gototopgototop
ponedeljak, 14. septembar 2015. Pretvori u pdf Odštampaj tekst Prosledi tekst
Dobro upravljanje vodama je preduslov za održivi razvoj, stabilnost i mir, istakli učesnici Ekonomskog i ekološkog foruma OEBS-a
+ larger fontnormal font- Smaller font
149015 osce_pragBliska povezanost vode i bezbednosti je u središtu 23. Ekonomskog i ekološkog foruma OEBS, posveenog temi „Upravljanje vodama na prostoru OEBS - veća bezbednost i stabilnost kroz saradnju", koji je otvoren danas u Pragu.

Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su „prošlogodišnje razorne poplave na Zapadnom Balkanu jasno pokazale koliko prekogranična saradnja može da bude važna u rešavanju negativnog uticaja veštačkih i prirodnih katastrofa". On je naglasio potrebu za većim političkim angažmanom, povećanoj saradnji i boljim razumevanjem upravljanja vodama i njegovim složenim vezama sa bezbednošću.

"U okviru našeg zajedničkog plana rada sa Švajcarskom, predsedavanje Srbije se posebno fokusiralo na načine kojim dobro upravljanje vodom doprinosi bezbednosti i stabilnosti u regionu OEBS. Uveren sam da će ovaj forum dati ključan doprinos za donošenje odluke Ministarskog saveta OEBS u Beogradu krajem ove godine".

Švajcarski ministar inostranih poslova Didije Burkhalter izjavio je da su "izazovi i rizici u vezi sa vodom nesporni. Bezbednost voda je jedno od glavnih pitanja koje treba rešavati - za nas i za generacije koje dolaze. To je razlog zašto je toliko važno da se angažujemo da se voda transformiše od izvora krize u instrument mira". On je dodao da je „OEBS izgradio dobru iskustvenu bazu podrške svojim državama učesnicama u podsticanju dobrog i zajedničkog upravljanja vodama. Može i treba da se uradi više."

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer je istakao značaj gledanja na vode kao strateški resurs i zajedničko dobro, što zahteva saradnju na svim nivoima. „Razmatranja tokom pripremnih sastanaka [Foruma] u Beču i u Beogradu su napredovala ka dubljem razumevanju upravljanja vodama i njegovog odnosa sa održivim razvojem, klimatskim promenama i smanjenjem rizika od katastrofa, koje ove godine zauzimaju visoko mesto na globalnoj agendi."

Trodnevni Forum okuplja predstavnike država učesnica OEBS, civilno društvo, međunarodne organizacije, poslovnu i akademsku zajednicu. Razgovori će otvoriti put daljim razmatranjima u periodu do Ministarskog saveta OEBS 2015.


Foto:OSCE