gototopgototop
četvrtak, 04. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Predsedavajući OEBS-u poziva na uzdržanost povodom nedavne eskalacije nasilja u istočnoj Ukrajini
+ larger fontnormal font- Smaller font
DACIC1 enPredsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić danas je osudio najnoviju eskalaciju nasilja u istočnoj Ukrajini, i pozvao sve strane da se vrate za pregovarački sto u potrazi za političkim rešenjem konflikta u okviru Trilateralne kontakt grupe, kao i da u potpunosti poštuju sporazume iz Minska. "To je jedini način da se okonča patnja nedužnih civila," rekao je Dačić.

"Upotreba sile je nedopustiva. Posebno sam zabrinut zbog upotrebe zabranjenog teškog naoružanja i nediskriminativnog granatiranja civilnih objekata, što je teško kršenje sporazuma iz Minska," rekao je.
"Sve strane moraju da se suzdrže od upotrebe sile, i da se strogo pridržavaju primirja i drugih ključnih odredaba sporazuma iz Minska, uključujući momentalno povlačenje teškog naoružanja."

Predsedavajući je takođe istakao značaj sigurnosti i bezbednosti posmatrača OEBS-ove Specijalne posmatračke misije u Ukrajini (SPM). "Dalja ograničavanja slobode kretanja posmatrača ne mogu se ničim opravdati. Ona predstavljaju ozbiljnu prepreku sprovođenju i nadziranju održivog primirja," rekao je Dačić.
Foto:OSCE/Micky Kroell