajinskom parlamentu. Njihova otvorenost je zadivljujuća, imajući u vidu različite klime u kojima rade. Dobar primer za to je izjava Ele Pamfilove o nedavno usvojenom zakonu o tzv. „nepoželjnim organizacijama".

Ambasador Sanja Milinković, zamenik predsedavajućeg Stalnog saveta OEBS i zamenik stalnog predstavnika Srbije pri OEBS, istakla je da uloga država učesnica prevazilazi puko formiranje nacionalnih institucija za ljudska prava (NHRI) i utvrđivanje njihovih uloga.

„Vlade su odgovorne ne samo za osnivanje nacionalnih institucija za ljudska prava, koje bi bile zakonski čvrsto utemeljene, već i da im obezbede odgovarajuća finansijska sredstva i kadrove," rekla je Milinković. „One takođe imaju obavezu da se bave uzrocima zabrinutosti na koje ukažu ove institucije, kao i njihovim preporukama."

U glavnom izlaganju, Saša Janković, zaštitnik građana odnosno ombudsman Srbije, obavestio je prisutne da je uloga NHRI posebno značajna u kriznim situacijama, pošto zakoni i propisi u državama učesnicama OEBS predviđaju derogiranje pojedinih ljudskih prava i sloboda u takvim situacijama.

"Ne sme se dozvoliti da bilo kakve krize ograničavaju sposobnost NHRI da ispunjavaju svoje zadatke. U takvim vremenima, poštovanje ljudskih prava treba da bude predmet posebnog nadzora," rekao je Janković. "NHRI treba da budu najočigledniji partneri koji će obezbediti da samo mere apsolutno neophodnih odstupanja budu primenjene. Prema tome, krize treba da budu razlog za uključivanje, a ne za isključivanje NHRI," dodao je Janković.


Foto:OSCE/Piotr Markowski