gototopgototop
sreda, 17. jun 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Vreme je da se kultura konfrontacije zameni saradnjom i zajedničkim delovanjem, istakao predsedavajući OEBS Dačić
+ larger fontnormal font- Smaller font
176015 dacic_wienZamenom sadašnje kulture konfrontacije saradnjom i zajedničkom akcijom, evropska bezbednosna arhitektura će postati otpornija, izjavio je danas predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić obraćajući se na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji članovima uže grupe kao i članovima Panela eminentnih ličnosti o evropskoj bezbednosti kao zajedničkom projektu.

Neophodno je da se pronađu načini za ponovno uključenje u zajedničke napore s ciljem jačanja bezbednosti na celom prostoru OEBS, rekao je on.

"Obnova međusobnog poverenja država učesnica OEBS uz uvažavanje naših osnovnih, zajedničkih principa i obaveza treba da budu suštinski elementi naših zajedničkih nastojanja."

Jedna od ključnih lekcija koju smo naučili iz reakcije OEBS na krizu u i oko Ukrajine je da treba da jačamo sposobnost Organizacije da sprečava i reaguje na sukobe. Međutim, i države učesnice bi mogle bolje da iskoriste OEBS kao platformu za prevazilaženje postojećih podela, obnavljanje poverenja, i ponovnu izgradnju kooperativnog pristupa zajedničkim bezbednosnim izazovima.

Zahvalio se Panelu eminentnih ličnosti na dosadašnjem radu i pozdravio početak njihovog Prelaznog izveštaja, koji se fokusira na „naučene lekcije" za OEBS iz njegovog angažovanja u Ukrajini. Rekao je da će one doprineti raspravi o daljem razvoju OEBS-a i da se raduje njegovom Završnom izveštaju u decembru koji bi pokrio šira pitanja bezbednosti u Evropi i na prostoru OEBS-a u celini.

Generalni sekretar OEBS Lamberto Zanijer je takođe pozdravio objavljivanje Prelaznog izveštaja.

"OEBS ostaje vitalni forum za dijalog i već igra važnu ulogu u pomaganju de-eskalacije sukoba u i oko Ukrajine", rekao je. "Ovaj izveštaj daje korisne preporuke o tome kako bi Organizacija mogla još efikasnije da radi i zbog toga predstavlja pravovremen i značajan doprinos raspravi o tome kako da se prevaziđu trenutne podele u Evropi."

Panel eminentnih ličnosti o evropskoj bezbednosti pokrenut je kao zajednički projekat od strane švajcarskog predsedavanja OEBS zajedno sa Trojkom OEBS u decembru 2014. godine, a sastoji se od 15 eminentnih ličnosti sa dugogodišnjim praktičnim iskustvom u evropskoj bezbednosti u svim njenim dimenzijama iz celog regiona OEBS.

Sastanci članova uže grupe Minhenske bezbednosne konferencije su godišnji događaji koji dopunjuju mnogo širu Minhensku bezbednosnu konferenciji. Susreti članova uže grupe okupljaju manje grupe od nekoliko desetina visokih rukovodilaca na različitim lokacijama širom sveta.
Foto:OSCE/Jakub Rozsypal